Гаварит Масква: Централнa банкa Русије упозорава да криптовалуте не треба куповати

Руска Централна банка упозорила је да улагање у нестабилне дигиталне валуте може довести до "огромних" губитака.

уторак, 22 јуна, 2021 / 07:09

Руска Централна банка упозорила је инвеститоре да буду опрезни код ризичних улагања.

У интервјуу за лист Комсомолска правда, Елвира Набиулина, гувернерка Централне банке Русије, тврди да су улагања у било коју врсту валуте увијек ризична.

"Губитак на девизном тржишту је много извјеснији него што је зарада. Најопаснија од свих стратегија је, наравно, шпекулативна крипто имовина", рекла је она.

"Цијене су веома колебљиве, а губици могу бити огромни", рекла је гувернерка руске банке.

Крипто тржиште, на коме су вриједности појединих валута попут биткоина порасле до невиђених максимума, прошло је кроз турбулентан период који је довео до пада вриједности што је многим инвеститорима произвело велике губитке, преноси РТ.

У мају је 15% вриједности Биткоина нестало преко ноћи након што је предузетник Илон Маск изјавио да његова компанија за електричне аутомобиле Тесла више нец́е прихватити биткоин за трансакције.

Тада су се током викенда инвеститори суочили са додатних 200 милијарди долара губитка, а аналитичари су упозорили да би драматичан пад вриједности могао бити настављен.

Пад вриједности забиљежиле су и друге криптовалуте, укључујући Етерум.

На вриједност криптовалута значајно би могла да утиче и одлука кинеске централне банке да се банкама забрани да нуде финансијске услуге које би могле да се користе за трговање крипто валутама.