Гдје се селе богати Кинези?

Омиљене дестинације кинеских богатих емиграната до сада су биле САД и Канада, али све заинтересованије за њихов пријем су Аустралија, Велика Британија, па чак и Грчка. Према подацима британске банке Барклиз, 47 одсто Кинеза са богатством већим од 1,5 милиона долара намјерава да се у наредних пет година одсели у иностранство, преноси француски лист Трибин. […]

недеља, март 1, 2015 / 10:40

Омиљене дестинације кинеских богатих емиграната до сада су биле САД и Канада, али све заинтересованије за њихов пријем су Аустралија, Велика Британија, па чак и Грчка.

Према подацима британске банке Барклиз, 47 одсто Кинеза са богатством већим од 1,5 милиона долара намјерава да се у наредних пет година одсели у иностранство, преноси француски лист Трибин.

Разлоги због којих „црвени богаташи“ желе да емигрирају, како је показало истраживање банке нису политичке природе већ могућност бољег школовање дјеце у иностранству, здраствени ризици којима су изложени Кинези због презагађености ваздуха, воде као и лоша безбједност хране.

Међутим, веома је вјероватно да је и антикорупциона кампања коју је покренуо актуелни предсједник Кси Ðипинг прије двије године и која не престаје да јењава, додатна мотивација за поједине богате Кинезе да направе дистанцу у односу на Пекинг.

Све до сада, две омиљене дестинације емиграната су САД и Канада. У ове двије земље, постоје повољни услови за добијање боравишне визе за имуће емигранте. Зелена карта за боравак у САД може се добити у замјену за минималну инвестицију вриједну милион долара, која омогућава отварање најмаје десет радних мјеста у наредних двије године, у оквиру програма названог ЕБ-5 и који је прикључен закону о имиграцији из 1990.

Између 2008. и 2013. број корисника овог програма је повећан са 1.842 на 8.567 достигавши прошле године бројку од чак 10.000 међу којима је 80 одсто Кинеза.

Али листа чекања се шири, а просјечан рок за добијасње коначног одговара продужен је на четири године.

Друга омиљена дестинација богатих Кинеза је Канада која им је од прошле година постала тешко достижна. Наиме, прошлог априла влада Канаде је донијела одлуку да се обустави програм којим се у замјену за инвестицију од 700.000 канадских долара одобрава резиденцијална, која је у 90 одсто случајева додијељена кинеским грађанима.

Одневно су Велика Британија и Аустралија постале веома тражене дестинације за кинеске богате емигранта. Влада Британије, како би донекле ограничила број емиграната, одлучила је да најмања свота за добијање инвестиционе визе буде два милиона фунти.

Највећи број депонената за такву врсту визе су Кинези, на другом мјесту су Руси. Поступак за добијање инвестиционе визе у Великој Британији у просјеку траје три мјесца.Оставите одговор