Гласај или трпи – на амерички начин

Амбасада БиХ у Вашингтону, у сарадњи са невладиним организација, прикупила је 203.000 долара за деминирање у поплавама погођеним подручјима, саопштено је данас из Министарства иностраних послова БиХ. У свечаној сали Амбасаде БиХ у Вашингтону јуче је уприличен пријем и презентација под називом "Подржимо акцију деминирања у поплављеним подручјима у БиХ – Повратак живота и земље". […]

петак, септембар 19, 2014 / 14:09

Амбасада БиХ у Вашингтону, у сарадњи са невладиним организација, прикупила је 203.000 долара за деминирање у поплавама погођеним подручјима, саопштено је данас из Министарства иностраних послова БиХ.

У свечаној сали Амбасаде БиХ у Вашингтону јуче је уприличен пријем и презентација под називом "Подржимо акцију деминирања у поплављеним подручјима у БиХ – Повратак живота и земље".

Том приликом великом броју званица из дипломатског кора, Конгреса САД, Стејт департмента, невладиног сектора, дијаспоре БиХ и јавног и културног живота, обратили су се амбасадор БиХ у САД Јадранка Негодић, амбасадор Словеније у САД Божо Церар, директор Канцеларије за уклањање и смањење наоружања при Стејт департменту Стенли Браун и други релевантни званичници.

Из турске невладине организације ТЦА за ову намјену стигло је 100.000 долара, а исти износ донираће и Стејт департмент.

Осим ове двије организације, окупљени представници институција и појединци донирали су преосталих 3.000 долара.

Негодићева је током обраћања изразила посебну захвалност наведеним организацијама, јер су препознале потребу за хитном реакцијом на деминирању контаминираних клизишта у поплављеним подручјима и донирали значајне износе за реализацију пројеката на терену.

А код куће…

Није познато колико је новца утрошено у кампању Гласај или трпи, којом се УСАИД и овдашња Амбасада САД директно мијешају у изборни процес и то на начин који је у њиховој земљи законски санкционисан.

Није познато ни зашто Амбасада БиХ у Вашингтону није уложила званичан протест на овакво понашање Амбасаде САД у Сарајеву.

Свакако да је новац дат медијским кућама које су емитовале пропагандни спот могао бити искориштен и у сврхе деминирања за које га је скупљала Амбасада БиХ у Вашингтону, али образложење из амбасаде САД да "није мијешање у изборни процес ако се грађани зову да гласају" је још комичнији.

Из спота се недвосмислено види да се бирачи мотивишу за кажњавање владајућих структура у Дејтонској Творевини, и то је мијешање у изборни процес, свиђало се то некоме или не. Просто је тако.

И у Америци забрањено, ако је финансирано из иностранства.

Дакле, наши тамо просе милостињу, а њихови овдје троше паре да утичу на изборе…0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *