Генерал Ђукић тражи обнову поступка

Амбасада САД у БиХ потврдила је Тиму за одбрану генерала Новака Ђукића да је добила писмо са доказима да је невино осуђен за ратни злочин на Тузланској капији, изјавио је данас Срни предсједник Тима адвокат Душко Томић. "Осим америчком амбасадору Патрику Муну, генерал Ђукић је и главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу и градоначелнику Тузле Јасмину […]

петак, фебруар 22, 2013 / 15:05

Амбасада САД у БиХ потврдила је Тиму за одбрану генерала Новака Ђукића да је добила писмо са доказима да је невино осуђен за ратни злочин на Тузланској капији, изјавио је данас Срни предсједник Тима адвокат Душко Томић.

"Осим америчком амбасадору Патрику Муну, генерал Ђукић је и главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу и градоначелнику Тузле Јасмину Имамовићу послао то писмо у коме прилаже да је невино осуђен, а да и Суд и Тужилаштво БиХ, као и јавност добро знају ко су налогодавци и починиоци тог злочина", појаснио је Томић.

Према његовим ријечима, Ђукић тиме покушава да посредством америчке Амбасаде код главног тужиоца БиХ и јавности издејствује да се поново отвори предмет `Тузланска капија` и обнови судски поступак у којем је осуђен на казну затвора од 25 година.

"Циљ нам је да се пресуди правим кривцима а да невин човјек који казну затвора издржава у КПЗ Србиње, буде пуштен на слободу", рекао је Томић.

Он је истакао да "сви релевантни докази говоре да се на Тузланској капији догодио терористички чин, јер су експлозивне направе биле постављене на земљу" и да нема ни говора о гранатирању Тузле са српских положаја.

Генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић осуђен је на 25 година затвора јер га је суд прогласио кривим за смрт 71 лица, који су погинули 25. маја 1995. године у тузланском насељу Капија, при чему је рањено око 130 цивила. /Оставите одговор