Гаспром: Профит смањен за трећину

Највећа свјетска гасна компанија "Гаспром" саопштила је данас да јој је профит током првих шест мјесеци ове године опао за чак 34 одсто, на 16,2 милијарди долара, усљед пада продаје на кључним тржиштима и повећања трошкова пословања. У истом периоду прошле године остварен је профит од 26,6 милијарди долара. Укупна продаја гаса умањена је за […]

петак, 2 новембра, 2012 / 09:43

Највећа свјетска гасна компанија "Гаспром" саопштила је данас да јој је профит током првих шест мјесеци ове године опао за чак 34 одсто, на 16,2 милијарди долара, усљед пада продаје на кључним тржиштима и повећања трошкова пословања.

У истом периоду прошле године остварен је профит од 26,6 милијарди долара. Укупна продаја гаса умањена је за пет процената, на 71,1 милијарди долара.

Пад продаје гаса на европском тржишту за десет одсто дјелимично је компензован курсним разликама, пренио је АФП.

Продаја гаса у земљама бившег Совјетског Савеза умањена је за чак 23 одсто, наводи руски гигант.

Оперативни трошкови у међувремену су повећани за осам одсто, на 51,8 милијарди долара, највише због раста пореза и транзитних трошкова.

"Гаспром" је основан 1989. године на темељима совјетског Министарства за индустрију гаса. Данас је та фирма стуб савремене Русије и доноси јој велике приходе у доларима.

Аналитичари упозоравају да је дугорочна доминација "Гаспрома" угрожена, пошто европски клијенти покушавају да диверзификују изворе за увоз гаса и пронађу алтернативе овом енергенту. /