Година дана НАТО порталоида: Нескривена мржња према православљу (4)

Иако смо анализу пропаганде коју емитује порталоид Епицентар у почетку замислили кроз првих 30 спонзорисаних објава које су кружиле на Фејсбуку, посао се по природи несмирености анонимне машинерије лажи не зауставља.

среда, 10 јуна, 2020 / 07:20

НАТО порталоид избацује нове и нове текстове препуне лажних и тенденциозних тврдњи, а упустили су се и у отворен говор мржње. За ово вријеме од како предантно раскринкавамо њихово пропагандно дјеловање, на њих не реагују професионални ловци на лажне вијести.

Пројекат Раскринкавање.ба који је директно финансиран од стране Амбасаде САД у БиХ, те пројеката Јуесејда, по читаве дане "раскринкава" објаве са опскурних портала, Фејсбук страница, па чак и Инстаграма.

Међутим, на списку раскринканих нема поменутог НАТО порталоида, без обзира што на Фејсбуку искаче спонзорисаним објавама као кокице. Можете га не видјети само ако сте саучесник у лажи.

Истиномјер, такође, .БА. Анал-лизатори, исто .БА, немају ту оцјену малигних порталоидних утицаја и ботовања са Запада, па се држе само шовинистичке антисрпске реторике.

Ђес’ .БА

У тексту Деструктивни утицај Русије на унутрашње прилике у Црној Гори у првих 14 реченица износи се чак 19 различитих тврдњи. На ту количину није ни чудно да ни једну нису стигли аргументовати. У питању је већ уобичајено набацивање жестоких тврдњи које треба да се разумију саме по себи. Русија је "бед гај" и све лоше што јој се припише не треба ни пропитивати.

У набацивању тврдњи уопште се не води рачуна о очигледности лажи. Најзанимљивија је та да је Русија користила "у почетку мирне протесте (литије)", што би значило да су оне у неком тренутку престали бити мирни. Да није тако, очигледна је чињеница, јер ни појединачни инциденти изазвани провокацијама црногорског режима нису нарушили мир до мјере да би могли рећи да је дошло до сукоба.

Ту су логичке бесмислице по којим "Русија користи стране медије". У питању су домаћи медији јер говоримо о Црној Гори, а НАТО порталоид без импресума осим што самим својим постојањем негира идеју новинарства и немијешања страних сила у унутрашње прилике у некој земљи, не нуди ни примјере дезинформисања (кључна ријеч која се нападно помиње) ни везу Русије са тим медијима.

Србијанске православне вође

Тешко је побројати све неистине којим се барата. По порталоиду Епицентар, Русија користи капацитете СПЦ за дестабилизацију Црне Горе, Кремљ је већ раније "отео" Руску православну цркву, Русија је већ користила цркву како би изазвала хаос и насиље у Европи, укључујући Украјину и Грузију…

Лажи се настављају тврдњама да је "Русија убацила паравојне проруске организације и групе као што су "Ноћни вукови" и "Балканска козачка војска", а да су њихови чланови постали тјелохранитељи и "заштитници" србијанских православних вођа".

Ефбиховско поријекло фабриканта свих ових конструкција долази до изражаја не само кроз бројне неписмене изразе, већ и кроз придјев "србијански". То је довољно да дискредитује сваку претензију да се покаже познавање прилика у Црној Гори, али и опет подсјети на смисао да се из Ефбиха прави сајт који има пропагандно дјеловање на јавност у Српској.

Ако је то битно: Ко је Боривоје Ђукић и гдје је уопште?

Цитираном реченицом започиње "аргументовање" јер Епицентар извлачи неког потпуно непознатог лика ког повезује са помињаним организацијама. Име му је Боривоје Ђукић. Проглашен је и финснијером странке којој нису успјели погодити назив, па је крсте као "Истинска Црна Гора".

Читајући текст, никако нам није јасно да ли се Ђукић налази у Црној Гори, јер се спомиње да му је тамошњи режим забранио улазак у земљу, а истовремено није јасно како се онда проглашава тако битним за саму организацију протеста?

Ђукић је у бјекству јер је требао преузети наводну пошиљку лажних ИПА значки из Русије, а у визији црногорског режима и других НАТО пропагандиста, оне би могле да послуже за разне акције, али никоме није јасно које.

Ипа, ипа, ипа, па, па…

ИПА је нека врста међународног удружења полицајаца, и значка нема никакав значај сем као знак припадности истој.

Све су прилике да је читав ИПА случај само још један спин црногорског режима, далеко бљеђи од фамозног државног удара, по коме је десетак мушкараца и жена у озбиљним годинама, наоружаних праћкама, под маском посјете манастирима, намјеравало да отме и ликвидира Мила Ђукановића.

И то баш на дан избора у Црној Гори, што Ђукановић користи да направи "медијску олују" којом у задњи час сређује свој изборни резултат.

Треба ли напомињати да НАТО порталоид Епицентар и тај карикатурални државни удар узима као озбиљну референцу, на којој појачава своје тврдње?

Двије године не изградише руску цркву у Бањој Луци, али је утицај исте огроман

Други текст који се може довести у везу са овом темом је раније објављен под насловом Активно мијешање Руске православне цркве у вањскополитичке односе БиХ. Као потврда тезе о мијешању РПЦ наводи се интервју руског владике за неименовану ТВ станицу из РС.

То што је владика Августин рекао да БиХ не би требала ући у НАТО, за НАТО порталоид је довољно скандалозно. О томе шта значи активно мијешање и по чему је Августиново мишљење битније од мишљења 90 одсто становника Српске, који према истраживањима објављеним на порталоиду Епицентар мисле исто, нема озбиљних објашњења.

Августину се приписује то да је идејни творац српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањој Луци. Сам порталоид указује да двије године од полагања камена темељца за изградњу она није ни почела. У томе се не види никаква унутрашња нелогичност, јер каква је то појачан духовно пропагандно дјеловање, ако главни пројекат стоји?

Храм, а заправо хакерска авионска база

Но, порпагандисти се не питају то, већ нешто друго: "Ипак, с разлогом се поставља питање која је конкретна намјера овог храма који ће бити димензијама већи и од највеће Цркве Свете Тројице у Бањалуци". (без упитника на крају)

Тешко је процијенити каква је намјена (порталоидским језиком "намјера") храма, јер храмови иначе служе као мјеста за молитву, али за НАТО пропагандисте он би вјероватно могао бити и центар окупљања руских хакера, а овако незавршен можда и мјесто слијетања руских авиона. Авиона, да. Јер хеликоптер звучи сувише изводљиво и реално.

Да се ради о људима који се не разумију не само у православље или РПЦ, већ ни у домаћи правопис и имена установа. Примјера ради, ако је већ великим словом, није у питању "највећа Црква", већ "Саборна црква". Што би био еквивалент катедрали код католика, уколико писац с порталоида није из хришћанске породице.

У стандардном маниру порталоида Епицентар (на који неко баца паре) након громопуцатељних тврдњи са почетка, све се завршава никаквом аргуменацијом. Простор се попуњава набрајањем нечег у чему нико разуман не види везу.

Тако су тријумфалистички покушали набројати "бројне храмове" који потврђују руско присуство у РС. Успјели су набројати чак два. У Ритешићу код Добоја и цркву брвнару у Угљевику. Потоња је подигнута након рата за војнике руског батаљона СФОР.

Безбројни храмови Реганове Империје зла (чак два)

Силом прилика, усљед њиховог малог броја у стварности, међу статистику "бројних храмова" ушли су спомен плоча Виталију Чуркину и споменик руским добровољцима у Вишеграду. То је била прилика да се извку из неугодне теме и окрену Игору Стрелкову, који повезује Украјину и Вишеград, али памет НАТО пропагандиста није посебно велика.

Па су се вратили на храмове:

"Након градње храмова Руске православне цркве у Републици Српској, с правом се може казати како је дошло до појачаног утицаја Русије, а у медијима се све чешће потенцирају политичке, културне и вјерске везе којих, историјских гледано, никада није ни било."

И тако се појачан утицај огледа у једном темљу, једној цркви и једној брвнари, једној плочи и једном крсту!

Мимезис анализе и хорор културне сарадње

Дакле, Фронтал.РС ће, бар зарад покушаја духовитости када се бавите порталоидом, покушати реконструисати њихову геополитичку аргументацију на локалу:

Непобитне су чињенице да је кипове испред Палате предсједника у Бањој Луци радио Владимир Павлович Загородњук, а у непосредној близини су ту још и биста Александра Сергејевича Пушкина и засад само постамент маршалу Георгију Константиновичу Жукову.

То јасно указује на формирање руског масонског троугла у центру највећег града Српске и доказује стратешко духовно дјеловање специјалних парапсихолошких јединица ФСБ Руске Федерације, те одатле Путинов пијун Додик вуче своју моћ да манипулише масама када каже да је против уласка државне заједнице Српске и Ефбиха у НАТО.

Пошто је исти овај вајар Загородњук радио и кипове испред Поште у Титовој улици у Сарајеву, предлажемо за сљедећи наставак анализу геометријских ликова насталих спајањем геолокација руских артефаката по детаљном плану главног града Ефбиха…

Срећом, након серије псеудоисторијских муљажа порталоида Епицентар у вези са Другим свјетским ратом, поштедили су нас својих историсјких гледишта о културним и вјерским везама. Просто је невјероватан фанатизам у лажима и конструкцијама које прави порталоид, који набраја руски утицај кроз полуаматерска удружења. А онда додаје злокобно:

"Њихов циљ је јасан: промоција руске културе и језика, лобирање руских економских интереса као и оних политичких, те помоћ у очувању споменика и других историјских мјеста која обиљежавају заједничку борбу Руса и Срба."

Култура, језик, споменици, економија, сарадња. Све језивије од језивијег.Оставите одговор