Глина: 70 година од усташких злочина

Српско национално вијеће у Хрватској под покровитељством предсједника Хрватске Иве Јосиповића обиљежиће данас 70 година од стравичних злочина које су над Србима у граду Глини и на подручју тадашњег котара Глина починиле усташе. У 16.30 часова испред Спомен дома (сада Хрватски дом) у Глини, на мјесту гдје је била црква Рођења пресвете Богородице, биће служен […]

петак, 29 јула, 2011 / 10:17

Српско национално вијеће у Хрватској под покровитељством предсједника Хрватске Иве Јосиповића обиљежиће данас 70 година од стравичних злочина које су над Србима у граду Глини и на подручју тадашњег котара Глина починиле усташе.

У 16.30 часова испред Спомен дома (сада Хрватски дом) у Глини, на мјесту гдје је била црква Рођења пресвете Богородице, биће служен парастос жртвама.

У 17.00 почиње вече духовне музике, а наступиће хор Саборне цркве из Београда и пјевачка група с Кордуна. У 19.00 часова биће приказан получасовни документарни филм о посљедњем свједочењу јединог преживјелог овог покоља Љубана Једнака.

У ноћи 12. на 13. мај 1941. године усташе су извршиле колективну егзекуцију око 400 виђенијих грађана Глине српске националности. У јулу, као акт одмазде за почетак оружаног устанка, у селу Бански Грабовац убили су више од 1 000 сељака из околних села, а потом у глинској српско-православној цркви 29. на 30. јули и 4. на 5. август 1941. убили су више од 1 200 Срба из котара Вргин Мост.

Тај дио Баније и Кордуна дао је немјерљив допринос Народно-ослободилачкој борби, а градови Глина и Топуско постали су сједишта ЗАВНОХ-овске Хрватске, наведено је у саопштењу СНВ-а.0 КОМЕНТАРА

  1. О овоме треба сви да се запитамо, шта је то довело до тако животињског покоља обичних људи и то у њиховој православној црквици?
    Нарочито екуменисти да се запитају да ли жртва има право да опрости и заборави злочин џелату и да му пригрли скуте..ја мислим да то никад не смијемо учинити, а ове мученике увијек помињати и присјећати се њихове жртве!