Гдје су сад они што су наврли на Данета Малешевића?

За потребе Службе предсједника Српске, купљено је десет аутомобила марке "пасат", четири "аудија А6″, један "ауди А8″, један "мерцедес", четири "голфа" и четири возила марке "поло".

понедељак, 26 фебруара, 2018 / 08:29

Ове податке јавност је сазнала на питање посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске, а они кажу да је Служба предсједника Републике Српске Милорада Додика, у раздобљу од 2007. до краја 2017. године набавила 24 путничка моторна возила.

Ово су званични подаци Службе предсједника Српске, гдје се наводи да се 17 возила користи, шест је продатих, а једно возило је расходовано. Укупна цијена купљених возила износи милион и 715. 290 марака са урачунатим ПДВ.

Ово би требали бити јавни подаци, за чију објаву не би требало тужити државну управу која окружује предсједника, а њихова анализа би требала бити лишена популистичких флоскула, какве смо имали приликом "протеста" против Данета Малешевића и његовог чувеног аудија за потребе министарства.

Да ли су стара возила заиста заслужила да их се продаје или расходује? Да ли баш ови типови возила, а не, рецимо, неки из производне линије компанија Хјундаи, Пежо или Форд, од којих су неки били погодни да се купе за патролна кола униформисаних јединица МУП РС? Какве су карактеристике тих возила? Јесу ли само луксузна, или су и са додатном опремом у смислу њихове оклопљености и пасивне и активне заштите путника високог профила који се њима возе?

Све су то питања, која би требала да буду саставни дио политичке и јавне културе, а не да се појављују као тема само у одређеним тренуцима када је неком неопходна политичка промоција. Јавност, свакако, треба захвалити на раду посланика ПДП, али би требало обезбједити механизме да је доступност таквих података, заједно са процедурама јавних набавки, доступна сваком грађанину без пуно наговарања са администрацијом као и , што је посебно битно, прије самог чина куповине.

Како су данас ишчезли прогонитељи Данета Малешевића били управо из ПДП или из његове расадничке сијенке, можда би управо од њих требало тражити податке због чега сада изостају јавне акције, расправе, конференције за штампу и "перформанси", већ се дјелује квазиозбиљно и унутар топлих државних институција.

Није могуће ваљда да је протесте против најновијег бахаћења новцем свих нас, спријечио ледени талас и наноси снијежних падавина?

Насанкајмо се по томе…