Глад пријети Сјеверној Кореји

Сјеверна Кореја ће и у наредном периоду бити суочена са несташицом хране због слабе жетве, у вријеме када од неухрањености пати трећина дјеце млађе од пет година, саопштиле су данас УН. Ситуацију је ове године погоршало поскупљење хране на свјетском тржишту, у комбинацији са поплавама током љета и ударима тајфуна. УН су у марту процијениле […]

петак, 21 октобра, 2011 / 17:43

Сјеверна Кореја ће и у наредном периоду бити суочена са несташицом хране због слабе жетве, у вријеме када од неухрањености пати трећина дјеце млађе од пет година, саопштиле су данас УН.

Ситуацију је ове године погоршало поскупљење хране на свјетском тржишту, у комбинацији са поплавама током љета и ударима тајфуна. УН су у марту процијениле да је хитна помоћ у храни неопходна за више од шест милиона становника Сјеверне Кореје.

Захтјеви Сјверне Кореје за добијањем помоћи у храни углавном нису услишени, пошто међународна заједница сумња да власти те земље праве залихе. Од укупних средстава која је затражио Свјетски програм за храну, уплаћено је само око 30 одсто.

"Процјењује се да ће овогодишња жетва бити иста или тек нешто боља него прошле године. Суштина је да то неће бити довољно", изјавила је Валери Амос, замјеник генералног секретара УН за хуманитарна питања и хитну помоћ.

Она се обратила новинарима у Пекингу послије повратка из посјете Пјонгјангу.

Амос је рекла да је Сјеверној Кореји годишње потребно око 5,3 милиона тона хране, а да јој сваке године недостаје око милион тона.

"Недавни подаци о дјеци млађој од пет година указују на хроничну неухрањеност од 33 одсто на националном нивоу и 45 одсто у сјеверном дијелу земље", рекла је званичница УН.

Сјеверна Кореја је имала велики проблем глади током деведесетих, када је због недостатка хране умрло око милион људи.

Несташице владају због лоше аграрне политике, серије природних катастрофа и санкција које су земљи уведене због њеног нуклеарног и ракетног програма.

Амос је током боравка у Сјеверној Кореји посјетила болнице, сиротишта и центре за дистрибуцију хране у унутрашњости земље.