Гасификација Бијељине стоји због осноса са владом Српске

Град Бијељина близу годину и по дана, чека одговор Владе Републике Српске на приједлог Правобранилаштва и Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС да се прогласи општи интерес за пројекат гасификације Бијељине, изјавио је за пословни портал Капитал Цвијетин Симић, савјетник градоначелника Миће Мићића.

четвртак, октобар 23, 2014 / 17:59

Симић је изразио бојазан да би град Бијељина због не проглашавања општим интересом пројекта гасификације лако могао завршити на суду и платити значајнију одштету.

„У пројекат је до сада уложено око 20 милиона марака, а годишња штета по основу Студије оправданости и изгубљене добити износи и до два милиона евра. Имамо дјелимичну дозволу за изградњу, али без проглашења општиег интереса немогуће је ријешити имовинско – правне односе на траци цјевовода високог притиска у дужини од 22 километра, од Бијељине до Шепка“, каже Симић.

На потезу је Влада РС, коју тек треба формирати након избора, која би морала у што краћем временском року да утврди општи интерес за пројекат гасификације Бијељине, чиме би се откочио проблем рјешавања имовинско – правних односа на траци цјевовода високог притиска до Шепка.

Симић истиче да се, због новонастале ситуације, одбијају нови потенцијални инвеститори и губи углед код инвеститора који су већ започели одређене послове у Бијељини.

Предузеће „Нови Сад гас“ је партнер Граду Бијељина у послу гасификације града и власник је 80 одсто својевремено формираног предузећа „Бијељина гас“ ДОО.

Новосадско предузеће се тренутно налази у поступку приватизације, кроз пројекат Владе Србије, и очекује се да ће Агенција за приватизацију Србије у догледно вријеме изабрати стратешког партнера и приватизовати „ Нови Сад гас“. Евентуални нови приватни партнер неће оклијевати и дуго чекати, те постоји велика вјероватноћа да ће посегнути за судском тужбом и у том случају би Град Бијељина претрпјела велику штету.

Мјесецима разматрају и прикључак за „Јужни ток“

Влада РС, Министарство индустрије, енергетике и рударства и предузеће „Гас РЕС“ мјесецима већ „разматрају“ приједлог споразума о интегрисању магистралног гасовода Бијељина – Шепак у гасни пројекат „ Јужни ток“. О овом проблему разговарано је почетком ове године у Бањалуци.

Бијељина је прије двије и по године ушла у реализацију пројекта изградње дистрибутивне гасне мреже средњег и ниског притиска на подручју града и у околним насељима, као и гасовода Шепак – Бијељина.

На јануарском састанку у Министарству индустрије и енергетике усаглашено је да магистрални гасовод Бијељина – Шепак мора бити интегрисан у гасни пројекат „Јужни ток“ у РС и бити пренесен на управљање „Гас РЕС-у“, који је носилац ревитализације пројекта „Јужни ток“ у РС и једини овлаштени партнер руском инвеститору „Гаспром“. Концесионар, „Бијељина гас“ ДОО своју званичну сагласност доставио је 27. јануара 2014. године.

Уговор о концесији између предузећа „Бијељина гас“ ДОО Бијељина, чији је сувласник и град Бијељина, потписан је 29.децембра 2012. године. Концесија је добијена на период од 30 година.

Очекује се да ће након парафирања споразума о интегрисању гасовода Бијељина – Шепак у гасни пројекат „Јужни ток“ и предузеће „Бијељина гас“ коначно добити одлуку о проглашењу општег интереса, без које је немогуће извршити експропријацију земљишта на траси гасовода Бијељина – Шепак. Пројекат гасификације Бијељине, у који су својевремено заједнички ушли новосадско предузеће „Нови Сад гас“ и град Бијељина тежак је око 12 милиона евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *