Гасовод "Набуко” три пута краћи

Конзорцијум компанија за реализацију гасовода "Набуко” презентовао је нафтним компанијама које експлоатишу налазиште кондензата гаса "Шах Дениз” у Азербејџану, нову варијанту гасовода названу "Набуко-Вест”, објављено је на сајту конзорцијума. Пројекат „Набуко-Вест” предвиђа изградњу гасовода чија ће се дужина три пута скратити у односу на првобитну варијанту, на 1.300 километара. Цјевовод би се протезао од турско-бугарске […]

петак, 18 маја, 2012 / 17:43

Конзорцијум компанија за реализацију гасовода "Набуко” презентовао је нафтним компанијама које експлоатишу налазиште кондензата гаса "Шах Дениз” у Азербејџану, нову варијанту гасовода названу "Набуко-Вест”, објављено је на сајту конзорцијума.

Пројекат „Набуко-Вест” предвиђа изградњу гасовода чија ће се дужина три пута скратити у односу на првобитну варијанту, на 1.300 километара. Цјевовод би се протезао од турско-бугарске границе до аустријског града Баумгартена, објављено је на интернет сајту „Lenta.ru”.

Агенција „Тренд” прецизира да ће „Набуко-Вест” пролазити преко територије Бугарске (412 километара), Румуније (469 километара), Мађарске (384 километара) и Аустрије (47 километара).

Компаније које експлоатишу налазиште „Шах Дениз” први пут су добиле приједлог скраћеног гасовода „Набуко” средином марта. Како је тада изјавио потпредсједник „Бритиш Петроелум” за експлоатацију азербејџанског налазишта Ел Кук у интервјуу дневнику „Фајненшл Тајмс” прелиминарни пројекат „Набуко-Вест” се показао као много бољи од „Набуко”.

Првобитини пројекат „Набуко” предвиђао је изградњу гасовода дугог 3.900 километара, који би повезао земље централне Азије са Аустријом преко територије Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске. Рок за почетак изградње и пуштање у рад тог гасовода су више пута одлагани.

Конзорцијум за реализацију пројекта, њемачка компанија РВЕ, бугарска „Булгаргас”, аустријска ОМВ, румунска „Трансгас” и турска „Ботас”, још увијек није обезбиједио сировине за овај гасовод.

Мађарска компанија МОЛ недавно се повукла из овог пројекта, а почетком недеље објављено је и да њемачки енергетски концерн РВЕ такође намјерава да преиспита своје учешће, како се претпоставља због раста трошкова изградње.

Гасовод „Јужни ток” којим гас из Русије преко Мађарске треба да стигне до Италије, само је један од конкурентских пројеката који угрожавају „Набуко”. Поред њега ту је и турски пројекат „Танап” и планирани „Југоисточни европски гасовод” (СЕЕП) који је понудио концерн БП.

Коначну одлуку о избору маршруте конзорцијум налазишта „Шах Дениз” је раније најављивао за крај јуна ове године.

Повезано

nabuko juzni tok gasovodi