Гардијан: Од Миљанића је учио и Ливерпул

Британски лист "Гардијан" (Тхе Гуардиан) у чланку објављеном поводом смрти Миљана Миљанића наводи да је прослављени српски тренер могао понешто да научи и Енглезе о фудбалској тактици. "Гардијан" подсјећа да је Миљанић два пута предводио Црвену звезду у европским куповима у мечевима са Ливерпулом 1973. године. Управо је Миљанић, пише "Гардијан", утицао на промјену тадашње […]

субота, 14 јануара, 2012 / 22:01

Британски лист "Гардијан" (Тхе Гуардиан) у чланку објављеном поводом смрти Миљана Миљанића наводи да је прослављени српски тренер могао понешто да научи и Енглезе о фудбалској тактици.

"Гардијан" подсјећа да је Миљанић два пута предводио Црвену звезду у европским куповима у мечевима са Ливерпулом 1973. године. Управо је Миљанић, пише "Гардијан", утицао на промјену тадашње тактике у игри Ливерпула која се заснивала на дугим лоптама.
Стил који је Миљанић форсирао била је игра кратких пасова и постепено освајање терена, што је касније тренер Ливерпула Боб Пејзли примијенио на игру свог тима, пише "Гардијан" у тексту објављеном на сајту тог листа.

Ливерпул је захваљући таквој игри доминирао у Европи све до катастрофе на стадиону Хејзел, послије које је услиједила дугогодишња забране играња у европским куповима енглеским тимовима.

"Гардијан" подсјећа да је Миљанић добро говорио неколико језика, да је пропутовао цијели свијет, а да је фудбалску тактику учио у Русији, Енглеској, Њемачкој и Бразилу.

"Кад сам дошао у Црвену звезду имали смо 37 играча али нисмо имали тим. Страни клубови су нас потпуно претекли. Зато сам одлучио да почнем од нуле, са подмлатком. Довели смо само једног играча. Сви остали поникли су у клубу", преноси "Гардијан" Миљанићеве ријечи.

Енглески лист подсјећа да је Миљанић био велики поштовалац Ајакса из периода Јохана Кројфа и репрезентације Западне Њемачке из 1972. године.

"Гардијан" подсјећа да је Миљанић својевремено учио своје играче колико је важна тимска игра, јер само такав начин играња омогућава играчу са лоптом да има више избора коме да је преда.

Своју фудбалску филозофију Миљанић је из Црвене звијезде понео и у Реал Мадрид, гдје је дошао на мјесто тренера 1974. године. "Гардијан" подсјећа да се Миљанић одлично прилагодио шпанском фудбалу и да је са Реалом освојио двије титуле у првенству и куп.
Миљанић је предводио и репрезентацију Југославије у периоду 1973-1974 и потом 1979-1982, као и на два Свјетска првенства. У Шпанији Миљанић је водио и Валенсију у сезони 1982-1983, али са тим тимом није имао већег успјеха.

Био је на челу Фудбалског савеза Југославије готово двије деценије, до 2001. године.
Умро је у петак у Београду у 82. години.