Главаш добио 10 година, а не зна се гдје је

ЗАГРЕБ – Бранимир Главаш, који је данас пред Жупанијским судом у Загребу осуђен на 10 година затвора за ратне злочине против српских цивила у Осијеку 1992. године, оптужио је хрватског премијера Иву Санадера и ХДЗ да су га „намјерно уништили“ због регионалног пројекта његове странке Хрватског демократског сабора Славоније и Барање (ХДССБ). У видео поруци […]

субота, мај 9, 2009 / 13:12

ЗАГРЕБ – Бранимир Главаш, који је данас пред Жупанијским судом у Загребу осуђен на 10 година затвора за ратне злочине против српских цивила у Осијеку 1992. године, оптужио је хрватског премијера Иву Санадера и ХДЗ да су га „намјерно уништили“ због регионалног пројекта његове странке Хрватског демократског сабора Славоније и Барање (ХДССБ).

У видео поруци снимљеној на ДВД, који је новинарима данас испред суднице подијелио Главашев син Филип, Главаш је поручио да "ово није збогом, већ довиђења".

Главаш данас није присуствовао изрицању пресуде, на шта, како јављају хрватски медији, по закону није ни био обавезан, али да би, с обзиром да је осуђен на десет година затвора, по закону требало да услиједи његово притварање.

Обзиром да је Главашу у јануару 2008. године враћен посланички имунитет, Хрватски сабор или Мандатно-имунитетска комисија требало би да одлуче да ли Главашу остаје имунитет или ће бити притворен до правоснажне пресуде.

Жељко Хорватовић, предсједник судског вијећа које је осудило Главаша, рекао је да једино Хрватски сабор може да донесе одлуку о Главашевом притвору и да ће одмах по изрицању пресуде затражити да се Сабор изјасни о томе.

Како преносе хрватски медији, из полиције наводе да је Главаш "на сигурном" и да га "не смију заустављати уколико га, на примјер, виде на граници" због одлуке Хрватског сабора који је Главашу скинуо имунитет само за судски процес, али не и притвор.

Из Директоријата хрватске полиције истичу да не морају ни знати гдје се Главаш налази, све док не добију налог за хапшење, док члан ХДССБ, Владимир Шишљагић, тврди да је "Главаш на сигурном".

Независни посланик у Хрватском сабору Драгутин Лесар рекао је да Главаш "вјеројатно већ има пасош БиХ", додајући да "сви који чекају да буду осуђени у Хрватској у међувремену прибаве држављанство БиХ".

Бранимир Главаш осуђен је данас пред Жупанијским судом у Загребу на 10 година затвора због ратних злочина против српских цивила у Осијеку 1991. године, док је петоро његових суоптуженика осуђено на казне од пет до осам година затвора.

Судско вијеће загребачког Жупанијског суда, Главаша је прогласило кривим по командној одговорности и у случају "гаража" и "селотејп", за шта је добио пет, односно осам година, па му је изречена јединствена казна од 10 година затвора.

За дјело за које је Главаш неправоснажно осуђен највећа прописана казна је 20 година.

У случају "гаража" Главаш се терети да је као шеф осјечког Секретаријата за народну обрану одговоран за злостављање и убиство двојице српских цивила Чедомира Вучковића и Ђорђа Петровића, док је у случају "селотејп" осуђен јер је члановима Самосталне ускочке сатније издавао наредбе за незаконита одвођења, злостављања и убиства српских цивила на обали Драве.

Другооптужени Ивица Крњака осуђен је на осам година затвора, Гордана Гетош Магдић на седам, а остала тројица оптужених у случају "селотејп", Дино Контић, Тихомир Валентић и Здравко Драгић, неправоснажно су осуђени на по пет година.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *