Геологија: Изложба и неискориштени потенцијали

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић отворио је данас у Бањој Луци изложбу „Стијене и минерали Републике Српске“ на којој је изложено више од 200 експоната. Ковачевић је рекао да је изложба, која се први пут организује у Републици Српској, намијењена ученицима и студентима ради стицања неопходних знања о структури планете Земље, […]

петак, октобар 19, 2012 / 14:38

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић отворио је данас у Бањој Луци изложбу „Стијене и минерали Републике Српске“ на којој је изложено више од 200 експоната.

Ковачевић је рекао да је изложба, која се први пут организује у Републици Српској, намијењена ученицима и студентима ради стицања неопходних знања о структури планете Земље, о њеном постанку, али и о стијенама и минералима којима располаже Српска.

Он је напоменуо да се изложба организује поводом обиљежавања 20 година геолошке дјелатности у Српској.

Министар Ковачевић је оцијенио да су велики геолошки потенцијали у Српској и да је неопходно унаприједити инвестирање у овој области.

„Република Српска сигурно има огроман геолошки потенцијал који није довољно искориштен. Влада Српске ће у наредном периоду учинити све да би било унапријеђено инвестирање у овој области“, рекао је новинарима Ковачевић у паузи научног скупа „Геологија Републике Српске – 20 година институционалног дјеловања у Републици Српској“.

Он је истакао да је Републички завод за геолошка истраживања веома важна институција за развој Републике Српске.

„Промовисана је монографија `Минерални ресурси`, што је веома значајно за будуће инвеститоре. Желимо да промовишемо геологију као научну дисциплину, јер би наше минералне сировине требало представити авности и инвеститорима“, нагласио је Ковачевић.

Директор Републичког завода за геолошка истраживања Драган Митровић нагласио је да је прије 20 година формиран овај завод с циљем унапређења геолошких истраживања у Српској.

„Српска има респектабилне сировинске потенцијале. Ту су, прије свих, угаљ, затим геотермална енергија, те металичне и неметаличне минералне сировине“, рекао је Митровић.0 КОМЕНТАРА

  1. Добро је да је тако, али ми није јасно зашто се то све продаје? Бирач Литванцима, а Љубија Индијцима! Гдје смо ми и наши радници у свему, а како имам информације и слив Дрине ће бити под концесијом и то ће узети Нијемци! Шта надод има од свих тих потенцијала министре? Колико је то помогло да имамо 0 незапослених, а сада их је оних који су пријављени на биро 160 000 хиљада а има и оних који неће да се малтретирају са пријављивањем, јер знају како се код нас добија посао!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *