Глас Америке одушевљен црногорском пријавом за учествовање у рату на страни Новорусије

Управа полиције Црне Горе саопштила је да је поднијела кривичну пријаву против 26-годишњег Подгоричанина осумњиченог да је учествовао у ратним операцијама у Украјини и тако починио кривично дјело „учествовање у страним оружаним формацијама“.

четвртак, септембар 29, 2016 / 23:51

Управа полиције Црне Горе саопштила је да је поднијела кривичну пријаву против 26-годишњег Подгоричанина осумњиченог да је учествовао у ратним операцијама у Украјини и тако починио кривично дјело „учествовање у страним оружаним формацијама“.

"М.Б. је, како се сумња, крајем 2014, године из Црне Горе отпутовао у Русију, одакле се касније упутио у Украјину где се током 2015. придружио војсци самопроглашене Доњецке Народне Републике, на чијој страни је учествовао у ратним сукобима“, пише у саопштењу полиције.

Кривична пријава против М.Б. поднета је јуче "у редовном поступку“ будући да се он већ налази у затвору у Спужу, где издржава трогодишњу казну за покушај убиства, пренео је "Глас Америке".

"Полиција је, у сарадњи са Агенцијом за националну безбедност и у координацији и по налогу Специјалног и Вишег Државног Тужилаштва у Подгорици, прикупила доказе на основу којих се основано сумња да је М.Б. извршио предметно кривично дело“, кажу у Управи полиције и додају да је осумњичени ухапшен у Русији, а потом изручен Црној Гори на издржавање казне.

Раније овог месеца полиција је ухапсила 38-годишњег Улцињанина Хамида Бехаровића под сумњом да је извршио исто кривично дело, учествујући више од годину дана у сукобу у Сирији, где се наводно борио на страни такозване Исламске државе.

Хапшење Бехаровића био је први случај хапшења и подношење кривичне пријаве против неког црногорског држављанина под сумњом да је учествовао у страним ратним формацијама.

Црна Гора је прошле године усвојила закон који прописује затворску казну до пет година за учешће на страним ратиштима и највише десет година за врбовање и регрутацију појединаца и група на територији Црне Горе, с циљем придруживања страним оружаним формацијама.

Последњи расположиви подаци црногорских безбедносних служби говоре да је од 2012. године 15 црногорских држављана учествовало на страним ратиштима, од чега 13 у Сирији и два у Украјини.

Верује се да се више стотина држављана балканских земаља у последњих неколико година прикључило страним оружаним формацијама на ратиштима у Сирији и Украјини, подсећа "Глас Америке". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *