Глобалне цијене хране у паду, али поједине намирнице све скупље

Свјетске цијене прехрамбених производа благо су опале у јуну трећи мјесец заредом, објавила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

уторак, 12 јула, 2022 / 14:42

Индекс цијена хране који израчунава ФАО износио је у просјеку 154,2 поена у јуну, што је за 2,3 одсто мање у односу на мај, али је у поређењу са истим мјесецом 2021. остао за 23,1 одсто виши, наводи се у извјештају објављеном на сајту ове агенције УН.

Јунски пад индекса је одраз нижих међународних цијена биљних уља, житарица и шећера, док су цијене млијека и меса порасле.

"Иако је индекс цена хране ФАО опао у јуну трећи мјесец заредом, још је близу историјског максимума из марта ове године. Фактори који су довели до високих глобалних цијена и даље су у игри: јака глобална потражња, лоше временске прилике у неким великим земљама, високи трошкови производње и транспорта и поремећаји у ланцу снабдијевања због ковида-19, а ситуацију још сложенијом чине неизвјесности због актуелног рата у Украјини”, изјавио је главни економиста ФАО Максимо Тореро Kулен.

Индекс цијена житарица прошлог мјесеца је у просјеку је износио 166,3 поена, што је за 4,1 одсто мање у односу на мај, али је и даље за 27,6 одсто изнад вриједности из јуна 2021.

Међународне цијене пшенице су пале на мјесечном нивоу за 5,7 одсто, али су остале за 48,5 одсто изнад вриједности од прије годину. Kотације житарица крупног зрна су такође опале за 4,1 одсто у односу на мај, док су на годишњем нивоу више за 18,4 одсто. Kукуруз је на мјесечном нивоу појефтинио за 3,5 одсто због веће сезонске понуде из Аргентине и Бразила и побољшаних услова рода у САД.

Индекс цијена биљних уља износио је у просјеку 211,8 поена прошлог мјесеца, што је пад од 7,6 одсто у односу мајску вриједност. Јунски индекс цијена шећера спустио се за 2,6 одсто у односу на мај, на просјечних 117,3 поена, на најнижи ниво од фебруара. То је други узастопни мјесечни пад цијена шећера.

Пилетина никад скупља

ФАО индекс цијена меса у јуну је у просјеку износио 124,7 поена и биљежи раст од 1,7 одсто у односу на мај, достижући нови рекорд и надамашујући за 12,7 одсто ниво из јуна 2021. Све врсте меса су поскупјеле, а највише живинско месо чије су цијене скочиле на највиши ниво у историји, усљед континуирано тешких глобалних услова снабдијевања на које су утицали рат у Украјини и избијање птичјег грипа на сјеверној хемисфери.

Kада је ријеч о цијенама млијечних производа, њихов индекс је порастао за 4,1 одсто у јуну у односу на претходни мјесец, на просјечних 149,8 поена. Млијечни производи су за 24,9 посто скупљи него годину дана раније. Раст су забиљежиле цијене свих млијечних производа, а с растом су предњачиле цијене сира, углавном због високе увозне тражње за спот испорукама усљед забринутости везаних за доступност понуде касније током године.

У одвојеном извјештају, ФАО је навео да је у јулу повећао прогнозу глобалне производње житарица за 2022. годину за седам милиона тона у односу на претходни мјесец и сада предвиђа род од 2.792 милиона тона. То је, ипак, за 0,6 одсто мање од свјетске производње у 2021.

Прогноза свјетске потрошње житарица у 2022/23. такође је повећана за 9,2 милиона тона на 2.797 милиона тона, али је и даље за 1,7 милиона тона (0,1 одсто) испод нивоа из 2021/22. усљед очекиване мање употребе сточне хране.

ФАО-ова прогноза свјетских залиха житарица на крају сезоне у 2023. години подигнута је на 854 милиона тона, односно за 7,6 милиона тона у односу на пројекцију из јуна.