Гаврило Антонић: Куд се деде благо са ескроу рачуна

Цијели један дан прошле седмице посланици Народне скупштине Републике Српске трагали су за шеснаест милиона са рачуна посебних намјена. На рачунима посебних намјена (ескороу) су средства од приватизације и сукцесије и Влада не би смјела ниједну марку потрошити без посебног одобрења Народне скупштине. Више од милијарде марака је већ потрошено, а да Скупштину нико ништа […]

петак, 8 јула, 2011 / 08:27

Цијели један дан прошле седмице посланици Народне скупштине Републике Српске трагали су за шеснаест милиона са рачуна посебних намјена.

На рачунима посебних намјена (ескороу) су средства од приватизације и сукцесије и Влада не би смјела ниједну марку потрошити без посебног одобрења Народне скупштине. Више од милијарде марака је већ потрошено, а да Скупштину нико ништа није питао.

Сад су одједном "нешто запели око тога", зачудио се један посланик владајуће већине. У потрагу за посебно несталим милионима укључио се, односно натјерали су га посланици, и актуелни министар финансија Тегелтија. Министар се правдао да је нов у том послу, да је то било прије њега и да би више о томе требао да зна његов шеф, премијер Џомбић, који је тада био министар финасија.

Али, Џомбића није било у сали, па се потјера за несташним милионима отегла до касно увече. Узалуд! Милиона нема, па нема.

Посебно се трошило и у Предсједништву БиХ. У јавности су објављени подаци који говоре о трошкали политици "колективног шефа држава", како то воле рећи у Сарајеву. Предсједништво БиХ за прва три мјесеца ове године потрошило је укупно 1.766.915 марака, а највише је трошио кабинет хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је само на уговорене "посебне" услуге потрошио 44.500 марака, а на путне трошкове још 35.000.

Шта конкретно значе "посебне" услуге, мало коме је јасно? Множе се претпоставке и нагађања. Посебне услуге могле би значити било шта? Оно што је сигурно – било је "посебно"!

Мањак у буџету Републике Српске није посебан. Скоро да је постао редован протеклих неколико година. Само у 2010. години буџет Српске био је у дефициту скоро 283 милиона марака, а консолидовани минус чак 666,9 милона марака.

Тако гласи Владин извјештај о извршењу буџета за 2010. годину. Народски речено, толика је рупа у нашем буџету. С тим ћемо се једном суочити и платити.

"Није тачан податак да је РС у дефициту 500 милиона долара" – поручивао је ових дана премијер Џомбић. У праву је човјек! Није тачно да смо "пукли" за пола милијарде долара, већ је у питању више од пола милијарде марака. Зар је то мало? Још кад би стали на томе?! Биће тога још!

Слично је и са мањком у Фонду ПИО, за којег знају сви, осим надлежног министра. Изненадило га је и тражио је "шире друштвено разумијевање".

"Дефицит у Фонду ПИО РС износи приближно 120 милиона КМ и Република Српска мора бити гарант рјешавања тог проблема, као што је протеклих година била гарант исплате пензија", признао је министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

"Исплата пензија и даље ће бити редовна и због тога нам је неопходно шире друштвено разумијевање проблема које имамо у пензијском систему РС" – умиривао пензионере је министар Ђокић.

Код нас кад се троши онда је посебно, скоро да је као приватно, а кад се враћа онда је "општредруштвено". За очекивати је да ће ускоро кренути и откривање криваца. Како то обично бива "истрага" ће показати како су сви други криви, само није онај ко је трошио!0 КОМЕНТАРА

  1. Посебне услуге би могле лако бити под: „Гланцање или полирање пиштоља“
    Тако се некада у ЈеНеА називала посебна услуга секретарице која је веома вољела и поштовала свога шефа бркатог официра…B-)