Гњев Русије због објављивања извјештаја ИЕАА

Русија је изразила гнев због објављивања извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о иранском нуклеарном програму, истичући да он само појачава напетости у односима Исламске Републике и светских сила, док САД за сада нису желеле да коментаришу извештај док се не упознају са његовим садржајем. „Русија је дубоко разочарана и збуњена што је извјештај […]

среда, новембар 9, 2011 / 15:24

Русија је изразила гнев због објављивања извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о иранском нуклеарном програму, истичући да он само појачава напетости у односима Исламске Републике и светских сила, док САД за сада нису желеле да коментаришу извештај док се не упознају са његовим садржајем.

„Русија је дубоко разочарана и збуњена што је извјештај претворен у извор додатних тензија о проблемима везаним за ирански нуклеарни програм”, саопштило је јуче руско министарство спољних послова.

Москва сумња у мудрост одлуке да се извјештај учини јавним, наводећи да се тиме ризикују шансе за обнову разговора између свјетских сила и Техерана за рјешење нуклеарне кризе дипломатским путем, пренио је АФП.

Руско министарство сматра да извјештај сада могу искористе они који желе да Иран представе у најгорем могућем свјетлу, што је могућа алузија на САД и Израел.

Стејт департмент је јуче саопштио да му је потребно вријеме да проучи нови извјештај ИАЕА и одбио да коментарише његов садржај, пренио је Ројтерс.

Извјештај ИАЕА је објављен пошто је предсједник Израела Шимон Перес упозорио да је напад на Иран све вјероватнији, како би се спречиле нуклеарне активности Исламске Републике.

„Постоје они који иду логиком ‘што је горе, то је боље’ и ми не можемо да подржимо деструктивну логику намјерног угрожавања дипломатског процеса”, навело је руско министарство.

Министарство је изразило гњев због дијелова извјештаја – у коме се наводи да постоје „поуздане информације” да Техеран развија нуклеарно оружје – који је процурио у јавност пре објављивања.

„Жељели бисмо да упитамо до које размјере је секретаријат Агенције способан да обезбиједи повјерљивост рада, без чега се његова успјешност доводи у питање”, додаје се у саопштењу.

У извјештају, ИАЕА први пут пише да се Иран сумњичи за извођење тајних експеримената чији је једини циљ развој нуклеарног оружја, пренио је АП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *