Гдје ће Чеда сад да долази: Легији одузета кућа

Бившем команданту Јединице за специјалне операције Милораду Улемеку Легији, који издржава казну од 40 година затвора, трајно је одузета кућа на Цераку у Београду. Апелациони суд у Београду одбацио је Улемекову молбу за понављање поступка у коме му је 2012. године одузета кућа од 178 квадрата, пошто је утврђено да је стечена криминалом. Том одлуком […]

недеља, 14 септембра, 2014 / 12:36

Бившем команданту Јединице за специјалне операције Милораду Улемеку Легији, који издржава казну од 40 година затвора, трајно је одузета кућа на Цераку у Београду.

Апелациони суд у Београду одбацио је Улемекову молбу за понављање поступка у коме му је 2012. године одузета кућа од 178 квадрата, пошто је утврђено да је стечена криминалом.

Том одлуком објављеном на сајту суда, Апелациони суд потврдио је рјешење Специјалног суда којим је одбачен захтјев Улемека за понављање тог поступка, јер таква могућност није ни предвиђена у Законику о кривичном поступку /ЗКП/.

"ЗКП формално дозвољава понављање поступка искључиво у односу на правноснажну пресуду које овде нема будући да је о имовини одлучено правноснажним решењем. Решење о одузимању имовине ни садржински не представља мериторну одлуку о кривичној одговорности окривљеног, нити о кривичном делу због чега ни из тог разлога не може бити предмет понављања поступка", наведено је у одлуци Суда.

У јулу 2012. године Улемеку је одузета кућа, јер није успио да докаже да ју је стекао легалним приходима.

Тада је утврђено да постоји очигледна несразмјера између Улемекових прихода и плаћене купопродајне цијене, а да је новац махом стекао откупом од отмица које су вршили припадници "земунског клана" чији је био један од организатора.

Недавно је Апелациони суд у Београду правоснажно одлучио да бивши командант ЈСО-а остане још двије године у строгом затворском режиму пожаревачке "Забеле".

Он се у том затвору налази већ четири године на издржавању 40 – годишње затворске казне, на које је осуђен за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, за злочине земунског клана, убиство Ивана Стамболића и за четвороструко убиство на Ибарској магистрали.

Улемек се предако правосудним органима у мају 2005. године послије више од двије године скривања након убиства премијера у марту 2003. године.