Гаравице – вријеме за достојан споменик?

На Гаравицама код Бихаћа комунисти су изградили апстрактни споменик, који као и на Козари, Сутјески, Јасеновцу, Шушњару и другим стратиштима, не комуницира са посматрачем да су ту муслимански и хрватски злочинци убијали Србе, само јер су Срби.

субота, 4 септембра, 2021 / 15:08

Штавише, не само да нема јасног описа ко је, када, због чега и колико убио људи; већ у Јасеновцу имамо ревизионизам који број жртава логора смањује са 700.000 на 90.000, а у Гаравицама камене обелиске ишаране графитима, један дио зарастао и запуштен, док се подручје користи као излетничка дестинација, зими за санкање, а љети је било замисли да послужи као простор за техно журку.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да људски ум тешко може прихватити размјере злочина који су над Србима почињени у Гаравицама код Бихаћа у Другом свјетском рату и истакао да мора бити изграђен споменик жртвама покоља у Гаравицама којих је од 12.000 до 16.000.

"У Гаравицама су масовно убијани Срби. Убијали су их комшије муслимани и Хрвати који су припадали усташком покрету. Тога морамо сви бити свјесни и зато мора бити изграђен споменик", рекао је Милуновић новинарима у Гаравицама код Бихаћа.

Он је навео да су усташе одмах након успостављања своје власти почели у Бихаћу са прогоном Срба и пљачкањем њихове имовине – забрањен им је улаз у овај град, након чега су почињени стравични покољи, а број убијених још није коначно утврђен.

Милуновић је нагласио да ће сјећање на страдање у Гаравицама бити обиљежавано, а биће утврђени и још неки датуми, јер је историја српског народа страдалничка.

У спомен-подручју Гаравице код Бихаћа данас се обиљежава 80 година од страдања Срба, жртава усташког злочина у том мјесту 1941. године.