Геј стрејт алијанса добила спор против Преса

Геј стрејт алијанса саопштава да је Виши суд у Београду донио првостепену пресуда којом усваја тужбу ГСА против листа „Пресс“ због говора мржње. ГСА саопштава да је суд утврдио да коментари читалаца објављени 2. јула 2009. године на интернет сајту Прес онлајн представљају говор мржње према ЛГБТ популацији. Наводи се и да је овај лист […]

уторак, јун 7, 2011 / 14:19

Геј стрејт алијанса саопштава да је Виши суд у Београду донио првостепену пресуда којом усваја тужбу ГСА против листа „Пресс“ због говора мржње.

ГСА саопштава да је суд утврдио да коментари читалаца објављени 2. јула 2009. године на интернет сајту Прес онлајн представљају говор мржње према ЛГБТ популацији.
Наводи се и да је овај лист допуштањем и омогућавањем да се наведени коментари поставе на сајт дискриминаторски поступао према ЛГБТ популацији.
ГСА наводи да је ово прва пресуда у историји судства у Србији за говор мржње против ЛГБТ популације и додаје да је ово једна од првих пресуда изречених по основу Закона о забрани дискриминације.

Геј стрејт алијанса је 14. јула 2009. године на основу Закона о забрани дискриминације и Закона о јавном информисању поднијела тужбу против дневних новина "Прес" због тога што је ова медијска кућа на свом интернет издању Прес онлајн дозволила објављивање коментара читалаца на текст-чланак "Бићу геј икона" који садрже говор мржње према ЛГБТ популацији.

Огромна већина коментара је садржала најприземнија вријеђања, позиве на убиства, клање, приетње да ће нападати на живот и имовину ЛГБТ особа, саопштава Геј Стрејт Алијанса.

Суд је изрекао и привремену мјеру у складу са чланом 44. Закона о забрани дискриминације којом је забранио објављивање наведених коментара на сајту Прес-а. Такође, лист ће по пресуди Суда бити у обавези "да о свом трошку објави ову пресуду у цјелости, без икаквог коментара и без одлагања, а најкасније у другом броју дневне штампе од дана правоснажности пресуде".

Апелациони суд би у наредном периду требало да се изјасни о овој првостепеној пресуди.

Правна Служба ГСА осим овог случаја, пред судовима у Србији води још 16 поступака међу којима су и тужба против Сава Центра због забране конференције ГСА, случајеви насиља над ЛГБТ особама, дискриминација ЛГБТ особа на радном мјесту и други. Међу овим тужба и још једна коај се односи на новине Прес због објављивања чланка у коме Саша Ћурчић, учесник ријалити шоуа "Парови", вријеђа ЛГБТ популацију, као и против Хепи ТВ због тога што је дозволила емитовање ових увреда.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *