Гајгер луди: Радијација стигла до Токија

ТОКИО – У пречистачу воде у Токију пронађена је радијација која прелази ниво дозвољен за новорођенчад и власти су упозориле да се вода не даје бебама, саопштила је данас влада јапанске пријестонице, чиме је потврђен ранији извјештај јаланских медија. Инжењери покушавају да охладе реакторе у нуклеарној електрани Фукушима на сјевероистоку Јапана земљотресом и цунамијем док […]

среда, 23 марта, 2011 / 11:20

ТОКИО – У пречистачу воде у Токију пронађена је радијација која прелази ниво дозвољен за новорођенчад и власти су упозориле да се вода не даје бебама, саопштила је данас влада јапанске пријестонице, чиме је потврђен ранији извјештај јаланских медија.

Инжењери покушавају да охладе реакторе у нуклеарној електрани Фукушима на сјевероистоку Јапана земљотресом и цунамијем док је све већа забринутост о контаминацији хране и воде.

Иако је прошло 13 дана од земљотреса и цунамија, команија "Тепко" у чијој је надлежности оштећена електрана саопштила је да је потребно додатно вријеме за стабилизацију реактора.

Техничари, који раде унутар евакуационе зоне око постројења удаљеног око 250 километара сјеверно од Токија, успјешно су спојили напојне каблове на свих шест реактора и у једном је поново почела да ради пумпа помоћу које ће бити охлађене прегрејане нуклеарне горивне шипке.

Највећу бојазан изазива реактор број један пошто је измјерена температура порасла на скоро 400 степени Целзијуса што је изнад ограничења од 302 степена Целзијуса. Два радника су повријеђена приликом покушаја спајања каблова.

Инжењери су се повукли са реактора број два због превелике дозе радијације. Осим што је раднике изложила веома опасним околностима, "Тепко" се суочава са оптужбама због спорог одговора на катастрофу и питањима због чега је ускладиштено више уранијума него што је то предвиђено.

Неколико потреса погодили су област на сјевероистоку Јапана, која је 11. марта захваћена земљотресом и цунамијем.

Потрес јачине шест степени по Рихтеровој скали забиљежен је јутрос у 7.12. часова по локалном времену, али није објављена опасност од цунамија. Јапанска метеоролошка агенција јавила је да су мање снажни потреси пријављени у префектурама Фукушима и Ибараки.

САД су постале прва земља на свијету која је блокирала увоз из зоне захваћене радијацијом у Јапану, наводећи да је то учињено из бојазни од контаминације у млијеку, поврћу и воћу.

Одлука америчке Администрације за храну и лијекове да се обустави увоз из четири префектуре на сјевероистоку Јапана указује на међународну забринутост о утицају најтеже атомске кризе од Чернобила 1986. године.

Неименовани званичник из јужнокорејеске Администрације за храну и лијекове рекао је јутрос да Сеул "активно" разматра увођење забране хране из Фукушиме и три обижње префектуре и да ће та одлук, највјероватније бити донијета током дана.

Јапан је саопштио да је највећа криза од Другог свјетског рата можда узроковала материјалну штету од 300 милијарди долара, што је изазвало потрес на глобалним финансијским тржиштима.

Према посљедњим подацима, у земљотресу и цунамију погинуло је или нестало више од 24 000 људи.

Национална полицијска агенција саопштила је да је потврђено да је 9 408 људи погинуло и да се 14 716 званично води као нестало.

Повријеђено је 2 746 људи.

Више од четврт милиона људи смјештено је у склоништа, док спасилачке екипе и специјално обучени пси претражују рушевине у потрази за тијелима настрадалих.Оставите одговор