Галеника гради фабрику лекова у Русији

МОСКВА – У Москви је данас потписан протокол о намјерама између српске Галенике, руског Фарминекса и ПСП Фармана о изградњи фабрике лијекова у Калушкој области. Протокол је потписан у оквиру засједања руско-српског међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу. Заменик директора Галенике Жарко Илић изјавио је новинарима да протокол утврђује обавезе све три стране: […]

четвртак, октобар 28, 2010 / 16:39

МОСКВА – У Москви је данас потписан протокол о намјерама између српске Галенике, руског Фарминекса и ПСП Фармана о изградњи фабрике лијекова у Калушкој области.

Протокол је потписан у оквиру засједања руско-српског међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу.

Заменик директора Галенике Жарко Илић изјавио је новинарима да протокол утврђује обавезе све три стране: Галенике, као најстаријег произвођача лијекова у Србији, Фарминекса који је један од националних дистрибутера лијекова у Русији И ПСП Фамана као грађевинског предузећа.

Према његовим ријечима, планирано је да изградња фабрике започне у априлу или мају наредне године, и да буде завршена за двије године.

Најприје ће се градити објекат за производњу такозваних тврдих форми, таблета и капсула капацитета између 500 и 550 милиона годишње, а укупни капацитети би требало да донесу профит од 40 милиона евра на годишњем нивоу, рекао је Илић.

По његовим ријечима, до периода када фабрика буде готова, Галеника ће се бавити извозом лијекова у Русију. Ове године је направљен уговор на суму од три милиона евра, додао је он.

Илић је навео да је, међутим, у Русији тешко радити и продавати лијекове уколико фирма нема националну производњу.

Он је казао да постоји одлука владе по којој ниво учешћа страних лијекова на руском тржишту из иностранства са садашњих 70 одсто треба да буде смањен на 40 одсто.

"Знајући то, донели смо одлуку о изградњи фабрике. Конкуренција је огромна, јер је годишња потрошња око 10,5 милијарди евра, док је из увоза између седам и седам и по одсто", казао је Илић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *