dysko

Генерал Ђукић, планетарна неправда, наша срамота

14.11.2013. Затвор на Туњицама.У службену посјету генералу Ђукићу су дошли су чланови одбора за безбједност Народне Скупштине Републике Српске. Прва реченица коју је генерал Ђукић изговорио гласи: “Не желим на слободу да изађем помоћу лажи и превара.“ На дан када му је изречена пресуда од 25 година затвора, једна од ожалошћених мајки на питање да […]

петак, 29 новембра, 2013 / 15:10

14.11.2013. Затвор на Туњицама.У службену посјету генералу Ђукићу су дошли су чланови одбора за безбједност Народне Скупштине Републике Српске.

Прва реченица коју је генерал Ђукић изговорио гласи: “Не желим на слободу да изађем помоћу лажи и превара.“

На дан када му је изречена пресуда од 25 година затвора, једна од ожалошћених мајки на питање да ли је задовољна висином пресуде изјавила је следеће: „Нисам, ако је то тај човјек урадио.“

Дакле, чак и породице жртава са Тузланске капије нису биле убијеђене у генералову кривицу. Сама кривица је, иначе, заснована на командној адговорности без да је постојала наредба о било каквом гранатирању. Отело се ваљда некој несрећној мајци, чију бол сваки разуман човјек уважава и разумије, да изговори ту сумњу равно у камеру ФТВ.

Разумљиво је чак и то, и да је та несрећна мајка задовољна са пресудом од 25 година ако генерал Ђукић није крив, јер је обликовање свијести у ФБиХ отишло далеко у правцу „да је сваки Србин крив, а поготову српски официр“. А тек генерал, који је стигао да буде и начелник генералштаба ВРС без мрље у каријери!

Лазаревићев и Вулинов поучак

Сјетих се шта нам је један далеки пријатељ, иначе Француз, поручио код пресуде генералу Лазаревићу, кога у одбрани Косова већ стављају у уџбенике о тактици и стратегији, али и о моралу и части.

Да парафразирам: “ Потребна је порука непослушним народима да се бранити отаџбину не исплати и да се боље покорити великим и моћним или чак много мањим од себе, који велики и моћни одаберу за савезнике“.

Или да не идемо тако далеко и да се подсјетимо пуковника Драгише Вулина и заклетве на Мањачи, када су регрути умјесто БиХ изговорили Република Српска. Многима је Драгиша познат као мајор, који је у Отаџбинском рату био један од најуспјешнијих и најцјењенијих официра. Истом часном, али и својеглавом, сада послије рата српском пуковнику, било је понуђено да ревидира своје ставове, па је позван на неку заједничку свечаност колегијума официра Оружаних снага БиХ у Сарајево, гдје су присуствовали бројни међународни званичници.

Вулин је скуп поздравио следећим ријечима: “Помоз Бог, остали здраво!“. И, наравно, остао без посла. У Бањој Луци се власт додатно побринула да га понизи, па је умјесто награде, био на списку завода за незапослене и једва бринуо о својој породици.

Од Милунке Савић до Новака Ђукића

Милунка Савић. Паде ми одмах на памет. Хероина која је морала да буде чистачица, да не би умрла од глади. Како рече покојни Брана Црнчевић: “ Срби су моји фаворити. Ако ме буду понижавали и одбацивали, они ће ме најдаље одбацити…“.

А Генерал Ђукић? Је ли и он одбачен зато што смо ми Срби фаворити у том спорту? У двосатном разговору, прво ми је предочио још седам случајева гдје је лако доказати да су осуђени невини људи, припадници ВРС. И тада, у затвору, био је прави српски генерал. Прво о војницима, па онда о себи.

Зато и на овај начин желим да вриснем и позовем на разум и одговорност, те затражим да институције Републике Српске преузму овај проблем као свој и у њега уложе и новац и знање и вријеме; јер од поништавања ове пресуде неће корист имати само невини генерал, већ и ми овакви какви смо, недостојни великих људи.

Надокнађивање ненадокнадивог

Искрено, ми бисмо имали и немјерљиво већу корист, јер би бар опрали своју савјест, а штета коју је претрпио и трпи генерал Ђукић и слични невољници, свакако је ненадокнадива.

Ненадокнадив је и губитак породица настрадалих на Тузланској капији. Тим поштованим и унесрећеним породицама убијених на Тузланској капији такође неки државни орган треба да упути писмо, да апелујемо да се заинтересују да се нађе прави кривац.

Сигуран са да је и њима то у интересу, а нама би требало да је обавеза, јер није у рату генерал Ђукић био у некој ловачкој или риболовачкој групи и није представљао ловачко –риболовачко друштво, већ званичну институцију .

И то, по нашем властитом признању, најзаслужнију за настанак Републике Српске. Није ваљда онда проблем да будемо људи, као што рече почивши патријарх Павле.

Или да бар покушамо…

Прекретница?

Дана 28.11.2013. године, на приједлог Одбора за безбједност, Народна Скупштина Републике Српске је усвојила Закључак који влади Републике Српске предлаже капацитирање кадровских и финансијских рјешења у правцу оснивања новог или проширења постојећих тимова, како би се могао обновити поступак и доказати невиност генерала Ђукића и сличних случајева.

За ову одлуку гласали су сви посланици позиције и опозиције и као таква је једина у посљедње вријеме са толиком подршком .

Ако сви будемо учинили само упола од оног што можемо истина ће бити доступна веома брзо. Правда само на то и чека.

Сад је Влада Републике Српске на потезу.0 КОМЕНТАРА

 1. Poštovani Stevandiću

  Bio sam vojnik generala Đukića i ako neko nije kriv onda je to on. Da niste političar sasvim drugačije bi shvatio Vaš tekst. Ovako imam utisak da je sve u sklopu političke kapanje. Obzirom da imate mogućnost da utičete na mnoga dešavanja u našem društvu budite tako dobri i PREVRNITE zemlju da gospodin Đukić bude oslobođen suludih optužbi. U svakoj drugoj varijanti smatraću da ste njegov slučaj iskoristili za vlastitu promociju. Možete računati na potpunu podršku običnih ljudi i njegovih vojnika. Nemam ništa protiv i da akcija postane „opasna“ za vladajuće strukture pa i da njih potaknete na puni angažman pošto sluajno znam da su o slučaju davno informisani a da nema nikakvih rezultata.x-(x-(x-(x-(x-(x-(

 2. Поштовани г. Стевандић. Драго ми је што сте Ви посјетили г. генерала Ђукића. На жалост, г. генерал је препуштен сам себи, као и сви ратници, код Срба. На жалост, умјесто да је власт РС, помогла г.генералу, поред осуђујуће пресуде г.генералу, добили смо неколико пресуда суда у Тузли, о накнадама штете жртвама, којима је РС, обавезана да плаћа астрономске износе. Умјесто да је власт или рецимо борачка организација г.генералу ангажовала најбоље адвокате у РС,, г. генерал је препуштен да га заступа адвокат, упитних правничких способности. Са таквом одбраном г. генерал није мао никакве шансе. Да му је власт помогла да поред бранилаца ангажује вјештаке балистичаре, који би оспорили теорију самопроглашеног експерта Зечевића, о домету атиљеријског зрна, па вјештаке судске медицине, о повредама код погинулих, ова осуда би тешко опстала.
  Овако г. генерал, је препуштен сам себи.
  На жалост, то није само г. Ђукић, и остали Срби, оптужени за ратне злочине, су препуштени сами себи. Без адекватних одбрана, стручне помоћи, засита су у тешком положају.
  Зато Вам г. Стевандић предлажем, да на Одбору, донесете одлуку, да обиђете све Србе, којима се суди за ратне злочине или који су осуђени, да једна скупштинска делегација их обиђе, утврди, да ли су испоштована њихова права на одбрану. Рецимо, Министарство правде РС, је могло закључити споразум са Ад.комором, да браниоци, који бране за ратне злочине,за раде за мању тарифу. Како ми је познато био је такав приједлог Коморе.
  На жалост, г. Стевандићу, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ, не интересује актуелну власт РС. Опозиција нешто покушава али слабо. Слично је ВСТС. Зашто РС, нема утицај на избор кадрова у правосудне институције као што то иа Дистрикт Брчко. Не знам да ли вам је познато да у правосуђе у Брчком, не може нико бити изабран, да нема подршку Правосудне комисије БД? Ако не вјерујете, провјерите.

 3. “Прва реченица коју је генерал Ђукић изговорио гласи: “Не желим на слободу да изађем помоћу лажи и превара.“

  Зашто је ово генерал прво рекао?
  Вјероватно му се омакло кад је видио ко му долази у посјету.

 4. Зар ми од оног што је склонио породицу током рата у Београд, а рат му био бизнис, и сличних њему, очекујемо да стану данас иза честитих људи, који су жртвовани, јер нису имали „политичка леђа“? Жртвовани да би се спасио онај ко је имао и ко је одраживао. Овдје готово нико не потеже питање рада Суда БиХ, који пресуђује готово искључиво једној страни, уз понеког жртвованог биједника на другој, чисто да се мало замажу очи. Зашто заборављамо да Атиф Дудаковић није процесуиран, чак ни поред несумњивих видео доказа? Зашто син Бакир не одговара за увоз оних који су одсијецали главе ратним заробљеницима? Има ли казне за оне који побише српске цивиле у Подрињу. Пристали смо на квазисуд у којем сједе ратни кадрови Алије Изетбеговића, нека Медџида и слични.

  Вјерујем да овај човјек није крив, али свакако да треба пронаћи и казнити оног ко јесте.

 5. lasta, 30.11.2013. 19:16:55

  “Ne obraćaj pažnju na Simu P. Oroza. Ne razumije taj baš ništa, čim na ovakav gest ima negativan komentar.“

  Ја сам само констатовао да овакво Стевандићево саморекламерство неће помоћи генералу. У посјету је требао отићи одбор за правосуђе, а не одбор за безбједност. Ово је правосудно, а не безбједносно питање.

 6. Свака част господине Стевандићу!

  Пуно поздрава мом команданту генералу Новаку Ђукићу и желим му да се што прије спаси из канџи усташа и њихових слугу домаћих српских издајника!!!
  x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(

 7. А шта је радило седамдесет младих људи на капији? Продавали цвијеће?

  Генералу је мјесто на светским војним академијама, да држи предавања о незабележеној војничкој обучености, прецизности и убојитости само једне српске гранате, а не у казаматима.

  То што уради једна српска граната од 130мм испаљена са десетину километара, то нпр. у Багдаду неможе на стотине кг подметнутог ТНТ-а на лицу мјеста :PB-)

 8. Nenad Stevandić, član Kriznog štaba ARKrajine dijeli moralne lekcije o ratu pa da pogledamo šta dokumenti sa suđenja R Bršaninu kažu o njegovom pravu da se javlja i komentariše:

  – Dana 3. juna 1992., Krizni štab ARK-a je usvojio odluku kojom je ljudima zabranjen odlazak iz ARK-a s više od tri stotine njemačkih maraka.

  – Sredinom 1992. godine, cilj kojem je težio Krizni štab ARK-a postao je eksplicitniji. U jednoj odluci od 22. juna 1992., koja je upućena svim opštinskim kriznim štabovima,637 Krizni štab ARK-a je iznio stav da se na svim mjestima koja imaju značaj za funkcionisanje privrednog subjekta, mogu se nalaziti isključivo Srbi.

  – Otpuštanje radnika nesrba s posla, razoružavanje nesrba i preseljenje nesrpskog stanovništva bile su operativne mjere preduzete u sklopu provođenja Strateškog plana.Prema tome, Pretresno vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da su odluke Kriznog štaba ARK-a u tri gorepomenute oblasti značajno doprinijele vršenju zločina nad nesrbima u Bosanskoj krajini tokom perioda na koji se odnosi Optužnica.

  U svom tekstu Stevandić piše: „Сигуран са да је и њима то у интересу, а нама би требало да је обавеза, јер није у рату генерал Ђукић био у некој ловачкој или риболовачкој групи и није представљао ловачко–риболовачко друштво, већ званичну институцију.“

  Sada piše tekstove, glumi moralnu veličinu i pozva se na riječi patrijarha Pavla. Taj isti Stevandić, čija su zlodjela domumentovana i koji nigdje drugdje osim u Republici Srpskoj ne bi disao zrak slobode jer je učestvovao u progonima nesrba, sprečavao kažnjavanje ubica civila i svojim odlukama aminovao osnivanje logora, sada se šepuri u nekom odboru za bezbjednost i tumači sudske presude.

  Jadni su i oni ljudi i institucije koje takvi ljudi predstavljaju.

 9. Прави си „зулкедин“!

  Ко каже да је требало гранатирати центар града, и ко подржава погибију тих и толико особа.

  Ја сам само говорио о „прецизности и убојитости“ једне српске гранате, наспрам нпр. багдадских експлозија, где на пијаци буде активирано стотине кг експлозива па буде мање жртава…ал’пошто си ти „зулкедин“ шта да ти причам даље.;)

 10. Молим коментаторе да покушају раздвојити двије ствари. Прва је да је неоспорно да је младост изгинула. Друга ствар је да се утврди ко је за то крив. Постоје индиције, и то врло озбиљне, да то није генерал Ђукић. Велики је гријех ако невин човјек сједи у затвору. За Зулкедина је јасно да је Ђукић крив јер је био српски генерал. А да ли је заиста крив за конкретан злочин, њему изгледа није важно.

  Оно што је важно је да тај фамозни одбор за безбједност изађе са конкретним доказима који иду у прилог истини (не у прилог генералу), да их покаже јавности или Влади и да се онда предузму конкретни кораци за поновљено суђење. Ако таквих доказа нема нека се поклопе ушима. Овако се само наноси штета истини.

  Увјерен сам да било шта да неки есдеслија уради по овом питању има везе са тренутним суђењима у Хагу и срамним пребацивањем кривице између војних и цивилних власти.

  Ништа ја овима из СДС-а не вјерујем. Само гледају да заштите своју гузицу.

 11. Симо, и ти заиста вјерујеш да ови политичари који су сада на сцени имају жељу и вољу да тако нешто ураде.

  Па ко су им главни сарадници све ове године, мајка му стара (СДП, ХДЗ и компанија).

  И сад иде пјесма „погледај дом свој анђеле“ B-)

 12. G. Zulkedin, niko ne negira da su ti mladi poginuli. Negirati tu čenjnicu, je prije svega grijeh, prema tim poginulim. Međutijm, mislim da bi prije svega bio dug, prema poginulim, njihovim roditeljima, rodibini, utvrditi, na koji način su poginuli. I to da li su poginuli, kako stoji, na spomeniku ili je neko podmetnuo minu. To se može, sad lakše utvrditi, ako se želi. Svu dokumentaciju oružanih jedinica, drži Min.odbrane BiH. E sad uvjek postoji, oni, kojima ne odgovara istina.

 13. Да ли је предсједник одбора за безбједност имао у виду да је свој позив послао дан пред изрицање пресуде Јуришићу? Да ли је тиме помогао или одмогао генералу, просудите сами? Ја сам убијеђен да је тајминг пажљиво изабран.

 14. Ovaj put moram priznat da Đukic nije kriv.Kriv je doktor koji mu je dao ljekarsko da moze biti artiljerijski oficir.Pa kolko ste granata bacili dobro niste pobili i kolonije mrava na teritoriji koju je armija drzala. Srecom kreteni se napiju,pa sto komada na isto mjesto…Da je ARBiH imala takvu artiljeriju i tolke granate nebi ni bilo ovih komentara…skim bi ja ubijo dosadu i koga bi zajebavo kad mi je dosadno…

 15. Ovaj put moram priznat da Đukic nije kriv.Kriv je doktor koji mu je dao ljekarsko da moze biti artiljerijski oficir.Pa kolko ste granata bacili dobro niste pobili i kolonije mrava na teritoriji koju je armija drzala. Srecom kreteni se napiju,pa sto komada na isto mjesto…Da je ARBiH imala takvu artiljeriju i tolke granate nebi ni bilo ovih komentara…skim bi ja ubijo dosadu i koga bi zajebavo kad mi je dosadno…

 16. Simo moro sam zvat u tursku da mi jedan potomak bivsih okupatora turcina prevede sta si napiso…za tvoju informaciju ja se koristim jezikom naroda ovih prostora a moj jezik je albanski a ne turski… i ako napisem nesto sto nerazumijes trazi siptara da ti prevede,a ne prokletog turcina koji je 540 godina jebavo narod po mojoj zemlji i pokvario naciji srpskoj kromozome pa sad moja polubraca srbi vise lice na turke nego na na
  s siptare ili ove bosnjake -maure ili polubracu hrvate…
  Simo jarane istorija je cudo,samo sto ti mislis da je cudo nevidjeno…

 17. Ma care nefali vam nista vrjedan ste narod al vi turci sa prostora koje zovu srbija brate mili nesto bjesni,ljuti a u momentima i genocidni…niko vam nije kriv sto se stidite porjekla,to je vas unutrasnji problem i de rjeste ga medjusobno bez da ubijate maure i hrvate…naravno nenaoruzane jer oni koji se dokopaju oruzja stemaju ono sto vas je rodilo…

 18. Симо П. Ороз, 02.12.2013. 22:16:44 [9662
  Moj simo kako si glup.Kad god sjednem za ovaj frontal drugačije se predstavim, ubijedim vas da sam šiptar, ubijedim vas da sam balija, ubijedim vas da sam šokac, samo još srbin nisam bio i ne namjeravam.Raspištoljio sam se večeras zato što mi je dosadno i što pijem jer sutra ne radim. Trijeznom mi ne pada napamet da edukujem turke, četnike, i polu-S-seljačine.Uporno pokušavam da komentarišem na ovom portalu ko veliki srbin, al mi neda Neda, uvijek kaže “nemoj Rasime pravit pizdarije skontaće da hodam s tobom.“
  E zato Simo što Neda puši, liže i ine stvari radi, a garantujem ti da crnče neće rodit, jel obrezanog voli i ne ispušta…takvi smo mi židovi…