Гаврановић и Тополовић репрограмирају без питања

Договор градоначелника Бањe Луке Слободана Гаврановића и начелника општине Лакташи Милована Топаловића o репрограму дуга лакташким комуналним предузећима је питање о којем треба да расправе одборници у Скупштини града Бањa Лука, сматра одборник у Скупштини града Александар Золак Золак наводи да су Лакташи једна од општина која има развијенију привреду, мању незапосленост од осталих, а […]

среда, 10 априла, 2013 / 10:22

Договор градоначелника Бањe Луке Слободана Гаврановића и начелника општине Лакташи Милована Топаловића o репрограму дуга лакташким
комуналним предузећима је питање о којем треба да расправе
одборници у Скупштини града Бањa Лука, сматра одборник у Скупштини града Александар Золак

Золак наводи да су Лакташи једна од општина која има развијенију привреду, мању незапосленост од осталих, а дугове и губитке бањалучких предузећа плаћаће грађани Бања Луке..

– Потребно је да се одборницима доставе све информације у вези са овим питањем , како би смо били увјерени да се ради о исправној одлуци, а не политички мотивисаном, односно мотивисаном да се помогне страначким колегама. Грађани Бања Луке нису бирали начелника општине Лакташи и одборнике у Скупштини ове општине, па тако не би требало у њихово име олако одлучивати да се даје новац без квалитетне скупштинске расправе – каже Золак.

Познато је јавности да је општина Лакташи имала новца да улаже у спортске и инфраструктурне пројекте у предизборним временима, па би и то требало узети у обзир приликом доношења овакве одлуке, стоји у саопштењу.

Градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић, и начелник Општине Лакташи, Милован Тополовић, договорили су се на јучерашњем састанку у Административној служби Града да дуг лакташких комуналних предузећа према бањолучком „Водоводу“ и ЈП „Депот“ буде репрограмиран.

Након састанка, Гаврановић је рекао да се сва комунална предузећа налазе у тешкој финансијској ситуацији, па тако и лакташка.

– Репрограм дуговања ће обезбиједити функционисање лакташких предузећа, али ће и бањолучким предузећима омогућити наплату на дугорочној основи. Друга алтернатива је блокада и стечај, а то свакако није циљ, јер у том случају можемо да останемо без било каквих средстава – појаснио је Гаврановић.

Он је напоменуо да су комунална предузећа дуго била ван ингеренција локалних заједница и да приликом враћања тих предузећа на управљање локалним властима нису сведени биланси, те да је већина њих у веома лошем финансијском стању.

Начелник Општине Лакташи, Милован Тополовић, казао је да је са бањолучким градоначелником имао коректан и конструктиван разговор. Он је истакао да су рјешења о репрограму дугова најбоља могућа у овом тренутку.

– Дуг који постоји није од јуче и он је нагомилaван. Проблеми су кулминирали и морамо их рјешавати. Сматрам да је приједлог градоначелника Гаврановића рационалан и да је интересу свих, и предузећа и локалних заједница, али и грађана. Снабдијевање водом и одржавање хигијене су најважније комуналне дјелатности и то морамо имати у виду – закључио је Тополовић.0 КОМЕНТАРА