Галијашевић: Дивјака испитати и за милионске трансфере

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић рекао је да је генерал Армије БиХ Јован Дивјак, који се налази у притвору у Аустрији, имао податке о набавци опреме и оружја за потребе Армије БиХ, и да би о томе требало да буде испитан. Галијашевић је истакао да би, […]

уторак, март 8, 2011 / 10:15

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић рекао је да је генерал Армије БиХ Јован Дивјак, који се налази у притвору у Аустрији, имао податке о набавци опреме и оружја за потребе Армије БиХ, и да би о томе требало да буде испитан.

Галијашевић је истакао да би, осим злочина над војницима ЈНА у Добровољачкој улици, истражни органи морали да испитају Дивјака да ли зна ли ко је и на који начин у БиХ довозио тоне и тоне оружја, упрскос ембаргу УН.

"Дивјак је сигурно знао много и о милионским трансферима преко разноразних рачуна у Аустрији, Хрватској и широм арапског свијета", рекао је Галијашевић за "Фокус".

За посланик СНСД-а у Представничком дому Парламенту БиХ Славка Јовичића није изненађење Дивјаково учешће у сумњивим финансијским токовима и набавци оружја за потребе Армије БиХ.

"Не само да је предводио масакр припадника ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, већ је у наставку ратног сукоба до гуше бо упетљан у разноразне активности легалног и паралелног система бошњачких власти", рекао је Јовичић.

Лист је објавио писмо из новембра 1992. године у којем Дивјак обавјештава начелника Врховне команде Армије БиХ Сефера Халиловића о куповини оружја и да је бошњачка дијаспора, предвођена Изетом Дедићем у Аустралији, прикупила око 15 милиона долара за потребе такозваних Оружаних снага РБиХ.

Професор међународног права из Београда и некадашњи заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу Радослав Стојановић оцијенио је да је поступак Јована Дивјака у Добровољачкој улици у Сарајеву према дефиницији међународног права злочин. "Он је убијао оне који су положили оружје. То је по међународном праву, Шестом конвенцијом, забрањено 1909. године. Дакле, он је злочинац по међународном праву, а не само по законима Србије, БиХ или Aустрије", изјавио је Стојановић за "Глас Српске".

Дивјак је био генерал ЈНА, а потом и генерал Армије БиХ. Србија је против њега подигла оптужницу, слично као у случају Ејупа Ганића. Ријеч је о потјерницама за 19 особа из БиХ под оптужбом да су у мају 1992. године починили ратни злочин над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици.

Припадници Армије БиХ 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици убили су 42, ранили 73 и заробили 215 припадника ЈНА. Министарство унутрашњих послова РС доставило је Тужилаштву БиХ извјештај у коме се за злочин у Добровољачкој терети 15 лица.0 КОМЕНТАРА

  1. Ма, шта зна Галијашевић. 🙂

    У сваком случају, Дивјак је одабрао страну због шверца и пара. Није он никакав „босански патриота“.

  2. Тачније, пуковник (у децембру 1991 добио чин иако је био у процесу пензионисања) Дивјак је већ у фебруару био под оптужницом од стране тадашњих војно-истражних органа. Није се појавио на послу више од 2 мјесеца, а у Сарајеву је већ постало „густо“. То је искористио и сврстао се у тзв. патриотску лигу, а крајем априла се понудио новом ТО БиХ (који више није био у саставу ОС СФРЈ, а онај „нормални“ТО није ни фунционисао).
    Дивјак је искористио мајска дешавања да се „докаже“, јер је једину шансу да не буде у затвору имао у останку у СА. Касније, у тзв. Главном штабу АБиХ, дали су му некакву дужност и чин генерала, а све вријеме рата га држали под „присмотром“. Након рата је маргинализован, о чему је јавно плакао на десетине пута, а постао је битан дек када је објелодањен фамозни списак од 19 особа од стране српског тужилаштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *