Галијашевић: Основни циљ оснивања БАНУ распиривање мржње

Члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић оцијенио је данас да је основни циљ оснивања Бошњачке академије наука и умјетности дизање тензија и распиривање мржње између Бошњака и Срба. "У осивању БАНУ-а видљиви су елементи ‘косовског пута’. Ако се анализира начин како је Косово дошло до аутономије видљиво […]

субота, 11 јуна, 2011 / 11:37

Члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић оцијенио је данас да је основни циљ оснивања Бошњачке академије наука и умјетности дизање тензија и распиривање мржње између Бошњака и Срба.

"У осивању БАНУ-а видљиви су елементи ‘косовског пута’. Ако се анализира начин како је Косово дошло до аутономије видљиво је да су прве идеје ишле од универзитета и академских институција", рекао је Галијашевић Срни.

Према његовим ријечима, БАНУ је наставак политке муфтије Муамера Зукорлића којом се успостављају институције које би одвајале Санџак од Србије или му обезбјеђивале аутономију.

"БАНУ је превасходно мотивисан сарајевским локалним интересима. У Сарајеву постоји јака санџачка линија која жели Зукорлића довести на чело Исламске заједнице у БиХ", додао је Галијашевић, напоменувши да је БАНУ дио политичких позиционирања за будуће изборе у Исламској заједници.

Оснивачка скупштина БАНУ одржана је прије два дана у Новом Пазару, а академија, коју чини 21 члан, имаће двојно сједиште, у Новом Пазару и Сарајеву. За предсједника је изабран Ферид Мухић, а међу члановима су главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и члан ратног предсједништва БиХ Ејуп Ганић.

На оснивачки акт ове установе потписе су равноправно ставили Зукорлић и Церић те више професора из Сарајева, Скопља и Новог Пазара.Оставите одговор