Гендер центар слави деценију постојања

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је данас организовао прес конференцију, поводом обиљежавања 10-годишњице рада Гендер центра Владе Републике Српске и најаве кампање "СТВАРНО РАВНОПРАВНО!". На прес конференцији су истакнути кључни резултати 10-годишњег рада Гендер центра Владе Републике Српске, који су захтијевали вишегодишњи напоран рад на унапређењу знања, свијести […]

понедељак, 5 марта, 2012 / 17:00

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је данас организовао прес конференцију, поводом обиљежавања 10-годишњице рада Гендер центра Владе Републике Српске и најаве кампање "СТВАРНО РАВНОПРАВНО!".

На прес конференцији су истакнути кључни резултати 10-годишњег рада Гендер центра Владе Републике Српске, који су захтијевали вишегодишњи напоран рад на унапређењу знања, свијести и успостављању одговорности институција и свих других друштвених актера према обавезујућим домаћим и међународним стандардима за равноправност полова.

Резултати су представљени у складу са стратешким циљевима дјеловања Гендер центра, како би дали увид у ефекте, резултате и кључне активности у протеклих десет година, и то у сљедећим кључним областима: „Спречавање и сузбијање насиља над женама и насиља у породици“, „Рад, запошљавање и приступ ресурсима“, “Унапређење положаја жена на селу”, “Политичко и јавно одлучивање”, “Образовање”, “Здравље, превенција и заштита”, “Социјална укљученост”.

Такође, на прес конференцији је поводом обиљежавања 10-годишњице рада најављена кампања под слоганом „СТВАРНО РАВНОПРАВНО!“ која је средњорочног карактера и спроводи се у Републици Српској у фазама, почев од марта 2012. године. Кампања је усмјерена на све области живота и рада, у складу са сљедећим циљевима:

• Унапређење стања равноправности жена и мушкараца у свим областима живота и рада;
• Подизање свијести јавности о значају равноправности полова, те искоријењивање владајућих штетних друштвених стереотипа и предрасуда о мушкарцима и женама;
• Промоција родне равноправности и једнаких права, једнаких могућности и једнаких користи за жене и мушкарце у нашем друштву,
• Сузбијање дискриминације и насиља по основу пола;
• Стварање бољег и хуманијег друштва у Републици Српској, у коме ће жене и мушкарци равноправно учествовати, стварати и дијелити добробит уз међусобну толеранцију и пуно уважавање свих људских права.

За потребе кампање креирани су промотивни материјали (6 различитих видео спотова и радио џинглова, плакати, билтен „10 година рада Гендер центра Владе РС – 10 година за равноправност!“) који су дистрибуирани широм Републике Српске.