Главаш нема право на држављанство БиХ

БAЊA ЛУКA – Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш нема право на држављанство БиХ, јер су његови родитељи, у вријеме када је рођен у Осијеку 1956. године, вјероватно, имали само држављанство Хрватске, рекли су у Министарству цивилних послова БиХ. Држављанство БиХ нису имали ни његови родитељи, јер су Груде 1921. године, гдје су тада рођени, припадале […]

четвртак, јун 25, 2009 / 15:07

БAЊA ЛУКA – Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш нема право на држављанство БиХ, јер су његови родитељи, у вријеме када је рођен у Осијеку 1956. године, вјероватно, имали само држављанство Хрватске, рекли су у Министарству цивилних послова БиХ.

Држављанство БиХ нису имали ни његови родитељи, јер су Груде 1921. године, гдје су тада рођени, припадале Хрватској.

У Министарству цивилних послова БиХ речено је да су Груде у Краљевини Срба Хрвата и Словенаца припадале Приморској бановини, а затим Бановини Хрватској и да зато, највјероватније, Главашеви родитељи никада нису имали држављанство БиХ, па ни он нема право на њега, што сада истражује и Тужилаштво БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није желио да износи појединости о томе, али каже да је провјера Главашевог држављанства у току.

Главаш је недавно осуђен у Хрватској због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку 1991. године. Послије изречене пресуде у Хрватској, држављанство БиХ добио је у децембру 2008. године на основу члана 6. Закона о држављанству, гдје пише да право на држављанство има "дијете чија су оба родитеља била држављани БиХ у вријеме рођења дјетета, без обзира на мјесто његовог рођења".

Ванрасправно вијеће Суда БиХ одбацило је у уторак захтјев правосуђа Хрватске да Главаш буде изручен тој земљи, док је Суд БиХ саопштио да "Закон о кривичном поступку БиХ искључује могућност изручења држављанина БиХ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *