Гео-инжењеринг на штету Земље

Уједињене нације треба да уведу мораторијум за пројетке "гео-инжењеринга”, као што су вjештачки вулкани и облаци, како би се спријечило загреијевање планете и очували природа, људи и свеколики живи свијет. За мораторијум су се заложили представници еколошких владиних и невладиних група из око 193 земаља, окупљени на Међународној конференцији о биодиверзитету у јапанском граду Нагоји, […]

недеља, октобар 24, 2010 / 12:25

Уједињене нације треба да уведу мораторијум за пројетке "гео-инжењеринга”, као што су вjештачки вулкани и облаци, како би се спријечило загреијевање планете и очували природа, људи и свеколики живи свијет.

За мораторијум су се заложили представници еколошких владиних и невладиних група из око 193 земаља, окупљени на Међународној конференцији о биодиверзитету у јапанском граду Нагоји, јавиле су агенције.

Ризик „гео-инжењерства” је велик, јер се манипулише природом, њеним законима и појавама које нису до краја испитани, упозорили су „зелени”.

Десето окупљање представника земаља потписница Конвенције о биолошкој разноликости (ЦБД) у Нагоји, у периоду од 18-29. октобра, има задатак постављање договора око стратешких циљева за заустављање драматичног губитка свјетског природног богатства и нарушавања екосистема од којих зависи опстанак човјечанства.

Подаци о еколошком стању планете, који обухватају однос постојеће светске биолошке различитости и људску потрошњу природних ресурса, свједоче да човјечанство живи чак 50 одсто изнад капацитета које Земља производи и које може да поднесе.

Не би требало дозвољавати стварање привида реалног живота и еколошке експерименте којима се бави гео-инжењеринг прије него се у УН не постигне консензус о сваком случају, изјавио је за Ројтерс канадски стручњак Пет Муни.

У пројекете гео-инжењеринга, поред осталог, спада вјештачка фертилизација океана ради подстицања раста планктона који се храни угљен-диоксидом, главним кривцем загријавања пленете. Али, притом се уништавају алге, корали, рибе…Оставите одговор