Гаврановић: Новаковић је био у ВРС, а ако се докаже супротно отворићемо питање

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић сматра да је протеклих дана било много некоректних информација и да је доста монтираног у вези са функционером бањалучке Градске управе Зораном Новаковићем. "Знам да је Новаковић био у Војсци Републике Српске, знам и од ког периода", рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци и истакао да је спреман да, уколико се […]

субота, 8 марта, 2014 / 13:15

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић сматра да је протеклих дана било много некоректних информација и да је доста монтираног у вези са функционером бањалучке Градске управе Зораном Новаковићем.

"Знам да је Новаковић био у Војсци Републике Српске, знам и од ког периода", рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци и истакао да је спреман да, уколико се нешто супротно докаже, отвори то питање.

Он је додао да спорна фотографија припадника "3енги", на којој је наводно и Новаковић, потиче са обиљежавања годишњице војне акције "Олуја" након рата, што, како је навео, указује да је ријеч о монтажи и суровом нападу на човјека и његову породицу.

"Српских породица из Хрватске, које су доживјеле сличну судбину и трауму, у Републици Српској има хиљаде и мислим да им не треба `стављати соли на рану", рекао је Гаврановић.

———————————

Још један члан СНСД, Веселин Гатало, био је борац Армије БиХ, а данас новопечени водитељ на Радио-телевизији Републике Српске. Више у тексту:

Пљуј Републику Српску да би те уздизала0 КОМЕНТАРА

 1. Како то да Фронтал не преноси и овакве вијести.
  Истине ради:

  http://www.srna.rs/novosti/185475/novakovic-u-sporno-vrijeme-boravio-u-sloveniji.htm

  НОВАКОВИЋ У СПОРНО ВРИЈЕМЕ БОРАВИО У СЛОВЕНИЈИ

  БАЊАЛУКА, 7. МАРТА /СРНА/ – Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је функционер Градске управе Бањалука Зоран Новаковић, у вријеме за које се наводи да је провео у Збору народне гарде Хрватске, БОРАВИО У СЛОВЕНИЈИ.

  Додик је, реагујући на наводе да је Новаковић био припадник ове формације, рекао да лично зна да је добио позив за мобилизацију, ПОБЈЕГАО У СЛОВЕНИЈУ и да су га хрватске власти водиле у евиденцији јер су мислиле да је у земљи.

  „Човјек је рођен и живио у Хрватској. Када је добио позив за мобилизацију побјегао је у Словенију из Хрватске. Након 50 и нешто дана видјели су да га нема, водили су га у евиденцији јер су мислили да је у Хрватској, а након тога су га избрисали“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

  Он је додао да је НОВАКОВИЋ ТРИ И ПО ГОДИНЕ БИО БОРАЦ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  „Невјероватно је како се на бескрупулозан начин покушава обрачунати с људима. Човјек је у Војсци Републике Српске провео три и по године, напустио свој дом, а МОГАО ЈЕ ДА ОДЕ У СРБИЈУ, али то се не поштује зато да би се са ниским страстима у политичким обрачунима говориле лажи“, рекао је Додик.

  —–

  И онда се фронталовци чуде што су се нашли у истом кошу са свим оним плаћеничким НВО и медијским „тројанским коњима“ на Каргановићевом списку.

  Однедавно сам на овом сајту, и по свему виђеном (по избору и селекцији вијести које објављујете) сасвим ми је јасно зашто сте сврстани у категорију „БУКА-е“, Дроњка, Васковића, БН-92 ТВ, разних „транспаренсија“ и осталих НВО „хелсиншких чудеса“… У најмању руку сте нека врста СДС и „опозиционог“ билтена.
  да би се са ниским страстима у политичким обрачунима говориле лажи“, рекао је Додик.

  За разлику од Бакирове и Грегоријанове гњиде и хохштаплера ЗЛОБОДАНА ВАСКОВИЋА који је „јуначки“ провео рат „неустрашиво“ пуштајући музику и пјесмице на радију на ПАЛАМА (да о вјеродостопјности његових „поузданих“, „кредибилних“, „истинољубивих“ и „србољубивих“ извора информација, какав је Туђманов „бојовник“ ДОМАГОЈ МАРГЕТИЋ – својевремено предсједник странке „хрватских бранитеља“ – и неоусташки МОРХ, и не говорим) зОРАН Новаковић, чија је изгледа једина кривица то што је рођен и живио у Сиску, и што га је ратна катаклизма затекла у усташком, непријатељском окружењу, дакле, тај НОВАКОВИЋ је у Војсци Републике провео 3 и по године.
  И ваљда само заслијепљени, острашћени партијски скотови са „проблематичним“ IQ-ом (мањим од броја ципеле коју носе) могу повјеровати у овaj васковићевско-маргетићевски ГЕБЕЛСОВСКИ пропагансдни спин, који је достојан „Бука-е“, Тришићеве америчке „далековиднице Патрика Муна БН-92 ТВ и „60 минута“ Злободановог шефа и „јарана“ Бакира Хаџиомеровића.
  Колики идиЈот мораш бити да повјерујеш да неко са нечистом савјешћу и стажом у „зенгама“ може онда прећи у Војску Републике Српске и ту као борац проводи три и по године.

  Што би се рекло „дно-дна“. Ако су овакве јасне, мизерне и биједне пропагандне лажи све што је преостало опозицији и „тројанским коњима“ Конрада Аденауера у Српској СДС-ПДП-НДП-НСП…, онда вам сде заиста лоше пише.

  Након оваквих и сличних гебелсовских „промичбених“ гадости као и фекалија које већ скоро двије године ПРОИЗВОДИ (а Бијељина НЕМА КАНАЛИЗАЦИЈУ!) по Додику просипа КРКАНСКА БН-92ТВ Владе „ГЕБЕЛС & МУН“ Тришића, (е, ту се већ ради о траги-комичној гротески од „телевизије“ која је својим „информативним програмом“ загазила у сферу „ЗОНЕ СУМРАКА“ у психопатологију, те се њима више не требају бавити политички аналитичари, комуниколози, већ ПСИХИЈАТРИ) чак и ако је неко био против власти и Додика, гледајући сва ова „чудеса“ нормалан човјек мора помислита да када га оваква говна нападају, мора бити да тај Додик, и поред свих својих мана, недостатака и бахатости, заиста вриједи.

 2. U, jbt, pametnog ovog spinovanog doctora!,potpisUUUUjem njegov komentar.
  Doc, do sada i ako sam nešto rekao protiv firčija, ubuduće neću, otvorio si mi oči.
  Živio nam poglavnik , i njegovi bojovnici koji su prebjegli u Sloveniju pa došli da brane Srpsku.
  Fala im! Da njih ne bi, nebi bilo ni Srpske.
  A da nije bilo Srpske , bilo bi više, piljaprekupaca na pijaci. Makar jedan.

 3. Сад је све јасно. Човјек је био српски шпијун у ЗНГ-у, па се ко сваки врхунски илегалац отале се повукао у ЕУ, тачније Словенију која у то доба и није била у ЕУ али он то није знао јер је био ЗНГ и одатле је преко ослобођене територије и Крфа авионом дошао до Тивта, па кришом преко гране стигао у Билећу, одакле је најтајновитијим тајним путевима пробио се до БЛ и ту прешао на праву страну крај рата дочекавши у ВРС. Or something lika that!

 4. The Spin Doctor, 08.03.2014. 15:06:37 Gospođo Kusmuk Mirjano,ako je vjerovati vašem prijatelju i poglavniku Dodigu, HV je pozvala Novakovića da se određenog dana javi u svoju jedinicu na liniji fronta. Taj dan se Novaković nije pojavio u jedinici, već je pobjegao u Sloveniju. Hrvati su tek nakon 56 dana svakodnevnih prozivki primjetili da Novakovića nema u jedinici, ali su mu ipak sve te dane uračunali u učešće u ratu. I udarili mu uredno pečate u vojnu knjižicu, iako je Novaković pobjegao. Ako je i od Dodiga, previše je.

 5. Са овом изјавом Додик је закопа себе као човјека и оборио на најниже гране људскости и достојанства, лаж из користољубља, презир до вјека.
  Ко је њему пружио такве гаранције, да је Новаковић био у Словенији иако вођен у евиденцији ЗНГ-а. Ко се сликао са њима умјесто њега? Зашто онда нема у тако „насумичним подацима“ хрватског уреда и рецимо Милана Мартића и других људи са подручја данашње Хрватске?

 6. Дакле, неспорне су чињенице да је

  – Хаџиомеровићева, Хаџифејзовићева, Авдићева, Пећанинова, Грегоријанова, Рикерова, Хилова, Чавићева, Босићева, Тришићева… гњида, хуља и хохштаплер, пропали (а ипак лажни) сарајевски БАЛЕТАН, „неови$$ни новинар“, „и$$траживач“, тј. медијски РЕКЕТАШ и УЦЈЕЊИВАЧ (којем се, по ријечима, исто тако „неови$$не“ анал-итичарке Ценић Светлане, својевремено „ПАРА НИЈЕ МОГЛО НАДАВАТИ“) , дакле главом и брад’цом ЗЛОБОДАН ВАСКОВИЋ, ратне године је провео „јуначки“ и „славно“ на радију РС на Палама, „херојски“ и „неустрашиво“ пуштајући пјесмице и музику, да се „истраживачким новинарством“ поћео бавити послије ослобађања Сребренице, тако што се с микрофоном у руци (НА СРПСКУ СРАМОТУ) иживљавао и малтретирао заробљене муслимане, да је радио у неким листовима које је покретала обавјештајно-безбједоносна служба, да је био (као што је и данас), да су новине у којима је радио у ствари билтени СДС-а, да су се дијелиле бесплатно на на партијским састанцима, да је ЗЛОБОДАН у ствари био (а и данас је) плаћено перо које служи за КОМПРОМИТАЦИЈУ, САТАНИЗАЦИЈУ и ХАРАНГУ против политичких противника СДС-а. Да је веома близак са бившим предсједником Р. Српске и СДС, Драганом „СРЕБРЕНИЧАНИНОМ“ Чавићем, као и са М. Мандићем; да је у више наврата уцјењивао људе како би од њих изнудио рекет (од неколико хиљада евра) нудећи као противуслугу обуставу харанге и прогона истих у његовим „истраживачким“ тв „сеансама“. По томе се не разликује од тадашњег шефа му Бакира Хаџиомеровића. Исто тако је неспорно да Злоба веш одавно, „обрнуо ћурак наопако“ и да оне који су створили Републику Српску, Радована Караџића, Ратка Младића, Мому Крајишника сматра „злочинцима“ ликујући над њиховом и судбином српских генерала… али да их ипак не мрзи више од Милета Додика. Јер, по њему сви су они једно „дино друштво“.

  – Са друге стране неспорно је да је овај несрећник, жртва скандалозне, бескрупулозне гебелсовске васковићевско-маргетићевске, тришићевско-чавићевске пропагандне харанге ПРОВЕО ТРИ И ПО ГОДИНЕ КАО БОРАЦ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  – Спорно је то да ли је провео 50 и кусур дана у „зенгама“, јер је ето био у „евиденцији“, као неко ко је рођен и живио у Сиску, јер то ултимативно тврде такве моралне „громаде“, „истинољубиви“, „србољубиви“, „вјеродостојни“ извори Злободана (БАКИРОВОГ, ЧАВИЋЕВОГ и ГРЕГОРИЈАНОВОГ) Васковића, какви су ех-предсједник „Странке хрватских бранитеља“) Маргетић Домагој и усташки МОРХ…

  Коме вјеровати, Злободану и његовом Домагоју и МОРХ-у или НОВАКОВИЋУ, БОРЦУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  За мене, ту недоумице нема. Избор је ваш.

 7. SPIN DOCTOR
  Коме вјеровати, Злободану и његовом Домагоју и МОРХ-у или НОВАКОВИЋУ, БОРЦУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  За мене, ту недоумице нема. Избор је ваш.

  Pa – vjerovati je fotografiji – jedino što može biti pod znakom pitanja jeste da li je on na fotografiji – s obzirom na sve ostale podatke…teško da nije?

  Fotografija nije “fotošopirana“ – na sajtu je hrvatskih branitelja – dakle, jedino – da li je on ili nije…

  Ako nije – opet ostaju sporni podaci o stažu….

 8. The Spin Doctor, 08.03.2014. 16:51:30 Gospođo Kusmuk, Vasković je na tenku VRS ušao u Srebrenicu, za razliku od Novakovića koji je u Zengama ratovao protiv Srba na Baniji, ostatku naroda koji je preživio ustaška klanja za vrijeme NDH. Nakon zadnjeg rata su istrijebljeni. „Iživljavanje“ Vaskovića nad zarobljenim muslimanom je humanitarni rad u poređenju sa oni što su ti isti muslimaniradili sa zarobljenim srpskim civilima i vojnicima. Očito bi vam Vasković bio puno draži da je na tenku HV-a „oslobađao“ Mrkonjić Grad, Šipovo, Bočac, Glamoč, Grahovo, Kupres, Drvar..

 9. inspektor, 08.03.2014. 17:30:36

  Nista manje od tebe, veruj mi, ja sam doktor za budale. A kad procitam tvoj tako argumentovan odgovor spin doktoru, prosto se sazalim nad natezanjima i nadimanjima opozicije okupljene oko Cave, opozicionog vozda sa Cokora.
  Vi ste gospodo sramota za revolucionarni pokret! Raditi prevrate sa vama, bacanje je para u ladnu Miljacku, vidjeli su to i ameri, evo im hapse palikuce po Sarajevu.. Morace da uvoze one maskirane sa kijevskog majdana a onda ste najebali obrezani!:D

 10. Бриљантни Стефан Каргановић, само за Тришићеве, Дроњкове, Васковићеве, Конрадове… heavy-МЕНТОЛЦЕ:


  http://stanjestvari.wordpress.com/2014/03/07/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%80%D1%81-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5/

  Стефан Каргановић:

  РС И НОВО ЗНАЧЕЊЕ „ПЕТЕ КОЛОНЕ“

  07 петак мар 2014

  Када је генерал Мола 1936. године, за време Шпанског грађанског рата, по први пут употребио израз „пета колона“ („имам четири колоне које надиру на Мадрид, а пета је у граду и само чека сигнал да им се придружи…“) он сигурно није могао да сања у шта ће се, на крају, преобразити његова синтагма.

  Не заборавимо. Све „колоне“ у том тренутку биле су шпанске и радиле су искључиво за своју визију тога шта је у најбољем интересу њихове земље – Шпаније. Са ретроспективном мудрошћу сада би можда могли тачније да одредимо ко је у том шпанском сукобу био у праву, а ко не. Међутим, и они који су били у праву и који су били у криву, и генерал Мола и његов противник на Републиканској страни у опседнутом Мадриду, радили су оно што им је савест налагала да је најбоље за њихову земљу – Шпанију.

  Данас имамо потпуно нови еволутивни облик појма „пета колона“. Њени савремени припадници више не раде за своју визију интереса земље, него заузврат за новац и мрвицу поданичке „власти“ они раде у интересима и за политичку агенду странаца, који су их ангажовали.

  Оно што је дама Ребека Вест приметила у свом другом, недовољно познатом, ремек делу „Ново значење издаје“ (The New Meaning of Treason), да је појам издаје током Другог светског рата попримио квалитативно нови и неупоредиво гнуснији облик, односи се и на Молину чувену синтагму „пете колоне“.

  Данашња пета колона нису суграђани који само различито мисле, желе боља и ефикаснија решења, своју земљу подједнако воле и желе јој добро. Они су вукови у јагњећем тору, цинични злоупотребљачи законских слобода, ругалице свих темељних вредности на којима отаџбина коју презиру почива, злуради метежници и одушевљени сарадници изнутра свакога ко је спреман да их награди да роваре против отаџбине.

  Глас Српске пише да „Удружење грађана ‘Слободна Република’ увелико ради на организацији протеста у РС, који би почели у априлу и трајали непрестано до општих избора у октобру“

  Ни Макијавели, поред свег цинизма и ренесансног искуства са најгорим пројавама пале људске природе, не би могао да замисли да би могли постојати такви опаки condottieri.

  У Републици Српској, под диригентском палицом истих сила које су уз помоћ домаћих сарадника у Украјини управо завршиле свој рушилачки посао (бар они тако мисле), одигравају се припреме за исти процес. Мете су јасно дефинисане, мизансцен за извођење пуча под лажном заставом увелико се поставља.

  Управо објављена студија шесторице међународних аутора на ову тему, „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“, домаће пучисте у РС немилосрдно жигоше и разголићује, погађајући их право у живац. Није прошло ни два дана од како је књига угледала свет, а страни спонзори су као запета пушка већ реаговали да стану у заштиту својих раскринканих локалних штићеника. Интервенције канцеларије ОЕБС-а и страних амбасадора то јасно потврђују.

  Они знају да ће се све њихове шеме и опсене срушити као кула од карата онога тренутка када народ Републике Српске провали њихову игру. Ни уложени милиони ни лажне пароле у том случају неће спасити њихов подли пројекат.

  Народ Републике Српске мора ствар преузети у своје руке и домаћим гњидама и њиховим иностраним наредбодавцима бацити у лице пркосни поклич народа опседнутог Мадрида:

  ¡No Pasarán!

  (Печат, 7. 3. 2014)

 11. Ма, све је овдје јасно. Тандем Васковић-Маргетић на новом задатку. Публика иста. Они који су недавно у центру Бањалуке аплаудирали некадшњем припаднику усташке младежи, сад су се регистровали на Фронталу и ударају хушкачку терцу у нападу на човјека који је игром случаја мобилисан у хрватску војску и веома брзо успио да побјегне из ње.
  Овај допис из МОРХ је логистика Домагоја Маргетића.

  Ја познајем много случајева да су наши људи много дуже чекали прилику да пређу на нашу страну. И нико их није осуђивао због тога. Били су добродошли. Многи од њих су погинули као припадници ВРС. По логици ове руље и они су усташе.

  Можете ли замислити да муслимани проглашавају Насера Орића за издајника само зато што је у једном тренутку био телохранитељ С. Милошевића.

  Већ се на Фронталу дефинисала једна група домагојевића који не прихватају никакве аргументе, који су инструисани да дижу џеву, и са њима нема сврхе полемисати.

  За сваки случај, да им јебем мајклу унапријед.

 12. Marcel, 08.03.2014. 18:56:17

  Boli turcine, boli.. Emir vam je dozivotni izvor @fantomskog [email protected], cuveni fenomen kada covjeku odstrane neki od udova.
  Evo se neki dan krstio u pravoslavlje i vratio vjeri pradjedovskoj i cuveni ugledni ekonomista iz Beograda Mahmut Busatlija i uzeo za svoje srpsko ime ime svoga praoca Stanka Crnojevica od koga Busatlije svi poticu, kao sto i Kusturice poticu od Babica./mahmut-busatlijaМахмут Бушатлија враћен вери у цркви на Ћипуру

  Свечани чин крштења обављен је у дворској цркви на Ћипуру коју је књаз Никола Петровић подигао на темељу древне задужбине Ивана Црнојевића и у којој се налази и гроб најпознатијег изданка из ове династичке лозе.

  – Ево данас, Махмут Бушатлија вратио се своме дому, својој светињи, вратио се гробу свога праоца Ивана Црнојевића, и од Махмута, ево га, поново, обасјан свјетлошћу, истином и љубављу божјом, постао је Станко Црнојевић – рекао је у краткој беседи Станков кум митрополит Амфилохије./

  http://srbin.info/2014/02/25/beograd-mahmut-se-vratio-pravoslavlju/

  Dakle, mi dobijamo u svoje redove najbolje i najvece ciji su djedovi zalutali, a od koga ti potjeces nikogovicu sto lupas u tamburu?

  😀

 13. Значи нема вјеровања влкаститим очима. Морамо вјеровати оном што нам режим каже. Докле мислите да нас више малтретирате бандо СНСД

  Доле СНСД-живио народ.

  Кад је митинг подршке ЗНГ-СНСД, да вам дођем

 14. nervnipsihijatar, 08.03.2014. 19:10:18 Emirovi preci su prodali vjeru za večeru, a Emir je povratak u pravoslavlje naplatio sa dva grada, Drvengradom i Andrićgradom. Podvuci crtu, ko je lošije prošao, čija je večera bila skuplja? Šta bi bilo da još koji Bošnjo poželi u pravoslavlje pod istim uslovima? Npr. Sidran koji je Emiru pisao scenarije, i još poneki. Nemamo mi toliko miliona da ih platimo, to je problem.

 15. Isaša
  Прихватам да данашња техника помаже код могућих монтажа, но када је Новаковић постао директор фабрике дувана упозорили смо да је Новаковић БИО хрватски војник. Но тада никог то није интересовало. Сам новаковић је као припадник позадинске базе у Трапистима, Бања Лука својим саборцима ПРИЗНАО да је био у ЗНГ.
  Овдје се ради о немотралности, непостојању образа и спрдању са борцима ВРС

 16. ZORIĆ – ne kažem da nije bio – na spisku je hrvatske vojske – kažem da on nije na fotografiji koja kruži našim medijima zadnjih nekoliko dana…uporedi link koji sam postavio i fotografiju iz naših medija…na fotografiji na linku je, čini mi se, čovjek kojega predstavljaju kao Novakovića na fotografiji iz naših medija….

  http://www.udruga2gbr-gromovi.hr/galerija-slika/obljetnica-2-gbr-gromovi-u-petrinji/

 17. nervnipsihijatar, 08.03.2014. 19:10:18
  Neko ko je ceo život proveo na budžetu na grbači ovog naroda prodajući mu maglu, neko ko živi zaštićen ko beli medved nema pravo ovde nikome deliti lekcije i gledati sa svoje psihijatsijske visine na sagovornike kao na svoje pacijente, neko ko dana nije radio u privredi nema pravo da donose sudove o tržištu, privrednom sistemu. Sve vas lekare treba skinuti sa budžeta i poslati na tržište da traži posao privatnim firmama kod privatnika pa da vidimo odna koju ćete pesmu pevati.

 18. Само да подсјетим руљу на Солунце.

  Солунци су били српски добровољци које је мобилисала Аустро-Угарска. Махом су били упућени на руски фронт гдје су као АУ-бојници заробљавани или су се предавали Русима. Из заробљеничких логора су се јавили у српске добровољачке јединице и били велики хероји на Солунском фронту.

  По логици ове руље они су српски непријатељи јер су били у Аустроугарској војсци, непријатељу Србије.

  Али шта вриједи будалама причати?

 19. Симо П. Ороз, 08.03.2014. 20:04:56 Porediti Solunce sa Novakovićem koji je navodno jedno vrijeme ratovao u pozadinskoj bazi u Trapistima, u krugu Banjalučke pivare, je bezobrazluk. Trebate se u SNSD-u usaglasiti, je li Novaković bio u Zengama ili nije. Novaković kaže da nije, isto tvrde i Dodig i Gavranović, pa onda nema smisla porediti ga sa Soluncima.

 20. nervnipsihijatar, 08.03.2014. 20:00:28 „..Koga ti to zajebavas, i sta ti znas tako glup, plitak i zeljan para STA je to vrijednost za jedan narod i jednu generaciju.“ Ja mislim da bi se ogromna većina članova SNSD-a poturčila kad bi im Bošnjaci ponudili slične finanijske uslove kao što smo mi Emiru. Ustvari pristali bi i za puno manje.

 21. lsaša, 08.03.2014. 20:08:36

  “Simo – to nije problem – problem je da je slagao javnost (ukoliko je bio u HOS-u)“

  Ајде лијепо да вратимо филм. Први пост на Фронталу о овом случају је био http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=41618

  У том посту је наведено да је Новаковић био припадник двије јединице ХВ.

  “Зоран Новаковић, син Лазе, рођен 1961. године у Куљанима, у рату је био члан Сисачке сатније 2. бригаде Збора народне гарде (ЗЕНГ-е).

  Зоран Новаковић, син Лазе, рођен 1961. године у Куљанима, био је и члан злогласне чете Друге гардијске бригаде Хрватске војске, познатије као “Сисачки громови”.“

  Значи, Васковић наводи да је Новаковић (поред ЗЕНГ-е) био И (обрати пажњу на ово ‘И’) члан злогласних ‘Сисачких тигрова’.

  И кренули су коментари осуде, Ја Симо сам први ушао на сајт МОРХ и фронталуку рекао да ми је сумњиво да неко ко за 56 дана промијени двије јединице може имати неку битнију улогу. Послије тога, ударени по носу, бандераши су мало оханули, али су се брзо прибрали и кренули причу да је Новаковић зенга, заборављајући ову другу формацију, да би смо дошли до Тога да си га ти већ сврстао у ХОС.

 22. Ostao bez fabrike, 08.03.2014. 20:00:48

  Trebao si grejati klupu u skoli, citati, uciti, slusati pametnije od sebe, pa nam ne bi srao i kardeljao ta komunisticka sranja i moralisao o gladi i jednakosti u gladi!
  Stvarno nije u redu da tako provociras.
  Vi lumpenproleteri majdanskog kova zabranili biste i medicinu i prosvetu pa biste se lecili rakijom od prehlade do depresije, adecu bi skolovali kod sebe kao segrte.

 23. Marcel, 08.03.2014. 20:15:21 [107561]

  “Porediti Solunce sa Novakovićem koji je navodno jedno vrijeme ratovao u pozadinskoj bazi u Trapistima, u krugu Banjalučke pivare, je bezobrazluk.“

  Марцел, ја ни једног тренутка нисам тврдио да Новаковић није био у хрватској војсци. Ја само констатујем да је у српској историји било много случајева када су Срби мобилисани у непријатељске војске. Ја не упоређујем јунаштво солунаца и Новаковића. Ја само наводим сличност у којима су се они нашли када су мобилисани.

 24. Исаша, ок. Нећемо се препирети о томе шта си написао. Напредујемо. Већ смо утврдили да је Васковић подвалио слику јер тај Кришто личи на на Новаковића. Зашто је та подвала била потребна.

  Зар ти није јасно да су се Маргетић и Васковић зајебали када су бомбастично тврдили да је Новаковић био члан чак двије јединице, заборављајући да ће неко провјерити колико је укупно дана био у тој војсци. 56 дана је премало за двије јединице. На сајту МОРХ-а нема података о томе у којим су јединицама били хрватски војници, па се треба поставити питање откуд Васковићу информације о томе. Могао их је добити само из МОРХ-а. А ако МОРХ даје такве информације онда МОРХ има свој интерес у томе. Ако МОРХ има интерес, зашто би им ми требали вјеровати МОРХ-у и Васковићу.

 25. Исаша, прије него што кренеш у провјеру, провјери како се саставља списак бранитеља, који се подаци дају, ко може имати статус бранитеља, како се подноси захтјев за упис на списак бранитеља, које категорије бранитеља постоје и видјећеш да ће на крају бити да је и други дио ове вијести Васковићева и Маргетићева подвала.

 26. nervnipsihijatar, 08.03.2014. 20:34:24
  Za razlikod vas koji ste završili kominističke medicine psihijatre koji prodaješ maglu narodu, ja sam u SSSR završio najviše fakultete i radio na projektovanju elektroenergetskih sistema i Energoinvestu dok ga takvi kominiistčki ološi i kriminalci nisu srušili u privatizaciji.

 27. nervnipsihijatar, 08.03.2014. 20:34:24
  Definitrvno je vreme da se kvazi i nadri medicina koja prodaje maglu narodu raskrinka i pošalje u prošlost. Lažne estradne nauke poput psihijatrije, prava, menadžmenta,…
  Nije uredu da lekari i medicinari nisu prebačeni na tržišnu ekonomiju na berzu rada, skinuti sa grbače naroda i sa kredita MMF-a i u svojoj dokoloci ovde provociraju narod, ljude koji su izneli na svojim leđima izgradnju prethone države, projekat i izgradnju privednog sistema, kompletnu materijalnu baza društva.
  Sve lekare parazite koji prodaju maglu i debelu naplaćuju pogrešno lečenje ovog naroda bih trebaki skinuti sa leđa poreskih obveznika jer ste zdravstvo doveli do strahovitih gubitaka zaduživši ovaj narod.
  Vi ste kao i marionetska vlada koja živi od uništavanja naroda, zavisite od stanih kredita, jer zauzvrat ništa ne proizvodinte.

 28. Istina o Novakoviću: HV je pozvala Novakovića da se određenog dana javi u svoju jedinicu u borbenom sektoru. Taj dan se Novaković nije pojavio u jedinici, već je pobjegao u Sloveniju. Hrvati su tek nakon 56 dana svakodnevnih prozivki primjetili da Novakovića nema u jedinici, ali su mu ipak sve te dane uračunali u učešće u ratu. I udarili mu uredno pečate u vojnu knjižicu, iako je Novaković pobjegao. Kratko i jasno. Samo totalni idiot bi nasuprot ovoj granitnoj istini, povjerovao u Vaskovićeve laži, i laži Registra branitelja da je Novaković bio u jedinici, i pošteno stekao učešće u ratu. Hrvati imaju običaj da Srbima daju privilegije i počasti (braniteljske i sve ostale), čak i ako ih nisu zaslužili. Logično, zar ne.

 29. Simo – lijepo kažu – borbeni sektor 56 dana – razumio bih da su nekoga po automatizmu vodili 56 dana u jedinici (mada je i to besmisleno, u pitanju je vojska, ne grupa skauta), a da on nije bio u jedinici – ali – borbeni sektor….ne možeš izmisliti čovjeka koji je bio 56 dana u borbenom sektoru???

  Otiđi pa provjeri – gore ti je link….

 30. Исаша,

  ја сам први на Фронталу то провјерио. Прочитај закон о хрватским бранитељима и видјећеш да се овај списак редовно ажурира. Право питање за новинара-истраживача је када је Новаковић стављен на списак, ко је поднио захтјев да се он стави на списак, итд…

  Чињеница је да је Васковић дао лажну фотографију и да зна податак у којим се јединицама Новаковић налазио, а тај податак није могао добити без Новаковићевог пристанка, буди сумњу да је у питању много крупнија ствар.

  Обрати пажњу на питања која поставља Васковић и на то да му је МОРХ дао податке само о ономе што и сами можемо видјети на сајту.

  Овдје нешто смрди.

 31. nervnipsihijatar

  ne misliš da će neko besplatno da podučava idiote poput tebe?
  za to se redovno ide u redovnu školu, na vrijeme se spoznaju potrebna saznanja. ako kojim slučajem imaš akademsko zvanje, odmah ti ga treba oduzeti.

  a nisam primjetio da su se branioci lika i djela ovdašnjeg plemenskog poglavice švercera, vojvode od traktora, bunili kada se vršila medijska satanizacija od strane javnog medijskog servisa koga svi plaćamo, produkcija neistina, fašizacija i pozivanje na nacionalne emocije kako bi se prikrila pljačka i ostale ‘humane’ radnje.

  otiđi na prvi fakultet društvenog usmjerenja pa traži da ti se objasni privatizacija naftne industrije.

 32. Simo – ne gubim se ja – sumnjaš u pisani izvor – kazao si da je vjerovatno falsifikovan – da jeste, valjda bi Dodini obavještajci to već nekako iskopali preko “svojih“ izvora…
  Ako mogu ja sa kućnog računara ovo, šta tek onda oni mogu – dakle, mlake su Novakovićeve odbrane od strane SNSD-a – da nešto imaju u njegovu odbranu, objavili bi to na sva zvona…

 33. Ма шта се расправљате са овим неоусташама из СНСД-а, све са лажни патриотом Данетом ЧАНКОМ-вићем. Па опасно је у овој Републици Додиковој боравити ако си био припадник ВРС-а, а не усташке војске, то је напротив и дапаче пожељно имати у прибиљешци из војнице, учешће на бојишници се посебно уважава, са тим учешћем можете се комотно кандидирати за доначелника или поглавника вијековног хрватског града Бања Луке.

  За то се борила већина СНСД-е пучанства.

 34. Mislim da ne treba mnogo lupati glavu.
  Vasković je dobio broj VP (3099) u zvaničnom odgovoru, onda je naprosto pročešljao internet, tražio sisačke jedinice i zaletio se na fotografiju na kojoj je mislio da je pronašao Novakovića i na osnovu toga zaključio da je ovaj bio u “gromovima“.

  Nije mu niko ni rekao ime jedinice, pronašao je sajt “gromova“ na internetu i pomislio da je našao fotografiju na kojoj je Novaković…??

  Novaković nije ni bio u gromovima, nego je taj podatak – podatak da je Novaković bio u “gromovima“ – Vasković naprosto izveo iz fotografije na kojoj je mislio da je pronašao Novakovića…

  Sve što Vasković zna je vp 3099 i 56 dana- dakle zvanični podaci – poslije je jednostavno češljao internet i zaletio se na fotografiju….

  Čini mi se?

 35. Па има мали милион тих хрватских фотографија, зар би неко гледао сва та лица и тражио једног који ето пљунути Новаковић. Она слика је тачна. Изглед тог са слике и овог Новаковића је један те исти, с тим да је сада мало старији.

  Сваки војни уред дијели по броју војну пошту јединицама, а не биљежи их у регистру по називима, којим су се они ословљавали или називали.

 36. harper, 09.03.2014. 01:52:40 [
  Da, ne bilježi nazive jedinica,
  Sve što Vasković zna jeste da je Novaković bio 56 dana u hrvatskoj vojsci – zna grad, vojnu poštu i vrijeme koje je ovaj tamo proveo…

  Poslije je malo “pretjerao u istraživanju“ i pomislio da je našao čak i fotografiju sa Novakovićem a na osnovu fotografije i ime jedinice…

  Nije važno – ne mijenja mnogo na stvari…ostaje 56 dana, vp 3099 i hrvatska vojska…

  Nevažno…

  jahac, 09.03.2014. 01:48:17 [

  Odjaši u sumrak….

 37. lsaša, 09.03.2014. 02:21:50

  “Sve što Vasković zna jeste da je Novaković bio 56 dana u hrvatskoj vojsci – zna grad, vojnu poštu i vrijeme koje je ovaj tamo proveo…“

  У свему би ти био у праву да Васковић податак о војној пошти није добио тек 5. марта, неколико дана касније од када је објавио да је Новаковић био припадник двије јединице ХВ.
  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=41676

  У Закону о хрватским бранитељима, а у вези са Регистром бранитеља битна су следећа три члана закона:

  Први члан:

  Članak 109.b (NN 148/13)
  (1) Registar branitelja sastoji se od općeg i posebnog dijela i pomoćnih podataka.
  (2) Opći dio sadrži sljedeće podatke o hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata:
  – ime, prezime, ime jednog roditelja,
  – datum, mjesto i država rođenja,
  – spol,
  – mjesto prebivališta i adresa stanovanja,
  – status (hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ili hrvatski branitelj – dragovoljac iz Domovinskog rata),
  – ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu,
  – pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru,
  – pripadnost Ministarstvu unutarnjih poslova ili Ministarstvu obrane.
  (3) U posebni se dio unose sljedeći podaci o hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata:
  – naziv postrojbe kojoj je pripadao tijekom Domovinskog rata
  – razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu.

  У овом члану закона се јасно каже да се подаци састоје од општег и посебног дијела. Општи дио можемо видјети на сајту, а занимљив је овај посебни дио у којем се говори о војној пошти.

  Članak 109.c
  (1) U svrhu jačanja digniteta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstvo će učiniti javno dostupnim u elektroničkom obliku popis hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Registra branitelja, sa sljedećim podacima:
  – ime, ime jednog roditelja, prezime, godina rođenja i mjesto rođenja
  – ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu
  – pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazanu po broju dana i pripadnosti Ministarstvu unutarnjih poslova ili Ministarstvu obrane.
  (2) U svrhu propisanu stavkom 1. ovoga članka Ministarstvo će učiniti javno dostupnim u elektroničkom obliku i podatke iz posebnog dijela Registra branitelja na temelju pisane privole hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pisanog zahtjeva nasljednika smrtno stradaloga ili umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno na osnovi pisanog zahtjeva članova uže obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i uz deklasifikaciju od strane vlasnika podataka.

  Овдје се јасно каже да се јавним може учинити податак о војној пошти само ако се бранитељ са тим сложи.

  А трећи члан је:

  Članak 109.d
  Osim svrhe iz članka 109.c ovoga Zakona, podaci iz Registra branitelja upotrijebit će se i u sljedeće svrhe:
  – za potrebe upravnih postupaka koje vodi Ministarstvo,
  – u druge svrhe predviđene zakonom.

  Овдје се јасно каже да се подаци могу користити у друге сврхе предвиђене законом. С обзиром да није у питању управни поступак, значи да Хрватска може објелоданити податке и без дозволе (приволе) бранитеља ако је то у њеном интересу.
  Долазимо до тога да је Хрватска објавила војну пошту Новаковићеве јединице без Новаковићевог пристанка, а то се може само објаснити да Хрватска за то има интерес. Какав је тај интерес, нека фронталук сам себи разјасни.
  Оно што је чињеница је да је Васковић имао неке податке прије него што их је могао добити редовним путем. Овај покушај накнадног покривања извора података је аматерски.

  А када се овоме дода да и политичка странка СДС користи податке које није могла добити редовним путем, односно могла их је добити само у случају да је то у хрватском националном интересу, онда имам право да кажем ОВДЈЕ НЕШТО СМРДИ.

 38. Posmatram nešto komentare i pitam se: da li bi „slučaj Novaković“ bio top tema da čovjek nije član neke stranke i funkcioner? Kome bi taj čovjek uopšte bio zanimljiv da nije politički angažovan?

  Nemam ja pojma gdje je Novaković bio ’91. godine, pa ni poslije, no, ako je 3,5 godine bio pripadnik VRS – pa zar to baš ništa ne znači? Dati 3,5 godine svog života za stvaranje Republike Srpske i dočekati ovakvo javno pljuvanje otvara pitanje – pa zbog čega je učestvovao u stvaranju Srpske?

  Dalje, u odnosu na ostrašćene „kritičare“ ovog čovjeka pitam se gdje su bili na početku rata? Koliko njih uopšte zna kako je bilo Srbima u Hrvatskoj te ’91. i narednih godina? Hrvati „vještinu ratovanja“ prenose sa generacije na generaciju (sa oca na sina, dakle, direktno). Tako se u svakoj prilici prave spiskovi predodređenih za likvidacije, progone, tamničenja ili „podobnosti“ za ostanak. U Hrvatskoj se svaki „viđeniji Srbin“ je već 100 godina stavlja na „spisak za likvidaciju“ i zna se kakva mu je sudbina. U takvom okruženju ljudi se svakako snalaze i treba malo razumjevanja i za „pogrešne“ odluke.

  Ne znam da li je ovaj čovjek bio u Zengama, ali smatram da niti jedan Banjalučanin ne treba kritikovati sudbine onih čije okolnosti u kakvima je ovaj bitisao uopšte ne poznaje (lako je bilo biti Srbin u Banjaluc, Bijeljini ili Beogradu). I ja sam se ’91. g. našao na teritoriji pod Zengama i znam šta sam preživio tih nekoliko mjeseci. Višemjesečno noćno opkoljvavanje kuće (u kojoj su živjele i moja majka i sestre),eksplozije, provokacije, pretresi, vođenje na ispitivanje, pa na kraju i u logor ( o otkazima, otimačini imovine i drugo da i ne govorim). Na kraju sam uspio pobjeći iz Hrvatske, ali tek pukim spletom srećnih okolnosti. Ja nisam pristao pristupiti čak ni policiji (iako mi je nuđeno, kao nekakva „blaža varijanta“), ali znam mnoge koji su pristupili Zengama i isto tako znam da su to učinili samo kako bi preživjeli i zaštitili svoju porodicu. Mnogi su iskoristili prvu priliku i pobjegli iz svega toga, a to je valjda jasan dokaz da to nisu činili (vojno angažovanje) po „svojoj volji“, nego usljed muke.

  Na kraju, kad izvršim „suma sumare“: u ratu sam izgubio oca, za stvaranje RS-e dao 4 godine svoje mladosti, izgubio svu imovinu, a o tome kako smo se porodica i ja patili da i ne govorim, i sad se pitam – ZBOG ČEGA? Gdje god se u ovom „mojoj“ Srpskoj pojavim i pomenem da sam učestvovao u njenom stvaranju dočeka me odgovor – a ko te tjerao! Najgori su oni sumnjičavi pogledi koji neizgovoreno pitaju – ko zna kakav si ti zločinac? Tu se najviše ističu naše „sestre Srpkinje“ iz Banjaluke ili Bijeljine (i sličnih gradova kakve rat nije ni dotakao), kakvima je najveći ratni problem bio što nije bilo nikog da „utrpa“ bilošta u njihove „otvore“, kakve su danas dobro pozicionirane u našoj administraciji. takve naše borce gledaju sa neskrivenim gađenjem, a „fokus njihovog interesa“ su ratni profiteri, tajkuni i moćnici. Identično je i sa ovim „balavim političkim jurišnicima“, što su malčice načuli da se ovdje ratovalo. Takvi „znaju“ da Srpsku nisu stvarali borci i narod, nego je to stvoreno „potpisima“ u Dejtonu! i Šta takvima reći?

  Sve u svemu, nije se ovaj Novaković usrećio ni u Zengama (ako je bio), ni u VRS, a izgleda da se nije usrećio ni sa političkim angažmanom. No, ovdje je, bar po meni, najvažniji problem naša sklonost ka osuđivanju. Ima li išta na ovom svijetu šta mi nismo u stanju da osudimo? Eto čudimo se što su Srbi iz RS osuđeni na preko 1 000 godina robije zbog ratnih zločina, a svi drugi su osuđeni na tričave kazne. No, pitajmo se da li je to (bar dijelom) i posljedica naše sklonosti da osuđujemo svoje sunarodnjake za sve i svašta (dok drugi svoje štite do krajnjih granica). Kakvi smo možda najbolje ukazuje nacistička okupacija Beograda, kad su okupacione vlasti izdale javni proglas u kom pozivaju stanovništvo da prestanu sa usmenim i pismenim prijavljivanjima svojih sugrađana za sve i svašta. Pri tom je za trajanja cjelokupne okupacije u Beogradu ubijeno između 1 i 3 njemačka vojnika (različiti su izvori, ali cifra je svakako minorna). Dakle, nije bilo važno boriti se protiv okupatora, nego „opanjkati“ komšiju, a takvim ponašanjem se svakako ne trebamo ponositi.

  I na samom kraju, to što naša boračka populacija danas je pala na samo društveno dno, e tu se trebamo zapitati koliko je to posljedica ponašanja vlasti prema borcima, a koliko naše nesloge, premjeravanja „čiji je veći“ i onog poznatog „popljuj drugog da bi ti ispao veći i bolji“. Eto neki Slobodan Vasković, osvjedočeni potrčko američkih i britanskih okupacionih vlasti, je „nesporno utvrdio“ da je naš saborac (nećemo mu valjda i to osporiti) bio 2 mjeseca u Zengama i sad je „naš zadatak“ da ga streljamo, kamenujemo ili vješamo. Ma to je odvratno. Ne znam čovjeka, niti šta je sve preživio tokom rata, a najmanje znam šta danas radi u banjaluci, no jedno znam – trebali su ovi „kritičari“ te ’91. godine doći u Sisak i pokazati kako se srbuje. Ja lično ratovao sam na svim najtežim ratištima ove zemlje, ali nikad nisam „srbovao“ u vidu kurčenja pjesmama i kićenjem simbolima. To naprosto nisam činio jer i nije neki fazon srbovati kad si okružen sa milion Srba. Kad to nisam mogao činiti u Hrvatskoj, onda mi je bilo glupo i ovdje.

 39. BORISLAV R., 09.03
  Ево Бориславе и ја се слажем са свим што си написао, осим мало у прва два пасуса!

  Мени би рецимо било исто тако занимљиво знати где је дотични био у нашим јединицама, или јединици, на којим ратиштима,посебно на којим позицијама???;)

  Наравно да има сабораца који су били у сличним ситуацијама, и наравно да је овај под посебном лупом јер је „испливао“ у сам врх политичке партије на власти.
  Партије која у врху преферира високи патриотизам, а по дубини разара Републику Српску.

 40. Симо П. Ороз, 09.03.2014. 07:35:57 [

  Simo – netačno – u prvom tekstu koji je objavio (otiđi pa pogledaj njegov sajt) vidjećeš i fotografiju iz registra hrvatskih branitelja sa podacima….dakle – znao je vojnu poštu – osnovni izvor mu je registar….

  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2014/03/dodikov-kadar-zoran-novakovic-u-ratu.html

  kakogod – nevažno i Borislav jeste donekle u pravu…

 41. Isaša,

  ниси у праву. На сајту регистра нема податка о војној пошти. Подаци о војној пошти не спадају у опште него у посебне податке који се могу објавити само уз сагласност бранитеља или ако је то у интересу хрватске државе. Нити тих података има на линку који си поставио.

 42. Dali se nakada zapitate kako su prošli starosedeoci pod navalom talasa izbjeglica iz krajine i federacije, da li se nekada zapitate kako su prošli ljudi koji su izgubili posao u predzećima pred talasom izbjeglica iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, onih istih stotinu hiljada srba izbjeglih koji povlačeći se ostavljali svoja radna mjesta i industriju koji su zajedno gradili sa muslimanima i hrvatima, da li njih zato treba pozvati na odgovornost, sada je skoro sva naša industrija prepuštena federaciji a od federacijiskih srba izbjeglica koji većina njih ne biraju sredstva razgrću sve oko sebe, za njih moral ne postoji, postoje samo oni i njihovi životi i njihovi materijalni interesi, za njih mora biti radno mjesto, makar svo oko njih pomrli.
  Zapitajte se kako su srbi u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Trebinju, Doboji, Prijedoru prošli, zato što su tamo neki srbi napuštali našu industiju i prepuštali je drugim nardonima a na na teritoriju Rs dolazili odmah zauzimali radna mjesto po opštinskim i drugim administracijama privatnim fimama. Gledam samo šta rade te izbejglice po Brčkom i Banjalicu a i u Bijeljini je ista sitauacija
  Cio svijet da propadne svi da ostanu bez posla za izbjeglice koji su napravilli nemjerljivu štatu ovom narodu ostavjajući našu industriju i povlačeći se mora biti.
  Pitajte malo ljude koji su istali bez posle. Pogledajete ko su najveći nosioci kriminila u korupcije u Vladi Brčko distrikta srbi izbjebli iz Sarajeva, Ilijaša,m Vogošće, Vsokog, Zenice, Tuzle…
  Ljudima je jednostavno promijenjena svijest izgubili su svako kompas u težnji za egzistncijalnim zbrinjavanjem, napustili su svaki moral, gaze sve oko sebe za sobom ostavljaju krvave tragove i uništene živote stotina hiljada starsedilaca na teritoriji gdje su izbjeglice došle
  I posle na kraju krajev kažu „I on se dobro snašao“. E dosta mi je tih koji su se dobro snašli preko naših leđa.

 43. Исаша, нема потребе да опет Жвачемо већ сажвакано. Васковић је у посједу информација које је могао добити само вољом Новаковића или хрватске државе. ТАЧКА.

  Ту причу о фотографији могу попити харпери, марцели и остале будалетине.

  Симо је Еуропљанин и интелектуалац и размишља својом тинтаром.

 44. & Borislav R.

  Честитке за коментар, Бориславе. Људско, здраворазумско промишљање.
  Неки су у својој бескрупулозној острашћеној трци за влашћу, обузети страначком заслијепљеношћу, па рекло би се и мржњом, спремни да погазе све принципе и пређу све границе, не би ли, по сваку цијену оклеветали „мрску“ конкуренцију и код гласачког „стада“ прикупили који поен. Туга, чемер и јад. Они у предизборној кампањи на своје политичке супарнике не гледају као на политичке противнике него као на најгоре непријатеље.

  Дошло се дотле да се наручена (страначка) „истраживања“ и новооткривене „истине“ ОПСКУРНИХ особа, назови „новинара“-„истраживача“ (људи који се професионално, за новац, баве компромитацијом и политичким одстрелом и харангом , уз то још и медијским рекетирањем и уцјенама) и примитивно спиновање ОД ЗАПАДА купљених и ВРБОВАНИХ – сада безбели, када су их западне амбасаде и службе узеле под своје – „неовисних“ медија, ликови моралних и људских „квалитета“ једног Васковића, Маргетића, Трифуновића или Тришића, па чак и тврдње „србољубивог“ неоусташког МОРХ-а, узимају здраво за готово, као необориве и неспорне „истине“. Па, добро, људи (што би рекао почивши Патријарх Павле) ако смо Срби, људи смо.

  ——————
  „… Koliko njih uopšte zna kako je bilo Srbima u Hrvatskoj te ’91. i narednih godina? … Eto neki Slobodan Vasković, osvjedočeni potrčko američkih i britanskih okupacionih vlasti, je „nesporno utvrdio“ da je naš saborac (nećemo mu valjda i to osporiti) bio 2 mjeseca u Zengama i sad je „naš zadatak“ da ga streljamo, kamenujemo ili vješamo. Ma to je odvratno. Ne znam čovjeka, niti šta je sve preživio tokom rata, a najmanje znam šta danas radi u banjaluci, no jedno znam – trebali su ovi „kritičari“ te ’91. godine doći u Sisak i pokazati kako se srbuje…“
  —————–

  Ево неколико илустрација како је било Србима које је ратна катаклизма затекла на непријатељским територијама (у неком Сиску, Загребу, Сарајеву, Карловцу, Осијеку, Сплиту, Зеници, Мостару…) окружени разноразним Мерчепима, Цацама, Главашима, Ћелама, Празинама, Крушкама и њиховим садистичким кољачима…
  И када вам неке од оваквих сподоба упадну у стан или кућу и током „пријатељског увјеравања“ дају вам „понуду коју НЕ МОЖЕТЕ одбити“ (рецимо да обучете униформу „бранилаца“ Сарај’ва или „бранитеља“ Сиска), а „понуда“ је уз то још и појачана „аргументацијом“ (некада и дословно) у облику пиштоља упереног у вашу или у главу неког од ваших ближњих, или ножа под вашим или под грлом нпр. вашег оца… онда вам баш и није тешко прихватити такву „понуду“… На стотине је таквих судбина које је крвави „караказан“ грађанског рата исписао.

  Дакле ево нешто о Сиску из ратног периода деведесетих:

  http://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/ratko-dmitrovic-duh-jasenovca-u-varosi-zvanoj-sisak.html#.UxxWbs57Gu0

  ДУХ ЈАСЕНОВЦА У ВАРОШИ ЗВАНОЈ СИСАК (РАТКО ДМИТРОВИЋ)

  Постоји један хрватски злочин о коме се службено не говори. Никада ниједна хрватска влада, од оне Месићеве и Манолићеве до ове Иве Санадера и Јадранке Косор о томе није хтела да расправља. Ни да чује. За службену Хрватску тај злочин не постоји. То је ужарена лава новостворене хрватске државе, орман чије би отварање ту државу засуло лешевима и питањима на које Загреб не жели да одговара. Или би одговор био за Хрватску страшнији од одласка свих оних генерала, на челу са Готовином, у притворску јединицу Хашког трибунала. Шта је то? Случај Сисак.

  ВИШЕСТРУКЕ УБИЦЕ

  У другој половини 1991. и током 1992. године у Сиску је убијено више од 600 Срба, цивила. Таквих оргијања, пре Сиска, у прошлости је било, само у Јасеновцу и неким местима Лике, Далмације и Херцеговине, за Другог светског рата; силовања, клања, комадања живих људи, јавна вешања пред кућама, ликвидације на улици…убијане су целе породице. Сисак је тих месеци био концентрациони логор из којег ниједан Србин није могао да изађе.
  Нико у Хрватској није чак ни оптужен за зверства у Сиску. Зашто. Због бројке. Како објаснити европској и светској јавности да је само у једном граду, у којем тада, ово је врло важно, није било ратних дејстава, обрачуна, сукобљавања… убијено 600 цивила, само због тога што су били Срби.
  Данас улицама Сиска, Хрватске и неких европских земаља слободно шетају, седе по кафанама, баве се приватним пословима, уживају у пензијама (и до две хиљаде евра месечно), вишеструке убице, монструми, људи који су уз животињске урлике забадали ножеве деци у врат, одсецали својим комшијама главе, пуцали у потиљак. Ено их са високим државним одликовањима, што од Туђмана што од Месића, у вишесобним становима и вилама, уживају под пуном заштитом хрватске државе.
  Све се зна, појединачно, до страшних детаља, од имена жртава до имена злочинаца. Знају се и адресе на којима убице живе. Један од њих, извесни Роберт Ахметагић, пре рата физички радник у Рафинерији Сисак, лично је, на улици у Сиску, у лице рекао Горану Дабићу да је баш он убио његовог оца Бранка. Ахметагић је учествовао у неколико десетина ликвидација а означен је и у досјеу инжењера Дамјана Жилића, из оближње Петриње, којег је, по сопственом признању, заклао.
  Било је неколико покушаја да се сисачки злочин уведе у судску процедуру државе Хрватске али све је остајало на покушају. Денису Латину једном су забранили „Латиницу“ кад су сазнали да ће емитовати прилог о убијању Срба у Сиску; двојица бивших хрватских војника напрасно су окончали живот кратко након што су самоиницијативно у Загребу, у државном тужилаштву, дали исказ о зверствима у Сиску; пријаву са врло прецизним подацима, именима убица и убијених, поднела је 25. априла 2007. године Заједница Срба у Републици Хрватској али до данас никаквих реакција нема. Стипе Шувар је покушао, преко свог листа „Хрватска љевица“, да натера државу на хапшење и осуду убице из Сиска али није успео.

  ОРГАНИЗОВАНО УБИЈАЊЕ

  Пре три године кривичну пријаву против особа за које се зна да су или убијали или организовали убијање Срба у Сиску, поднео је и загребачки новинар Домагој Маргетић. На том списку су, уз остале, Фрањо Грегурић, некадашњи председник Владе Хрватске, па Мате Гранић, Здравко Томац, Јосип Манолић, Иван Векић… Уместо процесуирања описаног злочина Маргетић је дочекао претње којих се није ослободио ни дан данас.
  Иначе, Домагој је неспорно хрватски националиста али, како сам тврди, није усташа, никога не мрзи и сматра да Хрватска неће постати нормална држава ни Хрвати слободан народ све док се не обрачунају са убицама и монструмима у сопственом корпусу. Увидевши да његова држава чини све како би у заборав потопила злочине у Сиску, Маргетић је средином априла, ове 2009. године, дошао у Београд и „Досије Сисак“ предао Тужилаштву за ратне злочине Србије, Вукчевићу и Векарићу. Да види, каже, хоће ли Србија реаговати на сисачки делић пакла. Па да видимо и ми хоће ли. Пратићемо то.
  А оно што се догађало у Сиску, поновићу, заиста подсећа на работу Лубурићевих кољача у Јасеновцу. Ево неколико примера, уз напомену, да не читате ако сте слабијих живаца и склони узнемиравању. Овакве текстове пишем са великом муком али… неке истине се не могу прећутати.
  Породица Вила живела је на Зеленом бријег, део Сиска, и бавили су се продајом воћа и поврћа. Устајали су док је цео град спавао, одлазили комбијем у Загреб, куповали робу и већ у седам ујутро, на својој тезги сисачке градске пијаце, нудили суграђанима парадајз, салату, паприке, јабуке… Били су изузетно вредни и изузетно скромни. Сви су ликвидирани; најпре су хрватски војници извели Марка, његову супругу Евицу и сина Жељка испред куће и ту, пред родитељима, Жељка заклали а онда су оно двоје јадника одвели пред полицијску станицу и стрељали их. Други син, Младен, успео је да побегне, скривао се по грмљу и кукурузиштима пуних 15 дана када га Сишчани ипак проналазе и убијају. Река Сава избацила је његов леш код села Одра.
  Средином августа 1991. ноћу, око 23 сата, пред кућом Петра Кичића зауставио се аутомобил из којег су изашла четворица мушкараца у маскирним униформама. Позвали су Петра да изађе напоље, пуцали у њега и док је још давао знакове живота, полили су га бензином и запалили.
  Миленка Павића су из куће одвели у насеље некадашње омладинске радне акције (ОРА) и ту га, према сведочењу неких хрватских војника, живог секли. Пре тога су сазнали број телефона његове мајке, назвали је и рекли: „Ево сијечемо твога четника на кајише“. У позадини су се чули језиви јауци њеног сина Миленка.

  ХАНЏАР ДИВИЗИЈЕ

  Истога дана, под околностима које ипак нећу наводити, из сасвим разумљивих разлога, затрта је у Сиску породица Обрадовић; Перо, његова супруга Миља и двоје малолетне деце, Дејан и Јованка.
  Нема више ни сисачке породице Тривановић; Николу и његове синове Зорана и Берислава, одводе 25. августа 1991. године и убијају на обали реке Саве. Њихови лешеви никада нису пронађени.
  Стеву Боројевића заклали су пред кућом. Зна се ко је то урадио, чак је подигнута и приватна тужба али до суђења, погађате, никада није дошло. Његова супруга Даница, са двоје деце, данас живи у Србији.
  Раду Остојића јавно су обесили, уз овације окупљених, у једној од хала Жељезаре Сисак, где је био запослен.
  Више од 120 сисачких Срба убили су припадници „Ханџар дивизије“ Екрема Мандала. Тај Мандал, пореклом из Рашке области (Санџак), живео је пре рата у Лабину (Истра) и осетио потребу, по сопственој тврдњи, да се почетком 1991. прикључи борби хрватског народа против Срба. Мандал и његови саборци, листом муслимани, ликвидирали су горе споменуту породицу Обрадовић. Мандал има високу пензију хрватске државе и данас живи у једном малом градићу на истоку Аустрије.
  Општа оцена је да иза убијања Срба у Сиску, у идејном и организационом смислу, стоје: Иван Бобетко, Јосип Брајковић, Ђуро Бродарац и Владимир Миланковић. Бобетко је син Јанка Бобетка, министра одбране Хрватске, начелника Генералштаба хрватске војске, човека који је осмислио акцију „Олуја“. Тај Бобетко, старији, био је на листи оптужених у Хашком трибуналу али је, након одбијања Рачанове владе да га изручи, све окончано Бобетковом природном смрћу. Ивана Бобетка можда памтите по оном инциденту у Сабору Хрватске, када је торбом гађао заступника СДС-а, Радослава Тањгу, из Книна.
  Јосип Брајковић је мали локални фашиста. Био је први председник огранка ХДЗ-а за Сисак и околину а живео је за идеју усташтва и НХД. Правио је спискове Срба за ликвидацију или протеривање из града, након чега су Хрвати узимали њихове станове, локале и куће.
  У време масовних убистава у Сиску начелник полицијске управе у граду био је Ђуро Бродарац. Он је одређивао групе за ликвидацију, надзирао коначне крваве учинке, лично руководио акцијама минирања српских кућа и објеката, имао отворену линију са Загребом. У знак захвалности за оно што је учинио службени Загреб поставља 1993. године Бродарца за жупана Сисачко-мославачке жупаније, где се овај задржава десетак година. У три мандата је седео у Сабору, на листи ХДЗ-а, а био је и председник Ногометног савеза Хрватске. И данас је најмоћнији човек у Сиску.
  Владимир Миланковић је командовао специјалном полицијом, као Бродарчев заменик. У ствари, био је задужен за убијање оних Срба чије је име у Сиску имало одређену тежину али се није задржавао само на томе; Миланковић је лично убио десет српских сељака у селима Кињачка и Бестрма, надомак Сиска. Потиче из мешовитог српско-хрватског брака а војну академију завршио је у Београду. Данас живи на релацији Новска-Сисак-Загреб и бави се приватним бизнисом. Као и горња тројица, добитник је бројних одликовања државе Хрватске.
  На списку оних који су, као и Миланковић, убијали по Сиску, налази се 59 имена. На врху су: Жељко Хлишић, Драго Бошњак, Екрем Мандал и Младен Гложинић, сваки са најмање 100 директних учешћа у ликвидацији Срба а на овом језивом послу нешто слабијег учинка били су: Иван Анушић, Роберт Ахметагић, Никола Ходак (посебно се истицао у силовањима) Муниб Суљић (касније убијао у Пакрачкој Пољани) Стјепан Пишкор, Мирко Марјановић, Иво Мирић, Звонко Вучићевић…
  Највећи део у Сиску убијених Срба завршио је у кориту реке Саве. Тих месеци из ограде градског гробља нестало је око 200 бетонских стубова; жртве су жицом везане за стубове и са чамаца бацане у реку.
  Овде се, као пример људске храбрости и части, мора споменути сисачки професор књижевности, Хрват, Стјепан Комарица, који је годинама, ризикујући живот и под сталним претњама и физичким нападима, прикупљао податке о убијању Срба у Сиску.
  Иначе, Сисак је, што није незанимљиво, само неколико десетина километара удаљен од Јасеновца.

  Извор: ПЕЧАТ

  http://www.pecat.co.rs/2010/05/ratko-dmitrovic-duh-jasenovca-u-varosi-zvanoj-sisak/

 45. Овдје је и неколико исповијести о паклу кроз који су прошли сарајевски Срби (прије свега жене, дјевојке) који су живјели у дијеловима града под контролом муслиманских, махом криминалних, оружаних формација.

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-1-Zrtve-pamte-zloglasni-Centralni-zatvor/lat/53260.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-2-Silovana-u-hrvatskim-pa-muslimanskim-logorima/lat/53261.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-3-Potresna-svjedocenja-zrtava-iz-privatnih-logora/lat/53262.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-4-Podrum-u-Alipasinom-polju-muciliste-za-Srbe/lat/53263.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-5-Celini-ljudi-izvrsili-pokolj-Srba-u-Pofalicima/lat/53264.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-6-Stalna-prebijanja-silovanja-prijetnje-nozevima/lat/53265.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-7-Zlocini-muslimanske-Cetvrte-motorizovane-brigade/lat/53266.html

  http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/ISPOVIJESTI-SRPKINjA-SILOVANIH-U-SARAJEVU-8-Drogirani-i-pijani-strazari-mucili-zatocene-Srbe/lat/53267.html

 46. Који то доказ нуди одбрана тог зенге Новаковића? Који доказ да то није био он ни на слици ни у сисачким громовима? Нагађање неког Ороза, можда је морао? А шта ако можда није морао, него можда хтио бити у ЗНГ?
  Ко може да присилно направи војника и баци га у ватру на првој линији раме уз раме са осталим војницима? Па зар не постоји логична претпоставка да би такав могао хаос направити међу својим из јединице, може да се окрене и пуца у њих, да их ликвидира с леђа, баци бомбу међу њих и тако направи панику.

  Глупава је цијела та прича, присилно мобилисан, све да је то тако било, он није имао разлога ни права да то крије у својој биографији. Могао је јасно објавити негдје интервју и рећи, мене је тад и тад снашло то и то, непоновило се и сви би некако прешли преко тога, не замјерајући му превише, морао је.

  Међутим, тек пошто је разоткривен, уз нијекање одбијати дати било који вид информације или увида гдје је он то стварно учествовао, а за то још тражити лажно свједочење предсједника СНСД-а који се сам поноси што није био ни у каквом рату, па то је горе него да је до краја остао на тој тамо хрватској страни. Присиљен или не, свеједно.

 47. The Spin Doctor,

  šta reći na tvoj komentar, nego da se slažem u potpunosti.

  Ne želim stereotipno hrvatski narod kvalifikovati ovako ili onako, ali da im štošta može „u obraz stati“, kako je to Dučić govorio, pokazuje i činjenica da mi već 19 godina odbijaju predati ostatke pokojnog oca. No, sudbina mog strica je još monstruoznija. Njega su, kao civila, komšije izrašetale na kapiji njegove kuće, a samo zbog etničke mržnje. Iako višestruko prostrijeljen i na samrti, ipak je prevežen u bolnicu u Zagrebu, gdje je podlegao. No, i taj „humani gest“ se pokazao monstruoznim jer smo kasnije doznali da su mu povadili sve zdrave organe. Na kraju, njegove ubojice su otkrivene i osuđene na kazne do maksimalno 1,5 godina, a nisu odležale ni dana. valjda je i to bilo premalo, pa mu je kćerka zlostavljana, a sin premlaćen i pretvoren u invalida.

  Sad, sa takvim iskustvom meni je uvijek bilo neprihvatljivo osuđivati bilo koga ko je pokušao izbjeći takvu sudbinu. Na kraju, ne želim zaboraviti da ni Bošnjaci ili Hrvati nisu doživjeli kakvog dobra na našoj teritoriji, pa i kad su se borili na našoj strani. Sve u svemu, rat je jedna teška nesreća i žalosno je to što mi, iako sapatnici, ne pokazujemo dovoljno razumjevanja za ono šta smo svi zajedno preživjeli. No, kad vidim nekog borca kako pretrčava ulicu da bi se ulizivački pozdravio sa nekim ratnim profiterom, onda ne očekujem da biloko poštuje naše patnje (jbg. kad ih sami nepoštujemo). Od drugih možeš očekivati poštovanje, taman koliko poštuješ sebe samog.

 48. harper, 09.03.2014. 16:55:07

  “Па зар не постоји логична претпоставка да би такав могао хаос направити међу својим из јединице, може да се окрене и пуца у њих, да их ликвидира с леђа, баци бомбу међу њих и тако направи панику.“

  И онда рођаци жртва ликвидираних са леђа, погинулих од бомбе, оду дотичном до куће у којој су ситна дјеца, родитељи млађи брат и сестра…

  Харпер, молим те поштеди нас својих халуцинација.

 49. Неколико дана СНСД-овци измишљају вјештачку маглу, а ни један материјални доказ за своје лажи немају.
  Прича јес-није, не пије воде. Ако неможете да пронађете податке о Новаковићу тамо у Хрватској, а видјели смо од Васковића да је то све доступно јавности, зашто онда кријете ко змија ноге податке од када је он стварно у РС-у? Од када је у ВРС-у? Пошто се помиње тек 1994. значи нема шансе да није био припадник ЗНГ од 1991-ве до 1994-те.

  Зашто само ваше лажи слушамо, кад сте се већ увалили у то сопстевно блато, прво се договорите да лажете синхронизовано, а не овако Додик лаже једно, Новаковић друго, Радојичић треће, Микеш четврто, а Гаврановић лаже како му шта одговара од претходних лажова.

  Чему лаж око једноставног питања и чему тужба против Васковића, ако је био припадник хрватске војске и то му Васковић документује, за шта онда СНСД жели да тужи Васковића? Да се то не смије ни помињати? Вербални деликт? Шта је у питању дрвено одвјетништво, пошто те изразе одлично познајете и штујете.

  Мислим да је даља расправа бесмислена, СНСД данима ни један доказ ни документ за демантиј није у стању да пронађе, ослањају се на медијску кампању и лажи по медијима, паметном јасно. Прикрива се срамота, које су сви свјесни и покушавају на тај начин да нас приближе њиховом „трећем ентитету“.

 50. О Ћургузу ће се тек повести расправа на правом мјесту, пошто је он кријући се иза нас бораца побјегао од одговонорности и неодоговорних изјава које служе за узнемиравање јавности и подизање међунационалних и међуенитетских тензија.

  Може ли неко од тих клоцова из режима власти да замисли, шта би било да се на овој другој страни Враца скупила нека ратоборна екипа, која би кренула да тражи те аутобусе са зеленим береткама које је само Ћургуз видио да полазе из Федерације преко Враца на територију ИС?

  Који то идиот мора бити да тако нешто неодговорно у служби свог партијског шефа изјавио и то са најозбиљнијег мјеста из кабинета предсједника ентитета.

  То је удар на Дејтон. За то треба дебело кривично да одговара, да је ово нормална држава.

Оставите одговор