Глобално кориштење евра се устабилило, долар никад мање задњих 20 година

Глобална употреба евра била је стабилна лане након константног пада после дужничке кризе еврозоне, али се наде да ће тражња расти нису оствариле, наводи ЕЦБ.

среда, 10 јуна, 2020 / 15:47

Лансиран прије више од 20 година, евро је увјек играо ролу “друге виолине” у односу на амерички долар, иако је ЕЦБ себи поставила циљ да ојача његову глобалну улогу, дијелом и да би смањила ослањање блока на америчку валуту у периоду растућих глобалних трговинских тензија, преноси Ројтерс.

Евро је чинио 20,5 одсто глобалних девизних резерви на крају 2019, што је повећање у односу на 20,3 процента годину раније, док је његов удио у доспјелим међународним дужничким хартијама опао на 22,1 одсто са нивоа од 22,4 процента, пише у годишњем извјештају ЕЦБ о јединственој валути.

У међународним депозитима изван 19-чланог блока, улога евра је остала углавном непромијењена, док је његов удио у неизмиреним кредитима на глобалном нивоу порастао за један процентни поен.

“Недавна пандемија Ковид-19 наглашава хитност политика и реформских напора који су од кључен важности за јачање привлачности евра на глобалном нивоу”, рекла је предсједница ЕЦБ, Кристин Лагард.

Попут евра, и долар је у посљедњој деценији изгубио тржишни удио у односу на друге валуте, као што су јапански јен и британска фунта, али ипак обе ове валуте још увјек учествују са преко 80 процената у глобалним девизним резервама.

“Удио америчког долара, водеће свјетске резервне валуте, додатно је пао на најнижи ниво у двије деценије, што указује на то да се наставља тренд постепене диверзификације портфеља глобалних девизних резерви”, закључила је ЕЦБ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *