Гаспром тражи од Украјине двије и по милијарде $ због кршења уговора

Руски гигант "Гаспром" испоручио је украјинском "Нафтогасу" рачун од 2,549 милијарди долара за гас који Украјина није преузела у трећем кварталу 2015. године, чиме је прекршила уговор, саопштила је данас руска компанија. "Гаспром" очекује да ће украјинска фирма платити рачун у року од десет дана, пренио је ТАСС. Према одредбама уговора између двије компаније, купац […]

уторак, 19 јануара, 2016 / 14:46

Руски гигант "Гаспром" испоручио је украјинском "Нафтогасу" рачун од 2,549 милијарди долара за гас који Украјина није преузела у трећем кварталу 2015. године, чиме је прекршила уговор, саопштила је данас руска компанија.

"Гаспром" очекује да ће украјинска фирма платити рачун у року од десет дана, пренио је ТАСС.

Према одредбама уговора између двије компаније, купац је обавезан да годишње плати минималану количину гаса. Према уговору, минимална количина гаса за трећи квартал 2015. године била је 10,458 милијарди кубних метара.

Директор "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да у трећем кварталу прошле године није било договора са Украјином према којем не би важио услов "преузми или плати".

То правило није важило за први, други и четврти квартал.

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је раније да Украјина може да функционише без руског гаса и најавио удвостручавање увоза овог енергента из Словачке.

Власти у Кијеву надају се да ће на Западу добити цијену гаса мању од 200 долара за 1.000 кубних метара.