Генетичари запањени: ​У Кини пронађен митски златни коњ

Археолози који су у Кини изводили ДНК тестове на 5 коња пронађених у Западног гробници династије Хан, открили су да један од коња представља редак примјерак златне расе коња.

среда, 23 марта, 2016 / 19:59

Велики број древних азијских таписерија приказује златне коње и до сада је пронађено пар примјерака за које се претпостављало, али се није могло са сигурношћу рећи због стања остатака, да су припадали златним коњима. Како је њихово постојање остало недоказано, многи су сматрали да ова специфична врста није заиста постојала.

Уз помоћ примјерака на којима је радио кинески тим научника, сада не само да је доказано постојање ових "митских бића", већ ће највјероватније бити утврђено и како су настали, односно које је њихово поријекло.

"Иако ово није прво такво откриће, таква генетска мутација је веома, веома ретка", рекао је за агенцију Синхуа Жао Син, водећи научник пројекта.

Према агенцији за откриће су заслужни археолози са кинеске Академије друштвених наука који су радили на примјерцима пронађеним у покрајини Синђанг.

Остаци коња ископани су 2006. године и потичу из периода између 120. и 400. године. Као и друге животиње пронађене у гробници, и коњи су сахрањени као жртва преминулима.

Свих 5 коња разликују у боји, а једино је златни коњ сахрањен са власником, а не у посебној комори за животиње.

"Очигледно да га је јединствен изглед чинио вриједним", објаснио је Жао Син.

Коњи златне боје са сребрнкасто бијелим репом називају се паломино коњи. Њихово поријекло је непознато, а претпоставља се да су потекли са Блиског истока гдје су се ради камуфлаже прилагодили пустињским бојама.