Гаврило Антонић: Товарење

Док се привреда свакодневно суочава са бројним проблемима, а радници страхују од отказа, стечаја и сличних недаћа, запослени у администрацији не знају за такве или сличне проблеме. То говори и податак да је у Републици Српској у прошлој години за лична примања запослених у институцијама које се финансирају из републичког буџета издвојено чак 713,4 милиона […]

четвртак, 19 јула, 2012 / 09:29

Док се привреда свакодневно суочава са бројним проблемима, а радници страхују од отказа, стечаја и сличних недаћа, запослени у администрацији не знају за такве или сличне проблеме.

То говори и податак да је у Републици Српској у прошлој години за лична примања запослених у институцијама које се финансирају из републичког буџета издвојено чак 713,4 милиона марака. Годинама се прича о смањењу јавне потрошње и администрације, али од приче се очигледно није далеко одмакло.

Без обзира на то што имамо пад у готово свим привредним дјелатностима и што се у блиској будућности не назире крај кризи и проблемима које је она донијела, прије свега, реалном сектору и запосленима у њему, власти ни у наредном периоду не планирају да праве уштеде на платама у јавној управи. Напротив, буџетским оквиром РС за наредне двије године за лична примања запослених на нивоу Републике, ванбуџетских фондова и буџетских корисника, који се воде у и изван књиге трезора, предвиђен је 959,1 милион марака у 2013. години, да би се та цифра у сљедећој 2014. години повећала на 963,9 милиона, а у 2015. на цијелих 969 милиона марака.

Истовремено, у периоду од 2013. до 2015. године предвиђено је да укупан износ субвенција за развој пољопривреде и села буде на нивоу 2012. године, односно 60 милиона марака. Подстицај извозно орјентисаним предузећима остаће на овогодишњем нивоу од 20 милиона марака. Терет који запослени у реалном сектору носе на својим леђима носиће и наредне двије године. Привреда инсистира на растерећењу и реформи јавне управе. Хоће ли власт имати довољно слуха и изнаћи рјешења за проблеме привреде тешко је процијенити? По досадашњем односу власти према привреди, мало је наде! Ништа боља ситуација није ни на нивоу БиХ. Напротив! Привредници годинама указују на огроман проблем скупе, гломазне и веома неефикасне администрације на нивоу БиХ, али се и на том пољу до данас ништа није промијенило.

Плате запослених у администрацији у БиХ коштају годишње више од пола милијарде марака, а ако се додају и све бенефиције које запослени имају, сума је још и већа. Докле ћемо моћи тако? До истека скупих кредита и туђих пара?! Очигледно привреда не може да носи оволики број запослених у јавној управи. То сви знају, али о томе се код нас само прича. У Привредној комори процјењују да у производњи у РС ради између 45 и 50 хиљада радника, што је веома мали број за оволику администрацију. Преоптерећени привредници су разумјели поруку. Биће тога још што ће им се товарити на леђа! Мало им је што их економска криза удара, па им и домаћа власт сједи на грбачи! Докле?0 КОМЕНТАРА