Гдје си сад беболуцијо: СДА најављује нову блокаду Закона о ЈМБГ

Уставни суд БиХ утврдио је да није нарушен витални национални интереса Бошњака, када је ријеч о процедурама усвајања Закона о пребивалишту, јединственом матичном броју, држављанству и јавним набавкама. Бошњачки делегати у Дому народа из СДА најављују поново блокаду и покретање механизма виталног националног интереса на садржај ових приједлога. Тиме ће се изгубити додатна три мјесеца […]

понедељак, 30 септембра, 2013 / 08:46

Уставни суд БиХ утврдио је да није нарушен витални национални интереса Бошњака, када је ријеч о процедурама усвајања Закона о пребивалишту, јединственом матичном броју, држављанству и јавним набавкама.

Бошњачки делегати у Дому народа из СДА најављују поново блокаду и покретање механизма виталног националног интереса на садржај ових приједлога. Тиме ће се изгубити додатна три мјесеца за усвајање ових закона.

На сједници Уставног суда БиХ коначно је усвојена апелација Зорана Дамјановића против пресуде Суда БиХ, којом је одбачена ретроактивна примјена кривичног закона БиХ за ратни злочин против цивилног становништва.

Због јединственог матичног броја у јулу су одржани протести грађана испред зграде Парламентарне скупштине БиХ.Сада иако се најављују нове блокаде усвајања овог закона протеста нема.

Из СДА најављују поново покретање виталног националног интереса овај пут не на скраћену процедуру него на сам садржај.

Одлука уставног Суда БиХ којом је одбачена апелација делегата из Бошњачког народа за српске делегате је очекивана а нова иницијатива је само додатно одуговлачење.

Уставни Суд БиХ је јуче коначно усвојио апелацију Зорана Дамјановића на ретроаклтивну примјену кривично закона БиХ.Тиме је Уставни Суд оставио на цједилу СУД БиХ. Бивши судија Уставног Суда БиХ Крстан Симић каже да је највиша правосудна институција у БиХ морала много раније реаговати.

Предмет Зорана Дамјановића је враћен Суду БиХ који ће морати по хитном поступку донијети нову одлуку и изрећи блажу казну.

Иза тога ће услиједити нова засједања и корекције пресуда другим осуђеним код којих је закон ретроактивно примјењен.

Тако су се коначно упозорења из РС показала исправним. Питање је да ли ће одговорни за непотребне нове трошкове и одговарати.