Глас Русије: Сјеверни ток лишио Украјину права на уцјену

Отварање прве линије гасовода "Сјеверни ток", који је директно спојио Русију и западну Европу, лишава Украјину ексклузивног права главног преносника руског гаса. Спор о гасу, који је Кијев започео с Москвом, губи своју актуелност. Без обзира на довијања украјинских власти, чији је циљ био да издејствују неосновано снижење цијена руског горива, у интересу саме Украјине […]

петак, 9 септембра, 2011 / 18:27

Отварање прве линије гасовода "Сјеверни ток", који је директно спојио Русију и западну Европу, лишава Украјину ексклузивног права главног преносника руског гаса.

Спор о гасу, који је Кијев започео с Москвом, губи своју актуелност. Без обзира на довијања украјинских власти, чији је циљ био да издејствују неосновано снижење цијена руског горива, у интересу саме Украјине је да пристане на компромисе, истичу стручњаци.

Први крак "Сјеверног тока", који је положен по дну Балтичког мора, у прво вријеме је у стању да пропусти 27,5 милијарди метара кубних гаса. У транснационалном мегапројекту учествују највећи западни концерни. И то је разумљиво.

Према прогнозама, потреба за гасом у Европи ће стално расти и потрошачи, исто као и њихов главни испоручилац Русија, улажу максимум напора да би се осигурали од могућности уцјене и прекида доставе кривицом земаља-преносника, прије свега Украјине – наводи "Глас Русије".

Пуштање у погон "Сјеверног тока" подударило се са кампањом, коју је започео Кијев, а која је усмјерена на добијање још неких олакшица од Русије. Украјинске власти пријете да ће вишеструко смањити наруџбине гаса уз кршење важећег међувладиног споразума, да ће реорганизовати "Нафтагас Украјине", који увози гас из Русије и поднијети тужбу арбитражном суду у Стокхолму.

Министар иностраних послова Пољске Радослав Сикорски изјавио је да би Европска комисија могла да изврши ревизију руско-украјинских договора у области гаса. У руском МИП су недвосмислено одговорили: договорима Русије и Украјине о гасу није потребна "спољна интервенција" и неосновано је доводити их у сумњу.

Транзитне стопе за руски гас у Украјини много су веће од стопа у земљама као што су Њемачка, Пољска, Чешка и Словачка. Такође, цијена гаса за Украјину нижа је него за Пољску, Мађарску, Турску и Румунију.

Кијев покушава да издејствује попуст уочи сезоне гријања. За власти је политичко самоубиство да у овом периоду остану без горива. Међутим, начини за остваривање овог циља нису најпривлачнији. Тим прије што је Москва више пута нудила компромисе.

На примјер, интеграциони попуст за гас приликом потпуног ступања у царински савез Русије, Бјелорусије и Казахстана. Или смањење цијена у случају сливања "Нафтагаса" и "Гаспрома".

Западни стручњаци сматрају да су шансе Украјине да раскине договоре о гасу са Русијом у оквиру правног поља веома мале.

Ако се то деси, ауторитет Кијева у Европи биће пољуљан још више с обзиром да су водећи европски политичари већ изјавили да ће "гасни процес", у вези са бившим премијером Јулијом Тимошенко, отежати улазак Украјине у ЕУ.