Гласови из Конгреса: Подјела рјешење за Косово?

У расправи о Балкану у Одбору за спољне послове америчког Конгреса могло се чути да је једино Србија одговорна за кризу на Косову, али и да је идеја о подјели ове покрајине најбоље и једино дуготрајно одрживо рјешење. Поједини конгресмени критиковали су амбасадора САД у Приштини Кристофера Дела, тражили да Вашингтон подржи истрагу о трговини […]

среда, новембар 16, 2011 / 08:47

У расправи о Балкану у Одбору за спољне послове америчког Конгреса могло се чути да је једино Србија одговорна за кризу на Косову, али и да је идеја о подјели ове покрајине најбоље и једино дуготрајно одрживо рјешење.

Поједини конгресмени критиковали су амбасадора САД у Приштини Кристофера Дела, тражили да Вашингтон подржи истрагу о трговини органима након извјештаја Дика Мартија, али су сви сагласни у оцјени да је дијалог једини пут до коначног решења.

Предсједавајући Одбора Ден Бартон, који је недавно био у посјети западном Балкану, оцијенио је да мир и стабилност на том подручју могу да донесу само људи који ту живе и додао да је немогуће да то оствари неко са стране.

"Ми (САД) смо донијели одлуку да једнострано признамо Косово и прије него што смо допустили да се Срби и Албанци договоре, и то је само увећало проблеме", оцијенио је Бартон.

Он је рекао да је свјестан тога да америчка администрација не дијели његово мишљење, али је додао да је сагласан са ставом званичног Вашингтона да је дијалог једини пут до решења, јавили су медији у Србији.

Конгресмен из Индијане нагласио је да питање Косова мора да буде ријешено у оквиру приступног процеса Србије Европској унији, а не да се то поставља као предуслов за приступне преговоре.

Бартон је, као и конгресмен Тед По из Тексаса, затражио да америчка администрација озбиљно подржи истрагу о трговини људским органима на Косову, за шта се терете припадници ОВК.

"Узнемиравајуће је да наш амбасадор Дел говори да се то није догодило, да није могуће да су почињени такви злочини, а истрага још није ни готова", нагласио је По.

Помоћник државног секретара за Европу и Евроазију у Стејт департменту Фил Гордон је на то одговорио да ће истрага сигурно бити спроведена и да САД озбиљно схватају извјештај Дика Мартија. "Наводни злочини не смију да остану неистражени, и ако се докажу, не смију да остану некажњени", додао је Гордон.

Говорећи о рјешавању косовског проблема, конгресмен Дејна Рохрабахер из Калифорније, некада један од највећих заговорника независности Косова, сад је предложио подјелу. Он је рекао да би требало дозволити да Срби са сјевера Косова постану дио Србије, а Албанци из Прешевске долине дио Косова.

Дебати у Одбору за спољне послове америчког Конгреса присуствовао је и амбасадор Србије у Вашингтону Владимир Петровић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *