Генерални ревизор ФБиХ: Јавним предузећима пријети стечај!

Финансијска дисциплина у институцијама и јавним предузећима Федерације БиХ из године у годину све је гора и због огромних буџетских дефицита пријети им стечај, изјавио је генерални ревизор Канцеларије за ревизију ФБиХ Ибрахим Окановић.  "Иако нисам човјек који се бави истрагама, према ономе што су ревизори открили у извјештајима увјерен сам да у институцијама и […]

среда, 1 августа, 2012 / 07:58

Финансијска дисциплина у институцијама и јавним предузећима Федерације БиХ из године у годину све је гора и због огромних буџетских дефицита пријети им стечај, изјавио је генерални ревизор Канцеларије за ревизију ФБиХ Ибрахим Окановић.

 "Иако нисам човјек који се бави истрагама, према ономе што су ревизори открили у извјештајима увјерен сам да у институцијама и јавним предузећима у ФБиХ има и мита, и корупције, и криминала, свега онога што уништава државу и грађане", рекао је Окановић за "Глас Српске".

Он упозорава да може доћи до стечаја буџета уколико стање не буде побољшано.

"Код планирања буџета институције се још не придржавају законских прописа, јер планирају приходе који не могу бити остварени. Унутрашње обавезе ФБиХ, као и комплетне БиХ, су веома велике, а приходи све мањи. У институцијама на нивоу ФБиХ намјерно се планира дефицит и у плану се наводи да ће се намирити из продаје предузећа, од некакве добити, кредитора или Европске комисије", рекао је Окановић.

Он каже да се "дефицит планира у великим износима да би се покрили недовољни приходи, иако се зна да тих прихода неће бити" и додаје да је то велики проблем ФБиХ и свих институција.

"ФБиХ по основу кредита има на располагању око милијарду КМ, а повукла је око 300 милиона марака. На остатак који треба да повуче плаћа 3,3 милиона марака годишње по основу камата. То је новац који је требало да повуку јавна предузећа као што су `Аутоцесте`, `БХ гас`, `Електропривреда БиХ`, `Аеродром Сарајево`… То што се не користи одобрени новац је толико негативно да би морало повући и кривичну и моралну одговорност сваког ко руководи тим предузећима",сматра Окановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *