Глуперање се наставља: Има ли те Борисове плоче на Палама?

Без обзира што је Фронтал.РС 19.10.2009. године, објавио јасан деманти директора Основне школе "Србија" на Палама, Неђе Ждрале, који је потврдио да је плоча која се појавила на федералним интернет страницама монтирана, неки и даље мисле да та прича није завршена. Како на порталу чији је увредљив и лажан текст уз монтирану фотографију и био […]

уторак, октобар 27, 2009 / 09:50

Без обзира што је Фронтал.РС 19.10.2009. године, објавио јасан деманти директора Основне школе "Србија" на Палама, Неђе Ждрале, који је потврдио да је плоча која се појавила на федералним интернет страницама монтирана, неки и даље мисле да та прича није завршена.

Како на порталу чији је увредљив и лажан текст уз монтирану фотографију и био повод за наш текст "Зашто душебрижници толеришу лагање и шовинизам: ОШ на Пале, ИЗ у Србију?" овај неистинити садржај и данас стоји без икаквог додатог извињења, објашњења или допуне; није тешко извести закључак о мотивима ових монтираних кампања. Тако се у суботу 24.10.2009. године, у беспотребно мућење воде укључио и забавник по имену Дневни аваз.

Без обзира што се Пале налазе у непосредној близини редакције овог дневног листа, новинарска екипа није прихватила понуду Неђе Ждрале и отишла да се лично увјери како табла нити је постојала, нити постоји. Наднаслов Аваза се зато и даље пита "Постоји ли плоча у част Бориса Тадића", као да су Пале у Централној Африци, па је провјера питања које се поставља самом себи, веома отежана и ризична.

Ко је паметан да би знао шта је истина?

Ратни хушкачи и клерошовинисти, умјесто тога и даље мистификују ову наивну епизоду, користећи прилику да још једном понове лажни и више него увредљиви текст: Ову школу отворио је највећи српски син Борис Тадић. Да у њу идемо и научимо писат ћирилце. Хвала му. Радни колектив ОШ „Србија" Пале.

То је, у суштини, и основна сврха оваквог медијског дјеловања. Умјесто извјештавања са лица мјеста, изјава о томе да плоча не постоји се ставља на душу Неђи Ждрали (а знамо ми из ФБиХ колико такви говоре истину…), док се подсјећање на ову крајње наивну "фотоновинску патку", у правом маниру жуте штампе завршава отвореним могућностима и без јасне обавијести како таква табла никад није ни постојала ван виртуелне стварности.

Будући да се Ждрале позвао и на неименованог службеника ОЕБС, као свједока да је спомен-плоча монтирана, експертиза фотографије се тражи од ове институције, а не од неког фотографа или графичког дизајнера. Гласноговорница Мерсиха Чаушевић-Поџић објашњава, како су из ОЕБС (OSCE) упознати са овом појавом (зашто, побогу?) "али се не бавимо тим стварима, нити имамо могућност да провјеравамо вјеродостојност фотографије".

Ако можете вјеровати Ждрали, ви вјерујте…

Тако се вјерном читатељству у подтексту шаље још једна порука како су Срби глупи и неписмени, те да по питању "највећег српског сина, Бориса Тадића", све опције треба оставити отворене. Остатку јавности, утемељеном у објективну стварност, ово пак шаље само врло јасну поруку: некоме у ФБиХ ипак фали "табла у глави".

Фронтал.РС ће и даље наставити са указивањем на овакве методе медијског рада, којем циљ очигледно није јасно извјештавање својих читалаца, већ стварање вјерске и националне мржње, те продубљивање предрасуда и нетолеранције међу народима, а која проистичке прије свега из незнања.Оставите одговор