Гламочаци против уништавања бомби у њиховом комшилуку

Српски повратници којих је процентуално највише у општини Гламоч, најављују блокаду путева и друге видове протеста због немара приликом уништавања оружја на полигону Одлучна Барбара, недалеко од самог центра града. Мјештани су бијесни због чињенице да се у њиховој општини већ 15 година уништава оружје не само из БиХ, већ и из цијелог региона, при […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 15:46

Српски повратници којих је процентуално највише у општини Гламоч, најављују блокаду путева и друге видове протеста због немара приликом уништавања оружја на полигону Одлучна Барбара, недалеко од самог центра града.

Мјештани су бијесни због чињенице да се у њиховој општини већ 15 година уништава оружје не само из БиХ, већ и из цијелог региона, при чему се уопште не води рачуна о последицама по обичне грађане. Сталне детонације од којих се тресу прозори и опасност од могуће радијације били су, може се рећи, незнатан проблем све до прије неколико недеља.

Тада је без главе умало остао пастир Душко Иветић који је чувао овце на једној њиви ван града. На само двадесет метара од њега пала је граната која, на сву срећу, није експлодирала.

Све то се дешавало у селу Петрово Врело које је удаљено шест километара од полигона на којем Оружане снаге БиХ уништавају оружје. Згранути Иветић није могао да вјерује шта му се десило, а што је још интересантније, нико из војске уопште није дошао на мјесто пада гранате све док случај није доспио у медије. Након тога уследила су немушта правдања Оружаних снага и Министарства одбране.

Нови проблем за Гламочане лежи у чињеници да би на Одлучној Барбари ускоро требало да почне уништавање авио-бомби и то у организацији УНДП. Мјештани села Прибеља (које је најближе полигону) шокирани су том информацијом.

– Куће и други објекти су нам ионако испуцали од детонација, тако да не смемо ни да помислимо шта би било да се овде почну уништавати авио-бомбе! С друге стране, није пријатно кад вас сваки дан потресу двије детонације – каже мјештанин Прибеље Шпиро Субашић.

У општини Гламоч тврде да ће, кад већ не могу да спријече активности на Одлучној Барбари, дати подршку грађанима приликом њихових протеста.

– Незваничне информације да ће у наредном периоду, од стране УНДП, на полигону бити реализован пилот-пројекат уништавања авио-бомби узнемириле су грађане! Они су због тога одлучили да блокирају путеве у општини и на тај начин спријече активности на Одлучној Барбари. Још прије неколико дана смо се обратили Министарству одбране БиХ и УНДП да нам објасне шта нас чека у наредном периоду, али нисмо добили никакав одговор. Сумњамо да је уништавање великих количина оружја безбиједно за здравље људи – рекао је шеф Службе цивилне заштите у Гламочу Халил Диздар.

Министарство одбране и УНДП се још не оглашавају. Многе у Гламочу, али и шире такав однос не чуди с обзиром на генерално проблематично стање у Оружаним снагама БиХ које се стално суочавају са бројним аферама. Због тога, бар засад, нико није настрадао.