Гаврановић: Струја и топлота се могу произвести спаљивањем отпада

Приликом планирања реконструкције градске “Топлане” имаћемо у виду могућност спаљивања отпада и производње топловодне и електричне енергије на овај начин који нам је представљен у Италији, рекао је јуче “Гласу Српске” градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић. Он се јуче у Милану састао са групом привредника из покрајине Ломбардија, који су му представили могућности производње електричне и […]

четвртак, 21 фебруара, 2013 / 09:45

Приликом планирања реконструкције градске “Топлане” имаћемо у виду могућност спаљивања отпада и производње топловодне и електричне енергије на овај начин који нам је представљен у Италији, рекао је јуче “Гласу Српске” градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Он се јуче у Милану састао са групом привредника из покрајине Ломбардија, који су му представили могућности производње електричне и топлотне енергије спаљивањем отпада. На тај начин би се у Бањалуци могао ријешити проблем лошег гријања.

– То је један од модела који може бити добро рјешење за будућност Бањалуке и велике проблеме у вези са топлотном енергијом. Капацитети који су нам представљени омогућили би и производњу електричне енергије готово на нивоу потреба града Бањалука – рекао је Гаврановић.

Додао је да ће локалне власти имати у виду и ово рјешење када буду пројектовали ревитализацију градске “Топлане”.

Гаврановић је са Италијанима разговарао и о пројекту увезивања пољопривредних произвођача и тржница како би се обезбиједио откуп вишка пољопривредних производа.

– То један од пројеката који нас јако интересује, а изразили су спремност да у том дијелу учествујемо заједнички и градимо један такав капацитет за потребе региона у Републици Српској – рекао је Гаврановић и додао да би узор била миланска пијаца која купи производе од самог југа Италије па до Ломбардије.

Гаврановић је рекао да су Италијани отворени за све могућности сарадње, од формирања заједничких предузећа до стварања услова да сами отворе предузећа и инвестирају или да добију концесију.

– То је информација која је за нас значајна имајући у виду наше ограничене могућности за финансирање. Све могућности смо размотрили, а за конкретан модел ћемо се одлучити у складу са нашим интересима и могућностима – рекао је Гаврановић и додао да је ријеч о милионским пројектима.

“Јужни ток”

Гаврановић је рекао да је било говора и о низу других мањих пројеката који су у вези са пројектом “Јужни ток”.

– Италијани су исказали спремност да у Бањалуци у скорије вријеме реализују један мањи погон за производњу вентила за инсталације неопходне за обезбјеђење дистрибутивне мреже у процесу гасификације града – рекао је Гаврановић.

 0 КОМЕНТАРА

 1. naravno da se mogu proizvoditi gradonačelniče… samo ostaje pitanja kako, kojim parama, koliko će se fakture naduvavati i sl.???

 2. Samo pogledajte ovu dvojicu mufljuza, u istoriji Banja Luke nikada se niko nije toliko obogatio na svojim funkcijama od ovog dvojca bez kormilara.A sada bi da gavran da malo bude posten i da nesto radi.Lako je vama sa nama budalama.

 3. Mufljuzi treba da znaju koja količina otpada je potrebna za spaljivanje, jer i kad bi se i njih dvojica spalili grijanja ne bi bilo.B-)

 4. Oni nisu tu da Banja Luci bude bolje, nego njima i Alibabi. Interesi grada i RS, nisu i njihovi interesi.
  Alibaba naredio realokaciju sredstava, iz grada u njihove džepove. Zadatak su znalački odradili, sada bi i otpad palili. Otpad za njih je sve što nije njihovo, dosta toga su spalili (privredu, školstvo, zdravstvo, željeznicu, pošte, PIO,…). Da dugmići ne ostanu!

 5. Projekat je izvodljiv, ide obično uz pogone za reciklažu, 10-ak opština u okruženju ne bi imalo potrebe za deponije.Stvar je u tome što je skupa investicija, sa kvalitenim projektom pare se mogu dobiti iz fondova EU.
  Caka je u tome što je kontrola tog novca takva da nema šanse za ugradnju i isplativo je tek nakon 5+ godina. Znajući mentalitet bandita nema ništa od toga.

  Pričao, nudio …

 6. Ma sta nam rece a da nije smece!
  Tvoj prethodnik je bio neka civija u Convenant of Mayors koliko se sjecam te putovao na manifestacije kao Energy Cities itd. o drzavnom trosku pa bi morao znati da je smece (solid waste) takodje roba koju neki uvoze da bi im pstrojenje za preradu racionalno poslovalo.
  P.S.
  Cije slike vise po zidovima „Toplane“????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *