Гас у ЕУ седам пута скупљи него у САД

Природни гас у Европи се тргује по цијенама које су еквивалентне износу од око 70 долара за милион британских термалних јединица (БТУ), што је отприлике седам пута више од цијена у Сједињеним Државама, објавио је ЦНН, позивајући се на анализу нафтне констатинг компаније Липов Ојл.

понедељак, 22 августа, 2022 / 11:40

Милион британских термалних јединица износи 293 киловат-сати електричне енергије.

На затварању америчког трговања у уторак цијена гаса је износила 9,33 долара за милион БТУ, наводи амерички медиј.

Аналитичари у САД кажу да европска криза природног гаса доприноси вишим цијенама у Америци, али да она није главни покретач раста цијена, додаје ЦНН.

"Више глобалне цијене се преливају у САД. Природни гас је постао глобална роба с појавом течног природног гаса (ТПГ)”, наводи Роб Тамел, виши портфолио менаџер у компанији Тортиз кепитал адвајзорс.

Сједињене Државе су појачале извоз ТПГ-а у Европу у настојању да ублаже утицај смањених испорука из Русије, главног снабдјевача Старог континента природним гасом, напомиње се у прилогу и додаје да се сваки расположиви молекул гаса шаље из САД у еврозону.

Цијене гаса у Европи су се учетворостручиле од почетка године због опадајућих руских токова. Цијена на терминском тржишту на ТТФ чворишту у Холандији премашила је ове недјеље 2.600 долара за хиљаду кубних метара први пут од марта.

Гаспром предвиђа да би цијена гаса ове зиме могла да порасте за 60 одсто, на више од 4.000 долара за хиљаду кубика.