Гагарин јунак британског стрипа

Први космонаут Јуриј Гагарин је постао херој британског стрипа. На такав необични начин су Британци су одлучили да обиљеже 50. годишњицу првог лета човека у космос, која се слави ове године у Русији и читавом свијету.

недеља, јануар 16, 2011 / 15:05

Први космонаут Јуриј Гагарин је постао херој британског стрипа. На такав необични начин су Британци су одлучили да обиљеже 50. годишњицу првог лета човека у космос, која се слави ове године у Русији и читавом свијету.

Међутим, стрип под називом Дан Јурија: пут ка звездама не изгледа као весела авантура суперхероја. Према ријечима аутора, они су хтјели да открију сложеност совјетске стварности у њеној лудој и суровој величанствености.

Британски стрип почиње од краја 1930-их година. Отац космонаутике, конструктор Сергеј Корољов је ухапшен за субверзивну дјелатност и послат у Сибир, у стаљински логор. Тамо он у веома тешким условима наставља рад на стварању космичке ракете. Даље се прича о првим пробама ракете и о припреми космонаута, о Јурију Гагарину, о лету од 108 минута који је заувијек промијенио његов живот.

Према верзији британског стрипа. Прокрчивши човјечанству пут у космос сам се херој постепено разочарао у читавом совјетском систему.

Поред Корољова и Гагарина хероји стрипа су постали космонаут број 2 Герман Титов и Алексеј Леонов, који је први изашао у отворени космос, као и шeф програма за припрему космонаута и ватрени стаљиниста Николај Камањин.

Политички акценат може да придобије читаоце, а може и да одбије. Лоше је што се историјске чињенице не преносе прецизно, али се то ауторима може опростити за одржавање интересовања према космосу, – сматра совјетски пилот-космонаут двоструки херој Совјетског Савеза Георгиј Гречко.

Морамо бити захвални што у иностранству памте Гагарина, памте да је он први летио у космос и памте оног ко га је тамо лансирао – Сергеја Корољова. Што се тиче облика на који се нисмо навикли у Русији, у иностранству је он уобичајен, тражен те се широко користи. Добри су сви жанрови осим досадних.

У Русији за 50 годишњицу љета Јурија Гагарина спремају филм 108 минута. У њему је пристао да се снима чак и премијер Русије Владимир Путин. Он ће као и многе друге познате особе испричати зашто је као дијете сањао да постане космонаут. Филм ће се демонстрирати од Дана космонаутике – 12 априла. Премијера ће бити одржана и на Земљи, и на МКС учесницима редовне космичке експедиције.

(Восток)



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *