Галијашевић: ИЗ лаже вјернике, бог се не мијеша у празнике

Директор Фонда за хуманитарно право БиХ Џевад Галијашевић сматра да Исламска заједница у БиХ, позивом муслиманима да не учествују у прослави и дочеку Нове године, јер се тако крше Алахове границе, сада и службено лаже муслиманске вјернике да је бог одредио празнике који ће се славити. "Исламска заједница сада и службено лаже муслимане вјернике да […]

петак, 30 децембра, 2011 / 07:54

Директор Фонда за хуманитарно право БиХ Џевад Галијашевић сматра да Исламска заједница у БиХ, позивом муслиманима да не учествују у прослави и дочеку Нове године, јер се тако крше Алахове границе, сада и службено лаже муслиманске вјернике да је бог одредио празнике који ће се славити.

"Исламска заједница сада и службено лаже муслимане вјернике да је бог одредио празнике који ће се славити и да је бог нама одредио Нову годину коју ћемо обиљежавати. Међутим, ови празници су дјело људског ума и бог у њима уопште не арбитрира", рекао је Галијашевић, подсјетивши да је овај позив Исламске заједнице у БиХ дошао након што су екстремни кругови СДА експериментисали са сличним позивима против Дједа Мраза.

Он сматра да другу димензију представља радикалистичко помјерање у исламу и упућивање фетви, које су нанијеле највеће зло човјечанству у модерном добу. "Једна од тих фетви односи се на рехабилитацију бомбаша самоубица, назвавши их шехидима и истичући да самоубиство није ако жртвујете свој живот за Алахову вјеру и за слободу своје вјере", појаснио је Галијашевић за "Фокус".

Он је додао да не треба заборавити ни поруку поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића предсједнику Републике Српске Милораду Додику. "Овакав позив за бојкот Нове године управо подсјећа на ове фетве. Замислите да православни свештеници доносе нека рјешења, а да се односе на муслимане и католике. То се никада није десило ни у Православној цркви ни у Римокатоличкој цркви", рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, сасвим је јасно да ће Бошњаци славити Нову годину, упркос оваквим позивима и препорукама. "Ми славимо Нову годину са људима, а људи око нас су Европљани, хришћани и кршћани. Овакви позиви немају подршку муслимана у БиХ, а Церић се само обраћао радикалним елементима, желећи да бар њих контролише и да њима пријети Србима, Хрватима и муслиманима", нагласио је Галијашевић.

Ријасет Исламске заједница у БиХ упутио је позив муслиманима у БиХ да не учествују у прослави и дочеку Нове године, уз напомену да се тако "крше Алахове границе".

"Те ноћи рано угаси свјетло и нека сви виде да бојкотујеш све оно што се у њој дешава. Не бој се ничијих приговора. Зар немаш право избора?", наводи се у тексту на сајту Ријасета, који је потписао Амир Дурмић, аутор књиге "Бисери сунета у мозаику времена".

Муслимани славе Хиџретску (муслиманску) нову годину, која је ове године била 25. новембра, а обиљежавају је у џамијама учењем Курана. Прошле године Исламска заједница у БиХ позивала је и на бојкот Дједа Мраза, оцјењујући да је он "наметнут муслиманима и њиховој дјеци у вријеме једноумља и неслободе".Оставите одговор