Глигорић: Разграничење је дејтонска обавеза

Директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Тихомир Глигорић изјавио је да недостатак политичке воље и опструкције из Федерације БиХ (ФБиХ) коче процес утврђивања ентитетске границе. Према његовом мишљењу, Федерација БиХ у том процесу не види дејтонску обавезу, већ сецесију. "Због неутврђивања линије разграничења између ентитета трпе грађани, институције, а долази у питање […]

четвртак, 8 марта, 2012 / 08:29

Директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Тихомир Глигорић изјавио је да недостатак политичке воље и опструкције из Федерације БиХ (ФБиХ) коче процес утврђивања ентитетске границе.

Према његовом мишљењу, Федерација БиХ у том процесу не види дејтонску обавезу, већ сецесију.

"Због неутврђивања линије разграничења између ентитета трпе грађани, институције, а долази у питање и валидност пописа становништва", рекао је Глигорић.

Он је за данашњи "Глас Српске" истакао да ни НАТО, који би требало да испуни своју међународну обавезу заједно са ентитетима, не жели да каже ко врши опструкцију и продужава агонију.

"То озбиљно нарушава њихов кредибилитет и ауторитет, јер они носе примарну одговорност зашто међуентитетска линија није до сада утврђена", рекао је Глигорић.

Глигорић каже да је проблем што у ФБиХ потенцирају да се дефинисањем те линије жели покренути питање сецесије Републике Српске.

"Они то виде као да то представља државну границу или да ту границу треба избрисати. То што ми тражимо је сасвим нормално", рекао је Глигорић и додао да Федерација БиХ из политикантских разлога не жели да испуни своју међународну обавезу.

Он је подсјетио да је премијер Републике Српске Александар Џомбић претходних дана, послао писмо НАТО и ЕУПМ, у којем је затражио одговор на питање докле се дошло са активностима на разграничењу ентитета, али још нису добили званичан одговор. "Из свега се види да институције Републике Српске траже да се посао разграничења заврши и да се испуни међународна обавеза. С друге стране, постоји класична опструкција Федерације БиХ", рекао је Глигорић. /