Гаспром купио плац у Зворнику ради изградње постројења за гас

Руска компанија "Гаспром" купила је земљиште у Зворнику на којем планира да гради постројење за гас вриједности око 70 милиона евра, али заједничко предузеће које требају формирати са Републиком Српском још није регистровано, потврђено је порталу Капитал.

среда, 29 јула, 2020 / 11:57

Наиме, још у децембру 2017. године тадашњи вршилац дужности директора предузећа "Гас-Рес” Слободан Пухалац и предсједник Управног одбора руског предузећа "Гаспром СПГ Технолоџи” Алексеј Константинович Кахидзе потписали су споразум и писмо намјере о формирању заједничког предузећа. Тада је и најављена градња фабрике у Зворнику.

Годину касније нађена је локација, али када су пројектанти и инжењери "Гаспрома" дошли на лице мјеста утврђено је да на планираној парцели за градњу постројења постоји далековод којег није било у катастарским и земљишним књигама, објавио је ЦАПИТАЛ.

Потрага за новом локацијом је окончана, а куповина земље од стране "Гаспрома" скоро завршена.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић потврдио је да је "Гаспром" купио земљиште за градњу фабрике, те да је предао захтјев за претварање пољопривредног у грађевинско земљиште.

"Још је то у почетној фази, све је омела пандемија, писали су неколико пута да се од пројекта не одустаје, да ће се сигурно реализовати, али морамо се мало стрпити због вируса корона", рекао је Стевановић.

Директор предузећа "Гас-Рес" Љубо Гламочић истакао је да је о заједничком предузећу са "Гаспромом" разговарано почетком ове године, али да је све успорила пандемија.

"Започели смо активности почетком ове године, али је све успорено због короне. Прије десетак дана смо размијенили писма и потврђена је опредјељеност за тај пројекат. Није се од тога одустало, све смо активности зановили из ранијег споразума. "Гаспром" је имао реорганизацију и када су то завршили обавијестили су нас о томе, али даље због вируса корона нисмо ништа радили. Ми ћемо бити суоснивачи будућег предузећа, а о процентим и учешћу нисмо разговарали", истакао је Гламочић.

Додао је да се не може прецизирати када би градња фабрике могла да почне, те да је руска страна задужена да припреми техничку документацију, пројекат, студију изводљивости и све друго неопходно за почетак градње.

Руси би у Зворнику требало да граде постројење у којем гас прелази из гасног у течно стање. На тај начин се обим гаса смањује 600 пута што знатно појефтињује његов транспорт.

Када су представници "Гаспрома" у априлу 2018. године били у Зворнику поменута је и могућност да се уз постројење граде и хладњаче или постројења за производњу струје јер ће се приликом претварања гаса из гасног у течно стање стварати енергија коју треба искористити.