Гњато: Вучуревић колатерална штета

Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић је „колатерална штета“ у настојању Србије да се приближи Загребу и ЕУ, оцијенио је потпредсједник Савеза за демократску Српску Рајко Гњато. "Сматрам да је сраман начин да се преко леђа и интереса једног народа, поготово преко леђа и интереса недужног човјека, остварују такви циљеви", рекао је Гњато и додао […]

четвртак, април 7, 2011 / 13:25

Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић је „колатерална штета“ у настојању Србије да се приближи Загребу и ЕУ, оцијенио је потпредсједник Савеза за демократску Српску Рајко Гњато.

"Сматрам да је сраман начин да се преко леђа и интереса једног народа, поготово преко леђа и интереса недужног човјека, остварују такви циљеви", рекао је Гњато и додао да хапшење Вучуревића у великој мјери може да поремети добре односе између Срба и Хрвата у БиХ, "што ни на који начин не би смјело да се деси".

Он је рекао да је, нажалост, дошло вријеме да хапсе најчеститије Србе који су бранили РС и српски народ од агресије Хрватске регуларне војске. "Оптужени Вучуревић није имао никакву командну одговорност, није имао потчињене јединице, нити је могао да наређује било какво дејство по Дубровнику, као што се то жели казати", рекао је Гњато Срни.

Према његовим ријечима, Вучуревић се, напротив, само организовао са својим народом и бранио територију и српске земље.

Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић, који је један од оснивача СДС-а, ухапшен је у понедјељак, 4. априла, по потјерници Хрватске, на граничном прелазу Каракај код Зворника. Виши суд у Шапцу одредио је Вучуревићу екстрадициони притвор од 18 дана.

Жупанијско државно тужилаштво у Дубровнику против Вучуревића је поднијело захтјев за провођење истраге још 1993. године, а Жупанијски суд у Дубровнику отворио је истрагу 10. марта исте године. Ова истрага била је у прекиду, да би тек 3. септембра 2008. године била подигнута оптужница против њега.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *