Географија фотеља у Српској: Дај и овим нашима нешто

Прошле недјеље читали смо томе како на свим важнијим функцијама у Републици Српској нема много Бањалучана. Негдје по друштвеним мрежама недавно сам угледао постер на којем пише нешто отприлике овако: "Заборавите народне изреке – није то више тај народ". Најбоља изрека порођena у посљедњих 20 година, а да је баш онако народна и широко-обухватна је: […]

субота, фебруар 14, 2015 / 16:23

Прошле недјеље читали смо томе како на свим важнијим функцијама у Републици Српској нема много Бањалучана.

Негдје по друштвеним мрежама недавно сам угледао постер на којем пише нешто отприлике овако: "Заборавите народне изреке – није то више тај народ".

Најбоља изрека порођena у посљедњих 20 година, а да је баш онако народна и широко-обухватна је:

"Тито је крао, али је и нама дао (а ови само краду, а ништа не даду)"

Народ се смјешта раме уз раме са лоповима и буни се само због тога што Алибаба са чела колоне не баца довољно остатака убогим хајдуцима што се вуку иза.

Како тад тако и сад, нико не пита шта је то што се краде – нека маса, острво с благом, ћуп са златом, пећина са плијеном – подразумијева се да тога има доста и подразимијева се да они ближе воћкама на врху крошње то нешто мажњавају

Прошле недјеље читали смо томе како на свим важнијим функцијама у Републици Српској нема много Бањалучана. То је случај (чак) и у самој Бањалуци гдје су шефови одјељења наводно из других градове.

Блиц, који је текст објавио, не проблематизује то што функције не држе Бањалучани, али наводи да то итекако проблематизују неки функционери из СНСД-а.

Новинар Милан Ковач на Твитеру је примијетио како, можеш мислити, некима смета то што нема Бањалучана на фотељама, а не смета то што се оне ионако дијеле по страначкој припадности и сличним заслугама, а не по стручности.

Није проблем силовање у здрав мозак расписивањем конкурса за упражњена мјеста директора градских установа у Бањалуци, истовремено док се преговара о партијској расподјели тих фотеља, већ је ваљда проблем родни лист срећног добитника?

Испада да би било исправније да је директор ИРБ-а из Бањалуке, а не из Шипова – ваљда би дијељење кредита рођацима, браћи, пријатељима и милионским дужницима онда ишло много лакше.

Истовремено у јавности су се чврсто одомаћиле реченице типа: "Шуме ће припасти социјалистима", или "Шукало ће добити двадесет директора !?"

На крају, пошто овим некима лоповлук не смета као такав већ само због тога га чине дошљаци и туђини ("…ништа НАМА не даду"), треба поставити питања: Да ли би нама Алибаба и његов лоповлук сметали да нам је добро (мало боље)?

Да ли би нам сметло кршење закона, арчење новца, богаћење министара, посланика, директора, и иних, давање кредита кумовима, браћи, синовима – само ако бисмо и ми живјели удобније?

Жељко Свитлица0 КОМЕНТАРА

  1. Свитлица, лоповима није стао у крај Стаљин, Тито, Чаушеску, то је немогућа мисија, клептоман се рађа.

    Оно што ме заинтригирало да напишем коментар је задња твоја реченица.

    Може се то свести криминал и непотизам од 100% на 10% за годину, постоје за то људи који нуде програм, имају храброст и идеју како то урадити, на крају крајева сви поштени људи овдје и сав народ тражи такве.

    Једни од таквих су сигурно ЗОРА и наши часни људи.

    Видиш, да би заживјела једна идеја треба јој погодно тло припремити, значи да добије заслужено поштовање у медијима и да се не дозволи некоректно блаћење такве идеје и људи који су ту причу покренули, зар није умоболно блатити честите људе, вриједне раднике и ентузијасте, људе који никад нису били на власти на билом ком нивоу,нити имају ораха у џепу.

    Да ли ти као један од администратора пошаљеш некад емаил лажовима и доносиоцима негативне енергије на вашем порталу, ја би да сам на твом и Марковом мјесту то урадио данас.

    Не мора знати дуњалук да сте плаћеним троловима рекли да буду коректни, или да им је то задња опомена.

    То на Новом Стандарду за један минут ријеши Цвијановић, зато поред Фронтала једино тај портал цијеним.

    Зар то не би било у корист портала и позитивне енергије,зар не би тиме вратили много људи који више од ових биједника не смију да коментаришу?

    Реците кад се на било ком посту овдје због тих битанги повела конструктивна расправа, рецимо бар 10-15 посјетилаца?

    Зар не би са тим доказали да сте господски, културан, одговоран, коректан и једини независан медиј у Српској, што сам често тврдио у коментарима?

    Поздрав

  2. Свитлица увијек одличан! Док су моји Бањолучани упирали прстом у Гламоч, пар ликова којима је завичај око Лакташа све послове давали фирмама њихових јарана регистрованим у општини Лакташи. Да је бар народ из Лакташа осјетио неки бољитак?

    Гдине Јанковићу, ово је Милан, такође Херцеговац, али не ради се о истом човјеку.

    Поздрав

  3. Мој брате Никола,ти кажеш да лоповима нису могли стати у крај ни Стаљин,Тито и Чаушеску. Као прво нико понаособ им и не може стати у крај, њима у крај може стати само правна држава. Као друго све три споменуте сподобе су такође били људи сумњивог морала. Има пите од гована,ал не може се јести! Братски поздрав!

Оставите одговор