ГМО храна и у БиХ

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац рекао је да постоји сумња да се Хрватска жели ослободити лоших производа прије уласка у ЕУ, извозећи их у БиХ, као и да се велики број генетски модификованих производа увози у БиХ. Усорац је указао и на проблем покушаја забране извоза млијека из БиХ у Хрватску, као […]

понедељак, 30 јануара, 2012 / 22:49

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац рекао је да постоји сумња да се Хрватска жели ослободити лоших производа прије уласка у ЕУ, извозећи их у БиХ, као и да се велики број генетски модификованих производа увози у БиХ.

Усорац је указао и на проблем покушаја забране извоза млијека из БиХ у Хрватску, као и проблем леукозе говеда у Хрватској.

"Желимо обавијестити потрошаче, као и пољопривредне произвођаче да је на сцени напад на пољопривредну производњу Републике Српске, као и БиХ", изјавио је Усорац Срни.

Усорац је подсјетио да је Министарство пољопривреде Српске 20. децембра прошле године затражило од Канцеларије за ветеринарство БиХ да буде провјерено стање у вези са леукозом говеда у Хрватској и забрани увоз говеђег меса и производа од говеда у БиХ док та сусједна земља не ријеши проблем леукозе, који су пријавили Канцеларији за ветеринарство ЕУ. Међутим, в.д. директора Канцеларије за ветеринарство БиХ Дарко Чобанов није одговорио ресорном министру Мирославу Миловановићу.

"Постоји основана сумња да се Хрватска жели ослободити лоших производа који се не могу извести у ЕУ, те их гурају у БиХ да би се ријешили ових производа прије уласка Хрватске у Унију", истакао је Усорац, изразивши сумњу и да се велики број генетски модификованих производа такође "гура" у БиХ.

Он је истакао да Чобанов, "држављанин Хрватске на привременом раду у Канцеларији" ништа није предузео нити има намјеру да ишта предузме на отклањању ових сумњи. "Ако су ове сумње тачне, а највјероватније да јесу, (Чобанов) онда учествује у систематском тровању грађана БиХ", истакао је Усорац и позвао га да поднесе оставку.

Усорац је истакао да Хрватска поново покушава обманама да забрани извоз млијека из БиХ у ту земљу, подсјетивши да је извоз млијека у Хрватску на годишњем нивоу за шест милиона КМ већи него што Хрватска извози у БиХ.

Према његовим ријечима, у Хрватској су то образложили тиме да БиХ нема производњу млијека и да два хрватска фармера могу произвести млијека колико цијела БиХ, иако је у БиХ већ неколико година стабилна производња од 250 милиона литара млијека годишње, а у Хрватској производња константно опада, како по количини, тако и по броју произвођача.

Усорац је позвао Предсједништво БиХ и Парламентарну скупштину БиХ, као и све ентитетске власти, да се изјасне о овим проблемима и да кажу зашто се у БиХ не контролише храна.

"Умјесто 52 шлепера некаквог лоја, у БиХ улазе 52 шлепера меса. Управа за индиректно опорезивање и Тужилаштво воде истрагу, али у оваквој држави, која не води рачуна о здрављу својих грађана, не зна се гдје је тај лој завршио, али не може се ни знати, јер никад није ни увезен", истакао је Усорац.

Он је нагласио да је Удружење пољопривредних произвођача – сточара Српске, као и федерално удружење, о овим проблемима обавијестило Предсједништво БиХ и тражило разговор о овим и осталим темама због угрожавања здравља људи, као и пољопривредне производње, али и опстанак 500 000 сеоских домаћинстава.

"Ако ништа не буде предузето, упозоравамо грађане ове државе да им долазе црни дани и молимо их да не купују увозну храну коју нико не жели да контролише", упозорио је Усорац.0 КОМЕНТАРА

 1. Усорац запео за млијеко,па млијеко.Обећао си Џомби да ћеш га возати у гепеку.Онда ти је он одобрио кредит од 800.000,оо КМ, па си почео правити империју за производњу млијека.Успут
  си излобирао да се повећају субвенције за млијеко више категорије које могу производити само велепосједници.
  Сељак који
  има 2-3 кравице ту не може опстати(јер му као није добар квалитет и хигијенски услови ). Кроз причу борбе за све фармере и сточаре, изгледа да се ти највише бориш за себе.

  А кад те новинар упита нешто о томе,ти му јавно пријетиш да ћеш њиме, онако ситним, обрисати асфалт .

  Чуди ме како те ти твоји сељаци нису до сад смијенили !

Оставите одговор